Terrorizmushoz vezethet az EU migrációs politikája

Felmérhetetlen, kontrollálhatatlan változásokat képest okozni az európai migrációs helyzet – erről beszélt Orbán Balázs a Migrációkutató Intézet és a Mathias Corvinus Collegium gondozásában megjelent Kié itt a tér? cíű könyv bemutatóján. A miniszterelnök politikai igazgatója leszögezte: Magyarország biztonsága nem Magyarország határain kezdődik.

2024. 04. 04. 21:02
-
Észak-Macedónia Gevgelija nevű városába érkeznek migránsok 2015. október 17-én. Fotó: Robert Atanovski Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Robbantások, tüntetések, erőszakos bűncselekmények – sorolta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, milyen helyzeteket képesek teremteni az Európába érkező illegális bevándorlók. A nyugat-európai nagyvárosokban már olyan városrészek, no-go zónák alakultak ki, ahova éveken át a közép- és felső osztály tagjai nem léptek be, sokszor nem is tudtak létezésükről – így kialakítva a párhuzamos társadalmakat. – A társadalmak egymás mellett élnek, úgy, hogy nem vesznek egymásról tudomást – fogalmazott Orbán Balázs. Kiemelte, egy ideig nem látni a konfliktusok jeleit, de ha valami olyan esemény történik, mint például az izraeli háború kirobbanása a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadása után, az súlyos problémákat okoz.

A no-go zónák és a párhuzamos társadalmak kapcsán jelent meg a Migrációkutató Intézet munkatársainak, Sayfo Omar, Marsai Viktor és Veres Kristóf  György Kié itt a tér? című kötete.

A szerző felvétele

 

Lehetetlen megtörni a klánhoz való hűséget

A szerzők egyetértettek abban, hogy az illegális bevándorlók integrálása lenne a megoldás, ám Orbán Balázs leszögezte, nincs rá megoldás. Kiemelte, gyakorlatilag sakk-matt helyzet alakult ki, hiszen azok az emberek, akiket integrálni kellene, más kulturális programokon vesznek részt, más nyelvet beszélnek, más televíziós csatornát néznek, miközben jogilag védett státusban vannak.

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a fogadó társadalommal is probléma van: az integráció egyik alapfeltétele egy erős, értékeiket szem előtt tartó fogadó társadalom, ám pont az ellenkezőjét, azaz értékrendileg gyenge fogadó társadalmat, de erős érkező közösséget látunk.

Orbán Balázs szerint az iszlámnak különösen nagy szerepe van az integrációs kísérletek kudarcaiban, ugyanis „az iszlám mint vallás, mint civilizáció erős kapcsolódások létrehozására képes”. – Ha muszlim hátterű bevándorló érkezik, kicsi az esély, hogy ki lehessen szedni az ördögi körből. Ezt a vallási kötődés lehetetleníti el” – tette hozzá. Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az irreguláris bevándorlók jelentős része keresztény, ám gyakran szektariánus társadalmakból érkeznek. Kiemelte, a szubszaharai térségben és az arab országokban a mai napig vannak olyan társadalmak, ahol az a mérvadó, hogy az emberek mennyire hűek a valláshoz és a klánhoz. Példaként Szomáliát hozta fel, ahol klánalapon szervezett pártok agy pártszövetségek küzdenek a hatalomért.

A vérség, a klán mindent meghatároz

– szögezte le.

A szakértő elmondta, a svéd bandaháborúk esetében is látni a klánalapú szerveződés jeleit: a közösségek tagjai ugyanis nem fognak vallani saját klánjuk ellen. – Nem érdek, hogy az egyén kilépjen a hűségi láncból a svéd állam irányába – mutatott rá. Emlékeztetett, Malmőben korábban két libanoni hátterű klán csapott össze, és végül nem a svéd hatóságok léptek közbe, hanem a két szervezet vezetője kibérelte egy svéd hotel konferenciatermét, és megbeszélték a ügyet.

Marsai Viktor Dániát hozta fel példaként, a nyugat-európai ország ugyanis felismerte, hogy ennyi embert nem tudnak integrálni. – Fel kell számolni a gettókat, szét kell szedni a párhuzamos társadalmakat. Az integrációhoz két fél kell, a bevándorlóknak is részt kell venniük a folyamatban – húzta alá a szakértő. Ismertetve a dán politikát, elmondta, Koppenhága terve az, hogy akiket nem tudnak integrálni – tehát sem a nyelvet nem tudják megtanulni, sem a munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni –, azokat visszaszállítják a származási országba. Marsai Viktor azonban arra is rámutatott, uniós szinten diskurzus folyik arról, hogyan lehet megakadályozni, hogy a migránsok elérjék Európa határait: ennek egyik megoldása a kapuőr államokkal, mint például Törökországgal kötött megállapodások. 

 

Milyenek Nyugat-Európa no-go zónái?

– Több tucat városrészt kerestünk fel, az építészeten kívül kevés dolog emlékeztetett arra, hogy Európában járunk – osztotta meg tapasztalatait Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője. Csatlakozva a sorhoz, Orbán Balázs egy rövid történetet mesélt el, amikor Stockholm egyik külvárosában járt: bár európai volt a környezet, rendezett volt a városrész, kulturálisan egyértelműen más közeghez tartozott.

Szakállas férfiak, a viselet

– sorolta az első szembetűnő különbségeket.

A miniszterelnök politikai igazgatója felidézte, kolléganőjével egy kávézóba szerettek volna beülni, ám nem szolgálták ki őket, mondván egy nő nem ülhet le férfiakkal együtt egy kávézóban.

 

Terrortámadásokra kell készülni Európában?

Noha a Hamász október 7-i terrortámadása óta Európában folyamatosan zajlanak az Izrael-ellenes tüntetések, a kontinens minden országa felfigyelt a közel két hete történt moszkvai terrortámadásra. Franciaországban már biztonsági intézkedések sorát vezették be, de vajon számítani kell újabb merényletekre?

Négy gépkarabély, elegendő lőszer és elhivatottság is elég ahhoz, hogy Európában brutális terrortámadást hajtsanak végre a szélsőségesek

– válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Marsai Viktor.

Az Iszlám Állam zászlaját lengeti egy férfi egy Izrael-ellenes tüntetésen 2023. november 12-én. Fotó: Gianluigi Guercia/AFP

A szakértő rámutatott, moszkvai terrortámadás során egy tádzsik szál is megjelent. Álláspontja szerint a terroristák a réseket – melyek tulajdonképpen már tágra nyílt kapuk – használják ki, melyeken keresztül könnyen be tudnak jutni Európába.

 

Irányváltásra van szükség az EP-ben

– Olyan rendszert kell kialakítani, amiben az az alapszabály, hogy ha megpróbálsz belépni illegálisan az ország területére, az negatív következményekkel jár: elveszíted az esélyedet, hogy legalizáld a státusodat. Az egyetlen esély, ha kívül maradsz, és ott legalizálod – összegezte Orbán Balázs, milyen uniós migrációs politikára lenne szükség. Hozzátette: mindehhez európai támogatáspolitika, határvédelmet ellátni képes EU-tagállamokra van szükség.

Jelen pillanatban az előfeltételek ebben az összetételű Európai Parlamentben nem állnak fenn

– mutatott rá.

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a jelenlegi uniós ciklus kudarcot vallott, nem történt pozitív elmozdulás. Kitérve a migrációs paktumra, elmondta, tagállamok – köztük Magyarország – tiltakozása ellenére fogadták el, egyúttal megszegve a korábbi egyezségeket. A paktum értelmében ugyanis olyan illegális bevándorlókról kellene gondoskodnia hazánknak, akik soha nem jártak Magyarországon, és nem is akarnak itt élni.

Orbán Balázs leszögezte, ha változást szeretnénk, akkor az EP összetételének is úgy kell alakulnia.

 

Súlyos migrációs válság a tengerentúlon

Az illegális bevándorlás nem kizárólag Európát érinti, az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet. – Az irreguláris migránsok jönnek, szeretnék kihasználni a rendszert, nehezen lehet őket deportálni a célországból. Olyan közösséghez tartoznak, amelynek egy része már a célországban van legális státusban – magyarázta Veres Kristóf György, a Danube Institute külkapcsolati vezetője.

A szakértő elmondta, az Egyesült Államokba először az 1960-as években érkeztek sokan Mexikó irányából dolgozni, ám idővel elkezdték tömegével alkalmazni az illegális bevándorlókat, így kialakítva a láncmigrációt.

– Ma már közel olyan számú irreguláris migráns érkezik az amerikai határokra, mint az EU-határokra – mutatott rá a helyzet súlyosságára. A nyugati nagyhatalomba 2014 óta áramlanak be folyamatosan a latinók, Mexikón túl már olyan országokból is, mint Honduras, Guatemala és El Salvador. Jelentős részük azt a megoldást választja, hogy feladja magát a hatóságoknak, majd az akár hat-nyolc évig is elhúzódó menekültügyi eljárás alatt eltűnik az országban.

Összehasonlítva az amerikai és az európai migrációs helyzetet, Veres Kristóf György elmondta, utóbbi jobb helyzetben van a nyelvkérdés tekintetében. Az Egyesült Államoknak ugyanis nincs hivatalos nyelve, egy spanyol anyanyelvű az egész életét le tudja élni anélkül, hogy megtanulna angolul. 

Borítókép: Észak-Macedónia Gevgelija nevű városába érkeznek migránsok 2015. október 17-én (Fotó: AFP/Robert Atanovski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.