időjárás 21°C Hella 2022. május 27.
logo

Öt kérdés és öt válasz az omikronról

Elek Nikoletta
Forrás: Facebook
2022.01.18. 17:16 2022.01.18. 17:34
Öt kérdés és öt válasz az omikronról

Az omikron variáns jelenleg a megbetegedések húsz-harminc százalékáért felelős Magyarországon, tehát az az emelkedés, amelyet újév óta látunk, és amely már a koronavírus-járvány ötödik hullámát is elindította, egyértelműen a dél-afrikai vírusvariánsnak köszönhető – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora a kormány Facebook-oldalán közzétett videójában. Merkely Béla kiemelte: 

szinte biztos, hogy az omikron rendkívül gyors terjedése miatt – amit az is bizonyít, hogy az elmúlt napokban Franciaországban naponta háromszázezer omikronfertőzöttet regisztráltak, világszinten pedig ötmillióra tehető a napi esetek száma – valamennyi oltatlan meg fog fertőződni.

Azok esetében viszont, akik mindhárom védőoltást igényelték, az új mutáns által okozott fertőzés egy enyhe felső légúti megbetegedés képében jelentkezik rögzítette a  professzor. A Magyarországon használatos vakcinák tehát a súlyos lefolyású megbetegedéstől, a kórházba kerüléstől és az elhalálozástól is megvédenek húzta alá. 

Arra a kérdésre, hogy honnan tudható, hogy a delta vagy az omikron mutáció áll a fertőzés hátterében, Merkely Béla közölte: 

– Ha valaki súlyosabb tüneteket észlel magán, akkor a delta variáns a valószínűbb, de nem szabad elfelejteni, hogy az oltatlanok esetében az omikron is súlyos lefolyású, akár intenzív osztályos kezelést igénylő megbetegedést is okozhat.

Borítókép: A Semmelweis Egyetem rektora egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag fiolájával a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán (Fotó: MTI/Mónus Márton)