Rendszerszintű gazdasági visszaélések történtek a kommunizmusban

Borvendég Zsuszanna, a a Magyarságkutató Intézet történésze a Civil Igazságtételi Bizottság keddi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy milyen pénzügyi-gazdasági hálózat hoztak létre a kommunisták második világháború után Magyarországon. A szakértő elmondta, hogy egy olyan hálózat jött létre, aminek köszönhetően 1980 és 2010 között 242 milliárd dollár tűnt el az országból.

2022. 01. 18. 13:01
null
20210729 piliscsba borvendeg zsuzsanna tortenesz havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egész magyar társadalom áldozatává vált annak, hogy a kommunizmus ideje alatt egy szervezett, rendszerszintű visszaélés sorozat történt, amelyek a korabeli jogszabályok alapján is bűncselekmények lennének 

– közölte Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet történésze a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által életre hívott Civil Igazságtételi Bizottság sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a történések is kellettek ahhoz, hogy Magyarország végzetesen eladósodjon a rendszerváltoztatás idejére.

Mint mondta, 2012-ben egy brit civil szervezet közre adott egy kutatási eredményt, ami megmutatta, hogy Magyarországról 242 milliárd dollár áramlott ki adóparadicsomokba 1980 és 2010 között.

– Maga a bolsevik birodalom létrejötte is olyan nyugati nagyvállalatok segítségével történt meg, ami a két világrendi közötti kollaborációt feltételezte 

– rögzítette Borvendég Zsuzsanna.

Ahogy azt a történész kiemelte, a 20. század elején kezdett kialakulni egy pénzügyi-gazdasági hálózat, amiben Magyarország szerepvállalása az 1945 utáni időszakhoz köthető. Ennek a csoportnak a tagjai között számos magyar kommunistát is lehetett találni, akik tevékeny részt vállaltak annak működtetésében. 

– 1945 után ezeknek az embereknek egy része visszatért Magyarországra, ők pedig ismerték az egész kapcsolatrendszer és azt, hogy miként kell működtetni egy ilyen gazdasági hálózatot 

– húzta alá a szakértő.

– Amikor a Vörös Hadsereg átlépte a magyar határt, egy kommunista komisszárokból álló keménymag is velük érkezett, akiknek az volt a feladatuk, hogy még az államosítás előtt a kommunisták befolyása alá szervezzék a külkereskedelmet – jegyezte meg Borvendég Zsuzsanna. Kiemelve: ez a keménymag 1946 közepére – tehát bőven az államosítások elött – elvégezte a feladatát, amivel a külkereskedelem a kommunista párt felügyelete alá került, továbbá létrehozták a nyugati gazdasági kapcsolatokat is.

– Létrejött egy olyan kapcsolatrendszer, amiben az eladó és a vevő közé beékelődött egy közvetítő, ami többnyire egy magyar külkereskedelmi vállalat volt. Ennek lényege, hogy a magyar vállalatok olcsóbban adták tovább a megvásárolt árut, mint amennyiért megvette, a felmerülő veszteséget pedig a magyar gazdaságnak kellett állnia 

– közölte a történész. Hozzátette: a vevőnél jelentkező extra profitból magán zsebekbe korrupciós pénzek, jutalékok kerültek vissza. Továbbá Borvendég Zsuzsanna azt is elmondta, hogy az 1960-as évekre Magyarországon kialakult egy másodlagos korrupciós hálózat, ami sokkal inkább a nyugati vállalatok felé volt elkötelezett.

– Ennek köszönhetően 1972-ben megszületett egy rendelet, ami egyedülálló volt a szovjet blokk országai között, hogy magyar vállalatok céget alapíthattak a kapitalista világban, amivel egy offshore hálózat jöhetett létre 

– húzta alá a Magyarságkutató Intézet munkatársa.

– Hazug az a narratíva, hogy az ország eladósodásáért a magyar társadalom a felelős – vonta le a konklúziót Borvendég Zsuzsanna. 

Rögzítve: az eladósodásért a folyamatos külkereskedelmi hiány a felelős, amit pedig az említett korrupciós hálózat tartott fenn.

Borítókép: Borvendég Zsuzsanna (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.