időjárás 14°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo
Mosolygós Hitler-képpel kommentálta egy barátja rohamsisakos fotóját

Tiltakozik a Váci Zsidó Hitközség a jobbikos képviselő posztja ellen

Magyar Nemzet
Forrás: Vác Online
2022.01.17. 13:22 2022.01.17. 14:59
Tiltakozik a Váci Zsidó Hitközség a jobbikos képviselő posztja ellen

„Vác város önkormányzatának szellemisége ma már nem méltó a Rauol Wallenberg-díj birtoklására, amire a rendszerváltozás után eddig minden összetételű önkormányzat rászolgált” – fogalmaz keményen Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke. A közleményt Tótváradi-Nagy Bence jobbikos önkormányzati képviselő posztja miatt adta ki.

Nácizmusra utaló képet használt egy nyilvános Facebook-kommentben Tótváradi-Nagy Bence váci jobbikos önkormányzati képviselő. Az eredeti posztban képviselőtársa, Fehér Zsolt egy második világháborús rohamsisakkal a fején készült fotóját tette közzé, mire Tótváradi-Nagy kommentként egy mosolygós Hitler-fotót közölt, amin ez a felirat állt: „jaj, te kis huncut”.

A náci eszme jelenléte az önkormányzati munkában mélyen sérti azt a váci zsidó közösséget, amelyek 1600 tagját hurcolták el, fosztották meg vagyonától és gyilkolták meg a holokauszt idején. Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmaz, „a jelenlegi váci önkormányzat egyes képviselőitől nem új jelenség a világot lángba borító fasiszta, gyilkos diktátor emlékének dicsőítése. Inotay Gergely az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselő-jelöltje, aki hitoktatóként védelmébe veszi a fasiszta eszmék hangoztatóit. A pénz és a hatalom megszerzése érdekében nem átall megalázkodni, összefogni a magyar történelem legsötétebb korszakának utódpártjával”.

A rövid közlemény végén az elnök megjegyzi, ez az önkormányzat már nem méltó a rendszerváltás után megkapott Wallenberg-díjra.

Borítókép: A váci zsidó közösséget mélyen sérti, hogy az önkormányzati munkában jelen lehet a náci eszme (Fotó: Wikipédia)