A magyarországi egyetemek is segítik az Ukrajnából menekülőket

A szakképzésben és a felsőoktatásban tanuló diákok százai jönnek át a határon oktatóikkal együtt, ezért biztosítják a képzés folyamatosságát Magyarországon olyan nyugodt légkört teremtve, ami egy ilyen helyzetben lehetséges – jelentette ki Bódis József, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkára mai sajtótájékoztatóján. Hankó Balázs helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a magyar és a külhoni felsőoktatás együtt dolgozik és együtt cselekszik. Az eseményen részt vett Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia és Murai László, a HÖOK elnöke is.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 03. 02. 14:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakképzés és a felsőoktatás területén is működő kapcsolatrendszerben felmérték azokat a lehetőségeket, amelyekkel a bajbajutottaknak tudnak segíteni. A szakképzésben nemcsak a működő kapcsolatok segítségével viszik tovább a folyamatban lévő képzéseket, hanem új kapcsolatokat is kialakítanak – mondta az államtitkár.

Hankó Balázs arról beszélt, hogy a kárpátaljai magyar felsőoktatás meghatározó intézménye a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola, amelynek vezetőivel már múlt héten felvették a kapcsolatot, majd  kiszélesítették a külhonban oktató és hallgató magyarok számára rendelkezésre álló Makovecz-programot. 

Ennek köszönhetően múlt héten közel száz oktató, mintegy száz hallgató és ötven felsőoktatást segítő munkatárs érkezett Magyarországra családtagjaival együtt, így több mint háromszáz személyt tudtak azonnal elhelyezni 

– emelte ki. 

Hozzátette, hogy egyeztetve a beregszászi főiskolával, további 130 millió forinttal egészítették ki a Makovecz-program finanszírozási keretét, ezáltal az oktatók, a hallgatók és a felsőoktatást segítők ösztöndíjban részesülhetnek olyan formában, hogy bekapcsolódnak a magyarországi felsőoktatásba. Hankó Balázs hangsúlyozta azt is, hogy a kárpátaljai magyar felsőoktatás folyamatosságáról jelen körülmények között is gondoskodnak. A Makovecz-program pluszforrása ugyanis lehetővé teszi, hogy a beregszászi főiskola online képzéseket tartson. 

Megköszönte ugyanakkor a Tempus Közalapítványnak, hogy mindebben segítséget nyújtott.

Mindezeken felül ukrán oktatók és külföldi hallgatók befogadására is kész a magyar felsőoktatás, kollégiumi férőhely biztosításával is. 

Az elmúlt napokban ugyanis számos felsőoktatási intézmény kereste meg az ITM-et egyetemi kapcsolatok és kormányzati koordináció alapján – mondta Hankó Balázs, aki kitért arra, hogy hazánkban jelenleg is negyvenezer külföldi hallgató tanul a felsőoktatásban. Végül megköszönte a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) együttműködését, amely a Covid-járvány óta tart, és ezt viszik tovább a Híd Kárpátaljáért segédprogramban is.

A 64 állami, egyházi és magán felsőoktatási intézményt egyesítő Magyar Rektori Konferencia valamennyi intézménye felajánlotta segítségét a kárpátaljai hallgatóknak – köztük azoknak a hadköteles korúaknak, akik már hazánkban tanulnak –, oktatóknak és családtagjaiknak 

– hangsúlyozta Borhy László elnök, aki megerősítette, hogy a koordináció összehangoltan folyik az ITM-mel és a HÖOK-kal. Jelenleg az igények felmérése zajlik, de a kollégiumi elhelyezésen túl a hallgatóknak képzéseket, az oktatóknak munkájuk folytatását biztosítják, azoknak a családtagoknak pedig, akik kisgyerekkel érkeztek, a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók gyermekfelügyeletről és gyermekfoglalkozásokról gondoskodnak. Kitért arra is, hogy sok kollégiumi helyfelajánlás érkezett, és az ITM kérésére a felsőoktatási intézményekben adománygyűjtő akciók is indultak.

Murai László, a HÖOK elnöke kiemelte, hogy a közgyűlésük elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben felajánlották segítségüket a bajbajutottaknak. 

Azért, hogy példát mutassanak, a HÖOK az EFOTT-tal közösen egy határ menti települést egymillió forinttal támogat majd.

Emellett a HÖOK a hagyományos, Több lett? Maradhat! adománygyűjtő akciójával idén az ukrajnai háború áldozatainak segít – mondta Murai László, aki támogatásáról biztosította a három kárpátaljai hallgatói önkormányzatot, illetve beszélt arról, hogy a Magyar Ifjúsági Konferencia és a Nemzeti Ifjúsági Tanács is segíti a munkát.

Borítókép: Bódis József (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.