időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Több ezer embert érint a súlyos solymári vízhiány

Forrás: MTI, Facebook / Menczer Tamás
2022.06.30. 16:33 2022.06.30. 16:48
Több ezer embert érint a súlyos solymári vízhiány

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz – közölte Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a Pest megyei településen tartott sajtótájékoztatón.

Menczer Tamás a távirati iroda tudósítása szerint elmondta: a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás.

A Pest megye kettes számú választókerületének országgyűlési képviselője katasztrófahelyzetnek nevezte a vízhiányt, amelynek kezelésére csütörtök reggel helyi operatív törzset alakítottak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára kiemelte: a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat darab, 500 és 1200 liter kapacitású lajtoskocsi, két hétköbméteres és két ötköbméteres autó biztosítja a vízellátást, és további két vízszállító autó érkezik a településre.

Megjegyezte: a nem autós vízvételi pontokhoz kiírják a telefonszámot, ahol jelezni lehet, ha kiürült a tartály.

Akár 39 fok is várható a mai napon

Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta, a kiszáradás és a leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni.

Menczer Tamás felszólította a szolgáltatót, hogy lássa el a lakosságot, a solymáriakat pedig arra kérte, ahol van víz, szorítkozzanak a legszükségesebb vízhasználatra, hogy mielőbb helyreálljon a település valamennyi részének vízellátása.

A probléma megoldásához a település vízellátását biztosító kiürült tározókat kellene feltölteni – mondta, hozzátéve, minden erejükkel dolgoznak, de ez hosszabb időt vesz igénybe.

Az MTI beszámolója szerint a kormánypárti politikus arról is beszélt: 

A konkrét probléma megoldása után a hosszú távú megoldás a kapacitásbővítés.

A vízhiány lehetőséget teremt arra, hogy az akut probléma megoldása után beszéljenek a Buda környéki települések számos kihívásáról. Menczer Tamás azt ígérte, minden konfliktust, vitát vállalni fog azért, hogy az ott élők életkörülményei a lehető legjobbak legyenek.

Az országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzését itt tekintheti meg:

Borítókép: Menczer Tamás  Solymár környékén (Forrás: Facebook/Menczer Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.