Nagy elismerés a debreceni orvosképzésnek

Hazánkban először a Debreceni Egyetem kapta meg az Orvosképzési Világszövetség szempontrendszere szerinti akkreditációt.

Gőz József Miklós
2022. 06. 21. 18:06
Debreceni Egyetem
Debrecen, 2021. november 5. A Debreceni Egyetem legújabb többfunkciós tanulóközpontja, a Learning Center Debrecenben, az intézmény Egyetem téri campusán az átadása napján, 2021. november 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi szervezet akkreditációja 2030. április 22-éig érvényes. A minősítés nagyban növeli a Debreceni Egyetemen megszerzett orvosi diploma értékét, az itteni képzés pedig a vonzerejét. 

Az akkreditáció nyomán az itt végzett orvosoknak 2024 után is lehetőségük lesz arra, hogy az Egyesült Államokban is honosíthassák egyetemi diplomájukat.

Az akkreditáció – amelynek a folyamata másfél évig tartott – megszerzésében közreműködő szakemberek először benyújtották a szükséges dokumentumokat a nemzetközi szervezetnek, majd a Pécsi Tudományegyetemen végzett, úgynevezett próbaakkreditáció után elindították a szükséges eljárást. Ebben többek között vizsgálták és értékelték a képzési programot, az oktatók kiválasztását, az oktatási infrastruktúrát, a klinikai képzés feltételeit, a minőségbiztosítási és a támogatási folyamatokat, úgymint a képzés során alkalmazott oktatási módszereket, az értékelés rendszerét, az oktatói teljesítményt, az oktatók képzését és fejlődési lehetőségeiket. Az eljárás folyamán az egyetem oktatói és vezetői is sokat tanultak, miközben a szakemberek vizsgálták és értékelték többek között a képzési programot, az oktatók kiválasztását, az oktatási infrastruktúrát, a klinikai képzés feltételeit, a minőségbiztosítási folyamatokat, illetve a támogató folyamatokat, például a képzés során alkalmazott oktatási módszereket, az értékelés rendszerét, az oktatói teljesítményt, az oktatók képzését és fejlesztését. 

A magyar orvosképzés eddig egyetlen ilyen minősítése sok szempontból előnyös. Ugyanis az egyetemen több ezer külföldi hallgató tanul, akiknek fontos az, hogy az Egyesült Államokban is honosíthassák diplomájukat. Különösen fontos ez az izraeli, japán, dél-koreai orvosjelölteknek, akik hazájukban is előnyt élveznek ezzel a minősítéssel. Ez 2024 után csak akkor lesz lehetséges, ha a máshol végzett orvosok leteszik az US Medical Licensing Examination nevű vizsgát. S erre a megméretésre csak azok jelentkezhetnek, akik olyan egyetemen végeztek, amelynek megvan a föntebb vázolt akkreditációja. Jelesül ezentúl a Debreceni Egyetemen is.

Az akkreditáció nyolc évig hatályos, de közben állandóan ellenőrzik, hogy a most megállapított sztenderdeknek folyamatosan megfelel-e a debreceni egyetem orvosképzése.

Borítókép: A Debreceni Egyetem legújabb többfunkciós tanulóközpontja, a Learning Center Debrecenben, az intézmény Egyetem téri campusán az átadása napján, 2021. november 5-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.