Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország a helyes úton jár

Magyarország szuverenitásának garanciája egy jól felszerelt, kiképzett, önkéntes alapon szerveződő, tekintélyes létszámú, ütőképes haderő a honvédelmi miniszter szerint. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál tartott rendezvényen beszélt a háborús helyzetről, a katonadiplomáciáról és Magyarország fontos szövetségi hozzájárulásairól is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 27. 19:47
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Debrecen, 2022. június 15. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium évzáróján az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth laktanya alakulóterén Debrecenben 2022. június 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál (KNBSZ) tartott rendezvényen arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban megváltozott világban még fontosabbá vált a katonadiplomácia. Kijelentette: a következő időszakban ő maga is aktív katonadiplomáciai tevékenységet fog folytatni. Kedden Berlinbe utazik, ahol kétoldalú tárgyalást folytat a német–magyar védelmi együttműködésről, majd Madridba megy a NATO-csúcsra – közölte az MTI. 

A miniszter szerint azzal, hogy a szomszédos Ukrajnában háború tört ki, nemcsak a katonai, hanem a gazdasági, kulturális, diplomáciai viszonyok is lényegesen átalakultak. Leszögezte:  Magyarország – ahogy a legnagyobb védelmi szövetség, a NATO is – „a béke pártján áll”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf fontosnak nevezte, hogy Magyarország elkötelezett és elismert tagja a NATO-nak. Mint írják, a honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy Magyarország ebből a háborúból kimaradjon. Kiemelte azt is, hogy a háború közvetett következményeit is kezelni tudják, mint az energiaválság és a háborús infláció. Ezért is döntött a kormány egy extraprofitadó bevezetéséről, amelyből a honvédelmi alap is részesül. 

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy vélekedett, hogy az Ukrajnában kialakult háborús helyzet várhatóan hosszú távon megmarad, de ezzel együtt az illegális migrációra és a terrorizmusra is figyelni kell. Felidézte a hétvégén a déli határszakaszon tett látogatását, ahol azt a tájékoztatást kapta: folyamatos és növekvő a migrációs nyomás, s a határt védőket egyre gyakrabban éri erőszak. A migrációs nyomással a következő időszakban kiemelt kockázatként számolnak – hangsúlyozta. 

A honvédelmi miniszter Magyarország néhány fontos szövetségesi hozzájárulását említette, mint például az a harccsoport, amely az ukrajnai háború kitörése után állt fel Magyarországon. Aktiválták továbbá a székesfehérvári többnemzeti hadosztály-parancsnokságot is. Augusztustól pedig harmadik alkalommal a magyar légierő védi majd a balti légteret.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: Magyarország elkötelezte magát, hogy honvédelmi büdzséje eléri a GDP két százalékát, ami már 2023-ban megvalósulhat.

A honvédelmi miniszter szerint Magyarország szuverenitásának egyik legfontosabb garanciája egy jól felszerelt, kiképzett, önkéntes alapon szerveződő, tekintélyes létszámú, ütőképes haderő. Ennek érdekében – folytatva az évekkel ezelőtt megindult stratégiai beszerzéseket – folyamatosan lecserélik a régi szovjet haditechnikát fejlett, NATO-kompatibilis eszközökre. Ezzel együtt a védelmi ipar fejlesztése is stratégiai fontosságú – tette hozzá.
A tudósításból kiderül: a következő időszakban a munkaerőpiacion is versenyképesnek számító ajánlattal szólítják meg az embereket a katonai szolgálatra.
A honvédelmi miniszter megemlítette, ismeri, milyen nagy a nyomás az emberen egy tartós külszolgálaton, de a katonai attaséknak azt mondta: ne bizonytalanodjanak el, mert Magyarország „a helyes úton jár”.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium évzáróján (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.