Szijjártó Péter: A rezsicsökkentés eredményeit nem vagyunk hajlandók kockára tenni

A külgazdasági és külügyminiszter a parlamentben jelezte, hogy Magyarország energiaellátása a jövőben is biztonságban lesz.

2022. 06. 07. 15:10
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. május 9. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szomszédban zajló háború és az annak kapcsán elfogadott brüsszeli szankciós csomagok, továbbá a geopolitikai változások egy teljesen új gazdasági és politikai realitást rajzolnak elénk – közölte a parlamentben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: nagyon komoly energiaellátási nehézségekkel kell szembenéznünk.

– Az energiabeszerzések során az ár másodlagos kérdés lett, mivel most a legfontosabb kérdés, hogy van-e mit vásárolni – húzta alá Szijjártó. 

– Nekünk ebben a helyzetben a feladatunk Magyarország békéjének és biztonságának a megőrzése, de ennek nemcsak fizikai, hanem gazdasági és energiaellátási aspektusa is van 

– folytatta.

A külügyminiszter emlékeztetett, hogy ennek nyomán a kormány az első öt brüsszeli szankciós csomagot megszavazta, de azt világossá tették, hogy nem fogják hagyni, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg.

– Magyarország energiaellátásnak a biztonságát és a rezsicsökkentés eredményeit nem vagyunk hajlandók kockára tenni 

– húzta alá Szijjártó, aki arra is kitért, hogy mindez nem filozófiai kérdés.

– Filozófiailag nem lehet fűteni vagy főzni. Ez egy fizikai kérdés, mivel vagy van energiahordozó, vagy nincs – jelentette ki a tárcavezető. Kiemelte: Magyarország csak olyan esetben hajlandó a kőolajszállításokat embargó alá vonni, ha azok alól a csővezetékes szállítás kivételt képez, amit sikerült is elérni. – Így biztosítani tudjuk azt, hogy Magyarország energiallátása biztonságban lesz, és meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentés eredményeit – rögzítette Szijjártó. 

Ezután a külügyminiszter elmondta, hogy ha nem tudták volna kiharcolni a csővezetékes kőolajszállításra vonatkozó kivételt, akkor 55-60 százalékkal nőttek volna az üzemanyagok árai.

– Magyarország semmilyen szankciót nem fog támogatni, ha az a Magyarországra irányuló földgázszállításokat veszélyezteti – jelezte a kormánypárti politikus.

Szijjártó Péter Németh Szilárd napirend előtti felszólalására válaszolt, aki a múlt heti európai uniós csúcsról elmondta, hogy Orbán Viktor történelmi győzelmet aratott Brüsszelben, mert a miniszterelnök megvédte a magyar családokat az Ukrajnában folyó háború és az uniós szankciós politika legkárosabb következményeitől, az égbe szökő rezsi- és üzemanyagáraktól, valamint a magas inflációtól.

– Fekete-Győr András bevallotta, hogy ha ők lennének kormányon, akkor Magyarország csatlakozott volna az olajembargóhoz – emelte ki Németh Szilárd. Mint mondta, ha Gyurcsány Ferenc és klónjai kormányoznának, akkor literenként a 95-ös benzin 788 forintba, a gázolaj pedig 771 forintba kerülne.

– Ha a baloldalon múlna, akkor háromszoros gázárat és négyszeres villanyárat fizetnének a magyar háztartások 

– hívta fel a figyelmet a Fidesz képviselője.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.