Újabb műtétek várnak a terézvárosi házomlás súlyos sérültjére

Felébresztették a mesterséges kómából a terézvárosi házomlás súlyos sérültjét. A 26 éves balettművésznőre további műtétek várnak. Több hatóság is vizsgálatot indított. A kivitelező a világháború utáni újjáépítésre gyanakszik.

2022. 06. 30. 17:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felébresztették a mesterséges kómából az operettszínház 26 éves balettművészét, aki hétfőn szenvedett életveszélyes gerinc-, koponya- és belső sérüléseket, amikor leomlott a Jókai utca 1. szám alatti társasház beépítés alatt álló tetőterének egy ötvenméteres darabja. A művésznőt továbbra is az intenzíven ápolják, egyelőre nem tudható, hogy maradandók-e a sérülései.  Az biztos, hogy további műtétek várnak rá, hiszen hétfőn csak az életveszély azonnali elhárítása miatt végeztek rajta koponyaműtét, a gerincsérüléshez még nem nyúltak hozzá a sebészek. Erre is sor kerülhet hamarosan, mivel a sérült az eddigi kezelésre jól reagált, gyorsan javul az állapota.

A házomlás miatt a BRFK külön nyomozócsoportja foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz. Mások mellett statikus szakértőt is bevonnak. Ugyanakkor több hatóság is vizsgálja a történteket. A Fővárosi Kormányhivatal a baleset után azonnal leállította a további munkálatokat, és vizsgálatot indított saját statikus és munkavédelmi szakemberei bevonásával. A katasztrófavédelem ugyancsak vizsgálatot indított.

Meglepő elképzelést vázolt fel a leomlott ház kivitelezési munkálatait végző cég, a Pillér Lakás Kft. ügyvezetője, aki a Borsnak nyilatkozva a következőket mondta: „Arra vállalkoztunk, hogy az épületre felépítünk egy ötödik szintet. A munkálatok bontással kezdődtek, de már az újjáépítés 60-70 százalékos volt. Az Attika-falat azért kellett lebontani, mert a II. világháborúban az épület találatot kapott, és mintegy 10 díszítő elem is megsérült. Akkor ezeket nem renoválták, most pedig a Műemlékvédelmi Hivatal kötelezett bennünket arra, hogy az eredeti állapotot állítsuk helyre. Ez nekünk nagyon sok pénzünkbe került, de vállaltuk a feladatot.”

Arra gyanakszunk, hogy a háború utáni helyreállítás nem volt jó. Meglehet, hogy úgy végezték, ami szakmailag nem volt megfelelő. A statikusunk nem pályakezdő.

Tűzoltók kutatnak a lehetséges áldozatok után. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Az ügyvezető hozzátette: „Annyit elmondhatok, hogy úgy gondoljuk, nem mi vagyunk a hibásak. Tartanak a vizsgálatok. A balesetmentesítés nagyon hamar elkezdődhetett. Optimisták vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy a lakók még a héten visszaköltözhetnek.” 

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy nagyon sajnálják a balesetben súlyosan megsérült táncművészt, és minden segítséget megadnak a felépüléséhez.

A csütörtöki Reggeli című tévéműsorban Szegedi Fecsó munkavédelmi mérnök úgy vélte, szerinte 

a biztonság érdekében védőtetőt kellett volna kialakítani az épület körül, vagy ha erre nincs pénz, mert spórolni akarnak, akkor veszélyzónát kijelölni.

– Rengeteg előírás van, nem tudom, hogy itt konkrétan mi hiányzott, de az látható, hogy az épület körül nincs védőtető – jelentette ki.

Szerinte gyakran előfordul, hogy a rossz állapotban lévő belvárosi társasházaknak nincs pénzük a felújításra, ezért megállapodást kötnek egy beruházóval, aki a munkálatokért cserébe megkapja a tetőteret, amit beépít, és ott új lakásokat alakít ki. 

– Ez úgy indul, hogy a tetőteret le kell bontani, ott lesz egy üres terület, és azt építik újjá. Itt a bontási munkálatokat végezték, és nem tették meg azokat az intézkedéseket, amik megóvják mind a dolgozókat, mind a járókelőket – mondta a munkavédelmi mérnök.

Borítókép: Mintha bomba vágott volna be a Jókai utcába (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.