Terézvárosi házomlás: igazságügyi statikus dönti el, hogy ki hibázott

Külön nyomozócsoport vizsgálja a BRFK-n a hétfői terézvárosi házomlás körülményeit. Igazságügyi statikus szakértő döntheti el, hogy ki hibázott: a kivitelező vagy az a statikus, aki egy hónapja, a tűzvész után engedélyezte a munkálatok folytatását. Az omlás alá került, legsúlyosabban sérült embert mesterséges kómában tartják.

2022. 06. 29. 19:52
Fotó: Mihádák Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest VI. Kerületi Rendőrkapitányságtól a BRFK-n megalakult külön nyomozócsoporthoz került a terézvárosi házomlás ügye. A rendőrség egyelőre foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz. 

Ez a későbbiekben akár maradandó sérülést okozó bűncselekmény is lehet majd, attól függően, hogy a legsúlyosabb sérült felépül-e vagy sem.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy hétfőn a Jókai utca 1. számú társasház beépítés alatt lévő tetőterének egy darabja kidőlt, és erkélyeket, díszítőelemeket magával sodorva zuhant az utcára. Öt személygépkocsi totálkáros lett, de ami nagyobb baj, hogy négy járókelő is megsérült. 

Egyikük, a Budapesti Operettszínház 26 éves balett-táncos művésznője a rázuhanó törmelékek és vastartó elemek miatt életveszélyes gerinc-, koponya- és belső sérüléseket szenvedett; rohamkocsi vitte kórházba, ahol hatórás életmentő műtéten esett át.

Jelenleg mesterséges kómában tartják, további műtétek sora vár rá, ha állapota megengedi majd a beavatkozást. Az operettszínház igazgatója arra kérte a művésznőért aggódókat, hogy naponta imádkozzanak a felgyógyulásáért, mást úgysem tehetnek most. A következő napok ugyanis kritikusak a sérült számára.

Visszatérve a nyomozásra, szerdáig 36 tanút hallgattak ki a rendőrök, zömmel az építkezésen dolgozókat. Gyanúsított egyelőre nincs. A nyomozócsoport igazságügyi orvos, illetve statikus szakértőt rendel ki. Az orvos szakértő feladata a sérültek állapotának pontos megállapítása, ami a bűncselekmény minősítése és a későbbi felelősségre vonás szempontjából lesz ügydöntő. 

Az igazságügyi statikus szakértő vizsgálatának eredménye azonban akár perdöntő is lehet.

Mint ahogy arról már hétfőn online felületünkön beszámoltunk, május 25-én tűzvész pusztított a Jókai utcai 1. számú ház átépítés alatt lévő tetőterében. 

A lángok pontosan ugyanott tomboltak, ahol most leomlott a tetőtér utca felőli falazata, az állványzattal, acélelemekkel együtt, magával rántva az épület utcafrontján több erkélyt és díszítőelemet. A tűzoltók nagy mennyiségű, mintegy ezer liter vízzel viszonylag gyorsan elfojtották a száz négyzetméteren tomboló lángokat. Egy lapunknak anonimitást kérve nyilatkozó statikus szerint a tűzvészben felforrósodott, majd nagy mennyiségű vízzel visszahűtött szerkezeti elemek hordozhatnak egyfajta időzített bombát; módosulhat például az acélelemek molekuláris szerkezete és így gyengülhet a kérdéses házelem, ami omláshoz vezethet. A tűzben és utána nagy mennyiségű vízzel érintett szerkezetet a tovább folytatott átépítés során esetleg meg is bonthatták, aminek következtében összeomlott a homlokzat nagy része.

Azt a kerületi polgármestertől tudjuk, hogy a tűzvész után statikus vizsgálta az épületet, és engedélyezte a munkálatok folytatását. Hogy ez valóban így volt vagy sem, azt is a nyomozásnak kell tisztáznia.

Az igazságügyi statikus szakértő pedig a tűzvész utáni statikai vizsgálati jegyzőkönyvet is véleményezni fogja.

Borítókép: Romok borítják a Jókai utcát (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.