Házomlás: a májusi tűzvész következménye is lehet a tragédia

Egy hónapja tűzvész pusztított az omlást szenvedett Jókai utca 1. szám alatti ház tetőtér-beépítésén. A hatalmas hő és a nagy mennyiségű oltóvíz akár megváltoztathatta az épület szerkezetét is, így a rendőröknek vizsgálniuk kell a tűzvész utáni statikus engedély megalapozottságát is.

2022. 06. 27. 17:32
null
Homlokzati fal dőlt az utcára és parkoló autókra Budapest belvárosában Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 25-én tűzvész tört ki a VI. kerületi Jókai utca 1. szám alatti társasház beépítés alatt álló tetőterében. Ugyanott, ahol ma leomlott a tetőtér utca felőli falazata, az állványzattal, acélelemekkel együtt, magával rántva az épület utcafrontján több erkélyt és díszítőelemet. 

A törmelékek négy ott parkoló gépkocsit gyakorlatilag megsemmisítettek, és négy arra járó embert megsebesítettek. A Fővárosi Operettszínház próbára igyekvő táncosnője súlyos koponya- és gerincsérüléseket szenvedett.

Rohammentő vitte kórházba. Másik három fiatalember zúzott, vágott sérülésekkel ugyancsak kórházba került. 

 A katasztrófavédelem halottkereső kutyával is átvizsgálta a területet és az épületet, szerencsére nincs több áldozata a szerencsétlenségnek.

Fotó: Mihádák Zoltán

Az elsődleges vizsgálat azt állapította meg, hogy az omlás valószínűleg a tetőtér beépítése során zajló építési munkálatoknak a következménye.

A BRFK illetékese már is közölte, hogy 

a VI. kerületi rendőrkapitányság nyomozást indított foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Május 25-én ugyanezen a munkaterületen, a tetőtér beépítése során kigyulladt és 100 négyzetméteren égett a tetőtér. A tűzoltók nagy mennyiségű vízzel viszonylag gyorsan elfojtották a lángokat.

Most az újabb katasztrófa kapcsán a VI. kerületi momentumos polgármester, Soproni Tamás felhozta az egy hónapja történteket a közösségi oldalán. Több hozzászóló is megemlítette, elképzelhetetlen, hogy a tűzvész következménye a mai omlás. A polgármester csípőből válaszolt, anélkül, hogy szakvélemény rendelkezésére állna.

„A két esemény független egymástól. A katasztrófavédelem, a statikus szakértő megvizsgálta az akkori károk utáni állapotot, és a lakók visszaköltözhettek a lakásaikba. Az építkezés folytatódott, és ennek folyományaként történt az újabb szörnyű baleset.” – írta.

Egy statikus szakember azonban arra világított rá, hogy a tűzvészben felforrósodott, majd nagy mennyiségű vízzel visszahűtött szerkezeti elemek hordozhatnak olyan „időzített bombát”, módosulhatott például az acél szerkezeti elemek molekuláris szerkezete és így gyengülhetett a kérdéses házelem. Amit a tovább folytatott átépítés során esetleg meg is bontottak, mire összeomlott a homlokzat nagy része.

A szakértő kizártnak tartja, hogy a rendőrségi nyomozás ne térne ki a tűzvész után adott statikus engedély vizsgálatára.

Borítókép: Csatatérré változott a Jókai utca (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.