A Belváros ötletével büszkélkedik Soproni Tamás

Nem a VI., hanem az V. kerület szabályozta először az airbnb-s lakáskiadást a kerületek közül.

2022. 07. 05. 17:27
null
20200728 Székesfehérvár Albérlet, költözés. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap Fotó: Pesti Tamás

Nem a VI., hanem az V. kerület szabályozta először az airbnb-s lakáskiadást a kerületek közül.

Lapunk fedezte fel Soproni Tamás mai Facebook-bejegyzésében, hogy a VI. kerületi momentumos polgármester úgy fogalmazott:

a fővárosi kerületek közül elsőként ők szabályozták az airbnb-s lakáskiadást, így csak olyan házban lehet majd magánszálláshelyet üzemeltetni, amelyben a lakók erre engedélyt adnak. 

Mint írja, rendkívül hosszú egyeztetést folytattak ebben a kérdésben lakókkal és a szálláshely-kiadókkal.

Ugyanakkor két évvel ezelőtt Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármestere lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy önkormányzati hatáskörben az elsők között ők alkottak az airbnb-s lakáskiadásra vonatozóan helyi szabályozást, amely a társasházi közösségek érdekeinek, igényeinek érvényesítésre adott lehetőséget.

A nagyfokú érintettség okán a rövid távú lakáskiadás ügyét folyamatosan figyelemmel kísérjük

– emelte ki akkor Szentgyörgyvölgyi Péter. Hozzátette: aki szeretne az ingatlanjában airbnb-jellegű szálláshelyet üzemeltetni, annak a ház többi lakójával kell ezt jóváhagyatnia.

Megkerestük Soproni Tamás bejegyzésével kapcsolatban a Belváros önkormányzatát, ahol megerősítették, hogy először az V. kerület rendezte a kerületek közül a airbnb-s lakáskiadásról a helyi szabályozást, és megerősítették azt is, hogy 

a témában Szentgyörgyvölgyi Pétert nagyjából egy hónapja kereste Soproni Tamás azzal kapcsolatosan, hogy az V. kerület hogyan szabályozza az Airbnb kérdését, amelyről Szentgyörgyvölgyi részletesen tájékoztatta a VI. kerület vezetőjét. Az egyeztetést a múlt szerdai Fővárosi Közgyűlésen szóba is hozta a Belváros polgármestere, amikor az új parkolási rendszer bevezetéséről vitatkoztak a képviselők. 

A Belváros önkormányzata tájékoztatott arról is, hogy rendeletük nemcsak előbb született meg, így elsőként ők szabályozta az Airbnb-t, de részletesebb is, mint a VI. kerületé, mert ők arról is rendelkeztek, hogy legyen szó intézményi vagy lakóingatlanról, egy társasházban csak öt százalék lehet az Airbnb-re használt ingatlanok száma.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.