időjárás 26°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Csúcson a magyar gazdaság: meglepte az elemzőket a 6,5 százalékos GDP-növekedés

Az omikron két új alváltozatának nem számít a meleg évszak, jelenleg is könnyen terjed

A koronavírus nyáron sem pihen

Elek Nikoletta
2022.07.05. 06:25
A koronavírus nyáron sem pihen

Bár a járványügyi szakemberek is szokatlannak tartják, az omikron két új alváltozata a nyári melegben is könnyen terjed. Jó hír azonban, hogy a BA.4 és BA.5 variáns a korábbiakhoz képest jóval enyhébb tünetekkel jár, így kórházi ellátásra is nagyon kevés beteg szorul. Egyelőre tehát komolyabb aggodalomra nincs ok, ugyanakkor a harmadik, a veszélyeztetett csoportok számára pedig a negyedik oltás felvétele indokolt lehet.

Az elmúlt két év tapasztalatai alapján nem lehetett arra számítani, hogy nyáron is berobban a koronavírus-járvány. Arra azonban voltak jelek, hogy a vírusnak nem az évszak, hanem a variáns számít – hívta fel a figyelmet a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 Mokka című műsorában. 

Szlávik János szerint azonban jó hír, hogy az immunizáltak esetében az új BA.4 és BA.5 variáns a korábbiakhoz képest jóval enyhébb tünetekkel, kis köhögéssel, tüsszögéssel, torokfájással, esetleg izom- és ízületi fájdalmakkal jár, kórházi ellátásra pedig nagyon kevés beteg szorul. Ennek ellenére azonban – folytatta – fontos tudni, hogy az omikron BA.4 és a BA.5 alváltozatai megfertőzhetik azokat is, akik az oltások által védettséget szereztek vagy korábban már átestek a betegségen. Az új variánsok ugyanis kikerülhetik a korábbi fertőzés vagy a védőoltások által kiváltott védettséget. 

Ezért ha valakinek felső légúti tünetei vannak, főként ha lázas és köhög, számoljon a koronavírus-fertőzés lehetőségével is – mutatott rá. 

A védekezés kapcsán Szlávik János megjegyezte: nehéz elképzelni, hogy a maszkviselés nyáron kötelező legyen. Sokkal inkább az egyéni védekezésre, illetve az oltások beadatására kell fektetni a hangsúlyt. 

– A járványügyi szakemberek továbbra is úgy vélik, hogy a súlyos megbetegedés elkerülése érdekében a harmadik oltás beadatása is szükséges. A negyedik oltás szükségessége viszont egyelőre kérdéses, az időseknek, betegeknek és immunhiányosaknak azonban ajánlott lehet – hangsúlyozta az infektológus.
Szlávik Jánoshoz hasonlóan Rusvai Miklós is szokatlannak tartja a koronavírus nyári jelenlétét. A víruskutató az InfoRádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: rosszul gondolta, hogy a koronavírus nyáron szabadságra megy, mivel az omikron két új alvariánsa a nyári melegben is könnyen terjed. A szakember ugyanakkor szintén megerősítette, hogy a BA.4 és a BA.5 variáns továbbra is csak felső légúti, viszonylag enyhe lefolyású betegséget okoz, tehát nem kell számítani arra, hogy a tüdőgyulladásos esetek száma növekszik. Meglátása szerint a mostani hullám nagyon gyors felfutású és gyors csökkenésű lesz. A fokozott figyelem azonban újra indokolt lehet, tehát aki veszélyeztetett, annak tanácsos már most maszkot hordania.


Az emelkedő esetszámok ismereté­ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója már kevésbé bizakodó. Hans ­Kluge szerint nyáron a koronavírus újabb masszív hulláma várható Európában, mivel a térség országai feloldották eddigi járványügyi óvintézkedéseiket. A WHO szakemberei szerint az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata miatt a fertőzöttek száma több mint a háromszorosára nőtt Európában. Mint kiderült, a világszervezet európai régiójához tartozó ötvenhárom országban május végén naponta 150 ezer új esetet regisztráltak, mára pedig ez a szám a napi félmillióhoz közelít. A legmagasabb fertőzöttségi mutatókat Ausztriából, Ciprusról, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Luxemburgból és Portugáliából jelentették. 
Az említett országokhoz képest Magyarországon egyelőre kedvező a helyet. A fertőzöttek számának mérsékelt növekedése, valamint a koronavírus szennyvizekben mért koncentrációjának emelkedése azonban aggodalomra ad okot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint a mintavételi helyek többségénél ugyanis emelkedő tendencia jellemző, hét településen pedig a mért értékek stagnálnak. Csökkenő tendencia egyetlen városban sem tapasztalható.

Borítókép: Az új variánsok kikerülhetik a korábbi fertőzés vagy a védőoltások általi védettséget (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.