Munkába állt Solymáron a honvédség két vízszállító autója

Menczer Tamás: A település vízhiányos részein jelenleg is tizenegy lajtos kocsi, illetve motoros vizes autó dolgozik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 01. 20:37
null
Solymár, 2022. július 1. A Magyar Honvédség Rába H25-ös vízszállító kocsijából ivóvizet töltenek Solymáron a Panoráma utca és a Lejtõ utca sarkán lévõ víztározóba a vízhiány miatt 2022. július 1-jén. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek délután megérkezett Solymárra és munkába állt a Magyar Honvédség két, nyolc köbméteres vízszállító autója, amelyekkel töltik a Solymár magasabb részeit ellátó víztározót és a tárolók közötti vízkormányzással is igyekeznek a szakemberek megoldani a település legmagasabb részén élők vízellátását

– közölte Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője pénteken, a Pest megyei településen tartott sajtótájékoztatón. Menczer Tamás hangsúlyozta: most azon dolgoznak, hogy legalább időszakos jelleggel mindenhol legyen víz a településen. Kifejtette: a vízkormányzással a település alacsonyabban fekvő részeit ellátó Jókai utcai tározóból átirányítják a vizet a Kerek-hegyet ellátó tározóba, hogy azok, akiknek már három-négy napja nincs vizük, legalább átmenetileg kapjanak. – Ezzel egyidejűleg a település alacsonyabban fekvő részein kell vízhiánnyal számolni – jegyezte meg. Beszámolt arról is, hogy a csütörtökön szolgálatba állított, a tározót töltő két vízhordó autó folyamatos munkájával péntek reggelig annyit értek el, hogy a vízhiányos területek egyes részein korlátozott ideig újra volt víz, de továbbra is vannak olyan területek, ahova egy csepp sem jutott. Ezért újabb két autó érkezik Székesfehérvárról. A képviselő hozzátette: a négy autó közül van, amelyik nem a települést ellátó Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szolgáltatóé, és már jelezték, hogy máshol is szükség lehet rájuk, de megígérte a solymáriaknak, hogy nem fog elengedni egy autót sem.

Elmondta azt is: csak Solymáron nem tudják orvosolni a problémát, ezért a településsel egy vízhálózaton lévő tíz településen – Ürömön, Pilisborosjenőn, Pilisvörösváron, Pilisszentkereszten, Budakalászon, Pomázon, Szentendrén, Pilisszántón, Pilisszentivánon és Csobánkán – is vízkorlátozásra van szükség. Ezért – folytatta – összehívta az érintett települések polgármestereit, azt kérve tőlük: mindent tegyenek meg azért, hogy az ő településükön is korlátozzák a vízhasználást a lakosok. Arra kérte a lakókat, hogy ne használjanak vizet öntözésre, autómosásra, medencefeltöltésre vagy bármilyen, nagy vízigényű tevékenységre. Azt is mondta, hogy a szakemberek szerint, ha az érintett településeken bevezetik a vízkorlátozást és a lakosok ennek megfelelően cselekszenek, rövid idő alatt helyreállhat a vízellátás Solymáron.

Menczer Tamás kitért arra is: Solymár vízhiányos településrészein jelenleg is tizenegy lajtos kocsi, illetve motoros vizes autó dolgozik: hét helyen kilenc autó áll fixen, kettő pedig mozog és az utántöltést végzi. Emellett arra is ígéretet kapott, hogy szombattól nyolc-tízezer liternyi zacskós vizet oszt ki a honvédség. A képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára kérdésre elmondta: a hosszú távú megoldás a kapacitásbővítés lenne, ami tízmilliárdos nagyságrendű beruházás. Megígérte, azon lesz, hogy ez minél előbb megvalósuljon. 

Ugyancsak kérdésre beszélt arról: a vízhiányért a sajtóban megjelent információkkal ellentétben nem a rezsicsökkentés a felelős, a beruházásokat sokkal inkább a szomszédban zajló háború késlelteti. Menczer Tamás azt is elmondta: volt vitája, konfliktusa a Solymárt ellátó szolgáltatóval, mert nem kapott időben választ a kérdéseire, továbbá a válságkezelést sem érezte kielégítőnek, de „most már minden rendben van” a közös munka terén. Arra kérdésre, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért, azt felelte, a probléma gyökere a robbanásszerű lakosságszám-növekedés a Buda környéki régióban.

Másodfokú vízkorlátozást rendeltek el

 –Solymáron péntektől másodfokú vízkorlátozást rendeltek el – közölte a település polgármesteri hivatala a Facebook-oldalán. Az erről szóló határozat szerint a naponta 10 köbméter átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodó szervezetnek minősülő felhasználóknak a napi fogyasztási igényüket 10 százalékkal szükséges csökkenteniük. Emellett a vízkorlátozás időtartama alatt Solymár Nagyközség közigazgatási területén a vízfogyasztók kötelesek „a takarékos ivóvíz-felhasználás megvalósítására” – fogalmaztak. Továbbá tilos minden tömlős locsolás és mosás a település egész területén; az automata öntöző berendezések működtetése; a járdák, utak mosása; gépjárművek tömlős mosása; valamint a medencék töltése. A most elrendelt másodfokú vízkorlátozás visszavonásig van érvényben – közölték. A polgármesteri határozat indokolásában azt írták: a korábban elrendelt elsőfokú részleges vízkorlátozás nem hozott érdemi eredményt, valamint az elmúlt hét rendkívüli magas hőmérsékletű, csapadék nélküli napjai miatt fokozódott a vízfelhasználás, ami a közüzemi hálózatban nyomáscsökkenést, vízhiányt idézett elő regionális szinten – tették hozzá.

Pesthidegkútról szállítják a vizet

Megnyitottak egy tűzcsapot Pesthidegkúton, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkatársai onnan viszik a vizet Solymárra, ahol jelentős vízhiány lépett fel 

– jelentette be a főpolgármester közösségi oldalán pénteken. Karácsony Gergely fényképet is csatolt bejegyzéséhez, ezen az FKF járműve látható, ahogy töltik a pesthidegkúti tűzcsapról. A főpolgármester bejegyzésében azt írta, Budapest szerencsés helyzetben van, jó minőségű és biztos a vízellátása, az agglomeráció közműveit azonban nem ekkora igénybevételre szabták. Pénteken több településen vízkorlátozást vezettek be, kérték a lakosságot, hogy észszerűen használják fel az ivóvizet – jelezte. Karácsony Gergely szerint hosszú távú megoldásokra, a kormány és az önkormányzatok közös gondolkodására van szükség a kérdésben, például át kellene gondolni az agglomerációs települések szerepét, és ha az infrastruktúra nincs felkészülve, „akkor értelmetlen folytatni az esztelen beépítést". Hozzátette: a nyarak egyre melegebbek lesznek, „a vízhiány pedig hamarosan még komolyabb gondokat fog okozni”. Budapest vezetése már csütörtökön egy-egy öt köbméteres lajtos kocsit bocsátott Solymár és Szentendre rendelkezésére, a Budapesti Közművek további két, hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra.
 

Borítókép: A Magyar Honvédség Rába H25-ös vízszállító kocsijából ivóvizet töltenek Solymáron a Panoráma utca és a Lejtő utca sarkán lévő víztározóba a vízhiány miatt 2022. július 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.