Egyidejűleg van migrációs és menekültválság

Egyidejűleg van migrációs és menekültválság, valamint a szomszédos országban háborús helyzet, amire még nem volt példa – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a mai, a növekvő illegális migrációs nyomásról szóló rendkívüli sajtótájékoztatón. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a kormány minden forrást megad a honvédelmi és haderőfejlesztési program megvalósításához, mert Magyarország békéjét csak egy erős Magyar Honvédség tudja garantálni.

2022. 07. 06. 12:23
null
Ásotthalom, 2021. szeptember 1. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendõr járõrõzik az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén. Ezen a napon Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója sajtótájékoztatót tartott az ideiglenes biztonsági határzárnál, amelyen elmondta, hogy jelentõsen emelkedett idén a határsértõk száma 2020-hoz képest. A határsértõk többsége már nem szír, hanem afgán állampolgárnak vallja magát. MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs Fotó: Vadnai Szabolcs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bonyolult, gyorsan változó és veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárával közösen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.
Bakondi György kiemelte, hogy a magyar hatóságok egyszerre kell, hogy megküzdjenek az illegális bevándorlókkal a déli határon, miközben Ukrajnából napi szinten, tömegesen érkeznek a háború elől menekülők, valamint a Magyar Honvédség erőinek határbiztosítási feladatai is vannak.

 

Gyors változások, gyors reagálás

 

– A gyorsan változó helyzet azt jelenti, hogy napról napra, újabb és újabb, addig nem tapasztalt események következnek be a határon és annak közelében – mondta a főtanácsadó, hozzátéve: gyakoriak a nagycsoportos és erőszakos áthatolási kísérletek

Bakondi György emlékeztetett: legutóbb magyar határ közvetlen közelében, szerb területen fegyveres migránscsoportok támadtak egymásra. Fegyvert már eddig is láttak a magyar határt védő erők a migránsoknál, sőt volt, hogy a levegőbe is lőttek, de eddig egymással tűzharcot folytató, halottakat, sebesülteket eredményező összecsapás még nem történt. A jelenlegi információk szerint embercsempész bandák próbáltak leszámolni egymással, ugyanis a határ szerb oldalán azokat a térségeket akarják újraosztani a bűnözők, egymást kiszorítani, ahol az embercsempészek szerint nagyobb az esélye az átjutásnak.

– A szervezett bűnözés jelenléte valamennyi Európába vezető migrációs útvonalon jól látható – folytatta a főtanácsadó, aki kiemelte: a kormány 2015 óta konzekvens migrációs politikát folytat, s ennek a politikának jelentős a lakossági támogatottsága. 

Ugyanakkor ezen politika hatására jelentős és folyamatos hazai és nemzetközi baloldali támadások érik a kormányzatot .

Bakondi György leszögezte: egyidejűleg van migrációs és menekültválság, valamint szomszédos országban háborús helyzet, amire még nem volt példa.. Éppen ezért több tekintetben is újszerű megoldásokat kell alkalmazni, aminek egyik eleme, hogy a határőrizetre tartós, hosszú távú megoldás szükséges. 

Az ukrajnai háború kapcsán Bakondi György azt hangsúlyozta: 

mindent meg kell tenni, hogy Magyarország ne sodródjon bele a háborúba. A háború miatt súlyos menekültügyi válság alakult ki, az országba naponta mintegy tízezer fő menekült érkezik.

 

BAKONDI György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójaFotó: Balogh Zoltán

Megdöbbentő számok

A déli határszakaszon tavaly január elseje és június 6. között 46 957 hatásértőt fogtak el, az idén, ugyanezen időszakban már 109 846-ot. 

– emelte ki a statisztika romlását Bakondi György. A főtanácsadó arra is felhívta a figyelmet, hogy 92 százalékkal nőtt az embercsempészet miatt elfogottak száma: tavaly az említett időszakban 431, idén pedig már 831 embercsempészt fogtak el.

A sajtótájákoztatón az is elhangzott, hogy idén január 1. és július 4. között már 262 esetben érte támadás a határt biztosító létesítményeket és az ott szolgálatot teljesítőket. Egyedül Ásotthalom körzetében 162 támadást történt. (Ásotthalommal szemben van a szabadkai kiserdő, ahol a bandaháború lezajlott a minap. - a szerző)
A támadások közül 52 esetben kövekkel dobáltak, 43 esetben nagy fadarabokkal, 21-szer létrával támadtak, 8 esetben használtak gázsprayt, egy esetben pedig lőfegyvert. 175 esetben a támadások célpontja rendőrjárőr volt, ebből 11 esetben sérült meg rendőr, 204 esetben honvédet támadtak meg, 41 honvéd meg is sérült. Fegyveres biztonsági őrt 4 esetben támadtak meg. Tehát összesen 383 támadás történt és 52 ember sérült meg. Továbbá megrongáltak 75 járművet. 

– sorolta az eseteket. Arról is szólt, hogy a Görögországban háromszorosára nőtt az elmúlt hónapokban a migrációs nyomás, és Törökországban minden migrációs mutatószám jelentős növekedést mutat. Június végéig a török hatóságok több mint 133 ezer illegális migránst tartóztattak fel és több mint 4 ezer embercsempészt vettek őrizetbe. A török parti őrség több mint 20 ezer embert tartóztatott fel, ez 182 százalékos emelkedés, és 12 657 embert mentettek ki a tengerből. Idén Olaszországba tengeri úton 25 988 migráns érkezett, és Spanyolországban 61 százalékos növekedés figyelhető meg.
 

Bakondi György a keleti határokra érkező háborús menekültáradat kapcsán is megdöbbentő adatokról számolt be: kedd éjfélig 823 020 ember érkezett Magyarországra menekültként Ukrajnából. Eddig 129 018 esetben adtak ki ideiglenes tartózkodási engedélyt, 26 055 esetben nyújtottak be menekültkérelmet, ebből 21 548-an megkapták a menekültstátuszt, a többi elbírálása folyamatban van. A magyar hatóságok 11 973 embert helyeztek el ideiglenes szállásokon, és 531 menekültnek kellett kórházi ellátást biztosítani. A kormány hat karitatív szervezettel működik együtt, munkájukhoz 3 milliárd forint külön támogatást biztosítottak.

A déli határ védelmére a kormány 600 milliárd forintot költött, az ukrán menekültekre 40 milliárdot, és ennek 2 százalékát fizette ki az Európai Unió. A magyar állam 5 milliárd forint értékű támogatást nyújtott humanitárius válságkezelésre a határ túloldalán.

– emlékeztetett Bakondi György

 

Érdekünk a béke    

 

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: Magyarországnak egyetlen érdeke van, mégpedig az, hogy minél előbb béke legyen tőlünk keletre.

VARGHA Tamás
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

– Európa szenved háborús inflációtól, egy háborús gazdasági válságtól. Továbbá azt is látni, hogy kibontakozóban van egy élelmiszerválság is, emiatt fokozódik a migránsok Európába áramlása – mondta az államtitkár, aki azt is leszögezte:
Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat-Balkánon béke és biztonság legyen, ezért is támogatja az ottani országok euroatlanti integrációját.Vargha Tamás hangsúlyozta, hogy Magyarország békéjéhez erős Magyar Honvédségre van szükség, ezért a 2023-as költségvetésben az idén létrehozott honvédelmi alapban 842 milliárd forintot szerepel, így 2024 helyett már 2023-ban GDP 2 százaléka fordítja az ország honvédelmi kiadásokra. Az államtitkár fontosnak nevezte továbbá a haderőfejlesztés felgyorsítását.
– A balliberális kormányzat a legrosszabb döntést hozta akkor, amikor katonai képességeinket "elkótyavetyélték" – jegyezte meg.

Borítókép: Magyar rendőr járőrőzik az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.