időjárás 22°C Klotild 2023. június 3.
logo
Kedvezők a tapasztalatok, jelentősen javult a tanulók és pedagógusok biztonságérzete

Iskolaőrök újabb száznegyvenegy intézményben

Szabó Réka Zsuzsanna
2022.07.12. 06:05 2022.07.12. 11:56
Iskolaőrök újabb száznegyvenegy intézményben

További száznegyvenegy tankerületi iskola szeretne részt venni a 2020 őszén indult iskolaőrprogramban, az intézmények többségével hamarosan szerződést is köt a Belügyminisztérium. Jelenleg mintegy félezer köznevelési és szakképzési intézményben alkalmaznak iskolaőrt, a tapasztalatok kedvezők. Az elmúlt fél évben összesen hetvenegy helyszínen kellett intézkedniük az iskolaőröknek; előfordult, hogy a diákok közötti verekedést akadályoztak meg, agresszív szülőket fékeztek meg, de segítettek körözött személy rendőrkézre adásában is.

Jelenleg összesen mintegy félezer köznevelési és szakképzési intézményben alkalmaznak iskolaőrt, az iskolák mindegyikében jelentősen javította a tanulók és a pedagógusok biztonságérzetét az iskolaőr jelenléte az elmúlt fél évben, a konfliktusok kezelése és megelőzése a legtöbb helyen jelentősen javult, emellett a késések és az igazolatlan órák száma csökkent – tájékoztatta lapunkat a Klebelsberg Központ (KK). A program 2020. őszi indulása óta újabb 141 tankerületi iskola jelezte részvételi szándékát, ezek többségével hamarosan szerződést is köt a Belügyminisztérium.

Az iskolaőrök elsődleges feladata – az intézkedésen túl –, hogy jelenlétükkel megelőzzék az erőszakot, emellett mind a tanulók, mind az iskolában dolgozó pedagógusok, illetve a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak számára megteremtsék a biztonságos környezetet. Az iskolaőrök nem használhatnak fegyvert, nincs is náluk, de szükség esetén alkalmazhatnak testi kényszert, használhatnak gázspray-t, rendőrbotot és bilincset is.

A KK tájékoztatása szerint az elmúlt hat hónapban az iskolaőröknek összesen 71 helyszínen kellett intézked­niük. Több intézményben az iskolaőrök fellépése akadályozta meg azt, hogy szóváltást követően a diákok között verekedés alakuljon ki, illetve segítettek elhárítani a pedagógusokkal vagy más tanulókkal szemben fenyegetően fellépő szülők okozta számos konfliktust.

Többször léptek közbe olyan esetben is, amikor az intézmény előtt vagy a kerítésen átnyújtva idegenek tiltott szereket, alkoholt és cigarettát próbáltak a tanulóknak adni. Több esetben veszélyes eszközöket, késeket, boxereket, illetve egyéb, sérülést okozó tárgyakat is elvettek a diákoktól, mielőtt azokat használták volna.

Kiemelkedő eset volt, amikor a rendőrség iskolaőri értesítést követően tartóztatott le egy körözött személyt, valamint az intézményen belüli lopások felderítésében vagy megakadályozásában is sikerrel közreműködtek az iskolaőrök. Mindezek mellett a járvány elleni védekezést is segítették, többször részt vettek szakszerű elsősegély-ellátásban vagy szükség esetén kihívták a mentőket.

Az iskolaőrök kiképzését a rendőrség végzi. A jelentkezők elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt, majd vizsgát tesznek, illetve meg kell felelniük a rendeletben előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági feltételeknek. A képzésre a rendőrség honlapján lehet jelentkezni.

A Klebelsberg Központ számára kiemelten fontos, hogy az iskolák biztonságosak legyenek, és a tankerületi központokhoz tartozó oktatási intézmények döntő többsége is kizárólag pozitív tapasztalatokról számolt be az iskolaőrprogrammal kapcsolatban, ami a következő tanévben is folytatódik, a most csatlakozó intézményekkel pedig a közeljövőben köt szerződést a Belügyminisztérium.

Mint ismert, az iskolaőrprogram bevezetéséről 2020 nyarán döntött a parlament, a kormány az új testület létrehozásától az iskolai erőszak visszaszorítását várta. A pedagógus-szakszervezetek és a baloldal erősen ellenezte az intézkedést, mondván, az alkalmatlan a cél elérésére.

Borítókép: Fél év alatt 71 helyszínen intézkedtek (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.