Egy hónapra sem eresztik szélnek az iskolaőröket

A fővárosban és Pest megyében még mindig nincs elég iskolaőr, az ország többi részén ugyanakkor a járványhelyzetben sem maradtak feladat nélkül a bűnmegelőzési szakemberek. A rendőrségtől úgy tudjuk, az őrök zöme az online oktatás idején is bejár dolgozni, néhányukat ideiglenesen másik iskolába vezényelték vagy a helyi kapitányságon kaptak megbízást.

Csókás
2021. 03. 08. 6:30
null
Forrás: police.hu

A fővárosban és Pest megyében még mindig nincs elég iskolaőr, az ország többi részén ugyanakkor a járványhelyzetben sem maradtak feladat nélkül a bűnmegelőzési szakemberek. A rendőrségtől úgy tudjuk, az őrök zöme az online oktatás idején is bejár dolgozni, néhányukat ideiglenesen másik iskolába vezényelték vagy a helyi kapitányságon kaptak megbízást.

Csaknem ötszáz iskolában álltak munkába tavaly szeptemberben az iskolaőrök, a tanév eleji nyüzsgésnek azonban sok intézményben már nyoma sincs, hiszen november óta online oktatás zajlik a középiskolákban. Hétfőtől pedig egy hónapra kiürülnek az általános iskolák is.

A rendőrségtől úgy tudjuk, a digitális átállás őszi elrendelésekor körbekérdezték az igazgatókat, hogy továbbra is igényt tartanak-e az iskolaőrök napi szintű szolgálatára. Mint kiderült,

az iskolák többségében kérték, hogy maradjon az iskolaőr, mert a kiscsoportos konzultációk vagy a szakmai gyakorlatok zavartalan megtartását így látják biztosítottnak.

Nem kellett elbocsátani azokat sem, akikre helyben nem volt szükség, érdeklődésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hangsúlyozta, ilyen esetekben átvezényelték az illetőt másik iskolába – úgynevezett társ­iskolaőrnek –, és vannak néhányan, akik ideiglenesen a helyi rendőrkapitányságon kaptak bűnmegelőzési feladatokat. Fontos, hogy az átvezénylés csak a digitális tanrend fenntartásáig tart, amint a tantermi oktatás visszaáll, mindenkit visszahelyeznek az eredeti szolgálatteljesítési helyére.

Az online oktatásra történő átállás egyébként összesen 73 iskolaőrt érintett eddig, a következő hónap során pedig várhatóan még többen kapnak pótfeladatokat az iskolazár kiterjesztése miatt.

Az ORFK kitért arra is, hogy az iskolaőrség állománya még mindig nincs teljesen feltöltve, a legnagyobb létszám-hiány Budapesten és Pest megyében mutatkozik. A feladatellátás zavartalanságának biztosítása érdekében ezért országos szinten folyamatos a toborzás és az iskolaőri hivatás népszerűsítése.

Pluszfeladatokat kapnak a távoktatás idejére.

Mint ismert, az őrség felállításáról tavaly nyáron döntött az Országgyűlés. Amíg volt jelenléti oktatás, munkájuk is akadt bőven:

már az első hónapban több mint kétszáz alkalommal avatkoztak be.

Ezek döntő többsége egyébként csak figyelemfelhívás volt, testi kényszert mindössze két esetben alkalmaztak. A legtöbb beavatkozást Nógrád, Borsod és Szolnok megyében regisztrálták az első időszakban. Az őrök legfőbb feladata a házirend betartatása: megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát, meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést és elfoghatják azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el. Lőfegyverük nincs, használhatnak viszont gumibotot, bilincset és gázspray-t a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően.

Az iskolaőröknek rendészeti, pedagógiai, pszichológiai képzésen és egészségügyi alkalmasságin is részt kell venniük, mielőtt a gyerekek közé engedik őket. Az ORFK jelezte:

az iskolaőrség hatékonyságát mérik is, többek közt az iskolaigazgatók visszajelzései alapján, de rendszeres eligazításokat, beszámoltatásokat, ellenőrzéseket is végeznek az őrök körében,

és elemzik az általuk tett intézkedéseket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.