Már toborozzák a számlálóbiztosokat a népszámláláshoz

A 2022-es – 26 milliárd forintos költségvetésű – népszámlálás lesz az első, amely már papír kérdőívek nélkül, teljesen elektronikusan zajlik majd. Az így gyűjtött adatok nemcsak környezetbarát megoldást jelentenek, de a feldolgozást is megkönnyítik, ezért az előzetes eredmények várhatóan 2023 tavaszán érkeznek majd, jövő ősszel pedig megkezdődik a részletes adatok publikálása is – közölte a KSH a VG érdeklődésére.

Forrás: Vg.hu2022. 07. 26. 12:42
null
Budapest, 2021. augusztus 21. Érdeklõdõk a Magyar Ízek Utcája eseményen az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó többnapos Szent István-napi rendezvénysorozat egyik helyszínén, a Várkert Bazárban 2021. augusztus 21-én. Itt mutatják be a Kárpát-medencei étel és élelmiszerkultúra értékeit, és a látogatók meg is kóstolhatják azokat. Olyan kiállítók, élelmiszer elõállítók, gasztronómiai kitelepülések felkutatása a cél, amelyek nem vagy csak elvétve jelennek meg máshol. Évrõl évre itt kerül bemutatásra a publikum számára Magyarország Tortája és a Szent István-napi kenyér. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan előreláthatólag 28 ezer számlálóbiztos jelentkezésére lesz szükség a koronavírus-járvány miatt erre az évre halasztott cenzus lebonyolításához: az ő toborzásuk elindult, jelenleg is zajlik.

A munkalehetőségre a polgármesteri és a közös önkormányzati hivatalokban, a jegyzőknél lehet jelentkezni. Ennek a határideje településenként, a fővárosban pedig kerületenként eltérően alakulhat, ezért az érdeklődők a jegyzőktől tudnak tájékoztatást kérni, a jelentkezési feltételekről pedig a toborzási, valamint az önkormányzati honlapokon, közösségimédia-felületeken lehet tájékozódni – tudtuk meg a részleteket a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH).

A számlálóbiztosok feladata az lesz, hogy október 17. és november 20. között felkeressék azokat a háztartásokat, ahonnan október 16-ig nem érkezett be online a népszámlálási kérdőív.

Minden számlálóbiztoshoz tartoznak majd számlálókörzetek, az ott található címeket kell majd felkeresniük. A kérdéseket ebben az időszakban már csak a biztosok segítségével lehet megválaszolni, akik tableten rögzítik majd a kapott válaszokat. A konkrét munkavégzésük tehát ebben az időszakban történik, ám ezt megelőzi majd egy felkészítés, egy képzés, amelynek során a feladatok ellátásához szükséges minden információt, tudnivalót megoszt a statisztikai hivatal a jelentkezőkkel.

A képzést online tartják: egy e-learning tananyagot kell majd elsajátítaniuk a kérdezőknek, s ennek alapján – szintén internetes formában – vizsgát tenniük. A képzés szeptemberben várható – tudta meg a Világgazdaság (VG).

A biztosok az általuk elvégzett munkáért díjazásban részesülnek. A kitöltött kérdőívekért, a címek ellenőrzéséért, szükség esetén pontosításáért is kapnak egy meghatározott összeget. Az, hogy mennyit kereshet ezzel a munkával egy számlálóbiztos, a körzet méretétől, a címek számától is függ. Minden címen ki kell majd tölteni egy lakás-, illetve annyi személyi kérdőívet, ahányan az adott helyen életvitelszerűen élnek. A körzetben található háztartások összetétele, nagysága is befolyásolja majd azt, hogy miként alakul a számlálóbiztosok fizetése. A díjtételeket kormányrendelet rögzíti.

A KSH egyébként optimista azzal kapcsolatban, hogy hányan választják majd az online kitöltést. Emlékeztettek, hogy legutóbb 2011-ben volt népszámlálás hazánkban, akkor a válaszadók húsz százaléka válaszolta meg online a feltett kérdéseket.

Azóta sok idő eltelt, és még fontosabb szerepet tölt be az életünkben az internet, sőt ma már szinte elképzelhetetlen az online jelenlét hiánya. Míg a 2010-es évek elején a 16–74 évesek csaknem fele, addig 2021-ben már valamivel több mint nyolcvan százaléka internetezett napi szinten. Ráadásul a naponta internetezők aránya mindegyik korcsoportban emelkedett. Arra számítunk, hogy a korábbiaknál jóval többen élnek majd az online kitöltés lehetőségével. Ez a legkényelmesebb módja a kitöltésnek, akkor és ott tudjuk megválaszolni a kérdéseket, amikor és ahol csak szeretnénk

– idézi a KSH-t a VG.

A büdzsére vonatkozó kérdésünkre a KSH azt közölte, hogy a népszámlálás céljára a mindenkori költségvetési törvényben biztosított forrás 26,1 milliárd forint. Ebből 3,8 milliárd az adatgyűjtéshez szükséges tabletek költsége. A készülékeket a cenzus után más kormányzati célra fogják használni.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.