Letartóztatták az autójával a rendőröknek hajtó lengyel embercsempészt

Letartóztatta az illetékes nyomozási bíró azt a lengyel férfit, aki vélhetően megbújt illegális migránsokért érkezhetett Ásotthalom térségébe, ám ott embercsempészek elleni hatósági intézkedésbe botlott. Menekülni kezdett, és a határt védő egyenruhások közé hajtott. Egy vezényelt börtönőrnek az autójával eltörte a karját, majd egy szerb autónak hajtva megrekedt. El akart szaladni, de a polgárőrök segítségével elfogták.

2022. 08. 09. 16:36
null
Inárcs, 2021. augusztus 27. Rendõrök állítják elõ egy szlovák furgon sofõrjét az M5-ös autópálya inárcsi pihenõjénél 2021. augusztus 27-én. Embercsempészés gyanúja miatt eljárás indult egy 49 éves szlovák sofõr ellen, aki 18 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében - közölte a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság a police.hu oldalon. A magukat szír állampolgárnak valló férfiak magyarországi tartózkodásuk jogszerûségét nem tudták hitelt érdemlõen igazolni. A rendõrök a sofõrrel együtt elfogták és elõállítják õket is. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Hatósági felvétel a nyitott hátsó ajtóval és csomagtartóval menekülő autóról (Forrás: Ügyészség)

Már nincs olyan nap, hogy ne érkezzen hír agresszív embercsempészekről. Mint ahogy azt a Magyar Nemzet megírta, pénteken hajnalban az autójába zsúfolt 14 – magukat szírnek mondó – migránssal tört ki egy grúz sofőr az őt megállítani akaró magyar rendőrök közül, majd egy útkereszteződésben nem adott elsőbbséget az érkező járműnek, összeütköztek, és mindkét jármű felborult. 

Az embercsempész autója kigyulladt, két migráns bennégett, egy harmadik a kórházba szállítás után halt meg, tízen súlyosan megsérültek.

A grúz férfit embercsempészet mellett halálos tömegkatasztrófa okozása miatt is felelősségre vonják. 

Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök vasárnap délelőtt egy furgont, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott. 

A raktérben húsz migráns tartózkodott, valamennyien megsérültek, többségük súlyosan. A magyar embercsempész könnyebben sérült meg.

Ásotthalom térségében pedig szombaton egy lengyel férfi támadt autójával a hatóság embereire, menekülés közben sodort el egy hivatalos személyt.

A Központi Nyomozó Főügyészség lapunknak eljuttatott közleménye szerint az illetékes bíróság mindenben egyetértett a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség letartóztatás elrendelésére irányuló indítványával, és harminc napra elrendelte a lengyel gyanúsított letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint augusztus 6-án, éjszaka a 29 éves lengyel férfi a magyar–szerb határ közelében, Ásotthalom térségében autójával az 55-ös főúton haladt, amikor egy embercsempészet miatti ellenőrzés közelébe ért. A polgárőrök látták, amikor a lengyel autó hirtelen egy homokos dűlőútra kanyarodott, ezért követték a rendőrök értesítése mellett. 

A külföldi férfi nagy sebességgel közlekedett az egy kocsinyom szélességű homokos úton, amikor a rendőrök szabályosan, lámpával történő jelzéssel meg akarták állítani. A lengyel férfi a sebességét intenzíven növelve a rendőrök felé hajtott, akik az elütést csak úgy tudták elkerülni, hogy az út melletti fás-bokros területre ugrottak.

A rendőrök nem sérültek meg, ugyanakkor az intézkedésbe bekapcsolódó büntetés-végrehajtási főtörzsőrmestert a menekülő gépjármű bal hátsó nyitott ajtaja elsodorta. 

Az ütközés következtében a hivatalos személynek számító bv-s nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel járó kartörést szenvedett.

A balesetet követően a férfi, továbbra is kivonva magát a rendőri intézkedés alól, továbbhajtott, azonban nem az útviszonyokhoz választott sebessége miatt későn vett észre egy elhagyottan parkoló szerb személygépjárművet, amelynek nekiütközött. 

Mivel a jármű bal első kereke kitört, az elkövető gyalogosan menekült tovább, azonban a rendőrök rövid időn belül elfogták.

A nyomozó ügyészség elrendelte az elkövető őrizetét, és gyanúsítottként hallgatta ki a külföldi férfit, majd indítványozta letartóztatását.

A Szegedi Járásbíróság mai végzésével a gyanúsított letartóztatását az ügyészség indítványával egyezően elrendelte, amely döntés ellen a gyanúsított – aki egyébként nem tett vallomást – és védője fellebbezéssel élt.

Az eset körülményei, helyszíne arra enged következtetni, hogy a 29 éves lengyel férfi embercsempészként érkezhetett Ásotthalomhoz. Egy olyan ponton akarhatta felvenni az ásotthalmi tanyavilágban megbújó illegális migránsokat, ami bejáratott helye az embercsempészeknek. Az, hogy menekülés közben kocsija bal hátsó ajtaja nyitva volt, azt jelezheti, hogy valakit, valakiket fel is vett, akik menekülés közben kiugrottak az autóból. Egyelőre hatóság elleni erőszak elkövetésével gyanúsítják megalapozottan, ám a vizsgálat eredményétől függően embercsempészetre való előkészület is gyanúsítás tárgya lehet a későbbiekben.

Borítókép: Előbb-utóbb minden embercsempészt elfognak (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.