időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo

Harmincéves korig jöhet az szja-mentesség gyermekvállalás esetén

Bákonyi Ádám
2022.09.26. 19:02 2022.09.26. 19:08

Dúró Dóra az azonnali kérdések órájában arról beszélt, hogy 2011 óta nem csökkent a termékenység az előző évihez képest, de erre idén sor kerülhet. A Mi Hazánk képviselője szerint sok esetben a lakhatás kérdése sem megoldott a gyermekvállalást fontolgatóknak, a családtámogatási juttatások pedig ma harmadannyit érnek, mint amikor bevezették őket. – Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy elkerüljük az összeomlást? – kérdezte Dúró Dóra. 

Orbán Viktor válaszában emlékeztetett, hogy a kormány idén 670 milliárd forintnyi szja-t fizetett vissza a családoknak.

Hangsúlyozta: ha a jelenlegi helyzetben a családi adókedvezményt vagy más családtámogatást az inflációhoz kötnénk az államcsődöt eredményezne, a kormány egyedül a nyugdíjak esetében tudja ezt megvalósítani. A demográfiai kérdésről a miniszterelnök azt mondta, hogy sok minden történt az elmúlt 12 évben, de áttörést nem sikerült elérni, ezért decemberben újabb családpolitikai lépések jöhetnek.

Mint Orbán Viktor fogalmazott: bár még nincs erről végső döntés, de olyasféle intézkedést fognak bejelenteni, hogy ha egy nő 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie. 

 

Szócsaták az Országgyűlésben

Döntött a tisztelt Ház: Meghosszabbítható a veszélyhelyzet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.