Kevés tanár vesz részt a sztrájkban

Kevesebb pedagógus sztrájkolt vagy tagadta meg a munkafelvételt idén szeptemberben, mint a korábbi munkabeszüntetéseik alkalmával, ezt maguk a szervezők is elismerték.

Munkatársunktól
2022. 09. 17. 6:45
null
20220912 Miskolc Fekete ruhába öltözött pedagógusok és diákok alkottak élőláncot hétfőn reggel a Miskolci Herman Ottó Gimnázium körül. Így tiltakoztak az intézmény egyik igazgatóhelyettese, Dezsőfi György felmentése miatt. Az élőláncos megmozdulásról később a Miskolci Tankerületi Központhoz vonultak az élőláncban részt vevők, ahol átadták a petíciójukat az intézmény fenntartójának. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Fotó: Ádám János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elenyésző a munkabeszüntetéseken részt vevő pedagógusok száma; lapunk értesülései szerint szeptemberben a munkát fel nem vevők (saját szóhasználatukkal polgári engedetlenségben részt vevők) legmagasabb napi száma 150 volt, de általában csak napi húsz-harminc fő volt. Úgy tudjuk, a legmagasabb napi sztrájkolószám ennek a felét tette ki, de általában napi tíz-húsz főre rúgott.

Mivel vannak sztrájkolók, jól mutatja, valótlan a szakszervezeteknek az az állítása, amely szerint a kormány ellehetetlenítette a sztrájk lehetőségét.

Az is kijelenthető, hogy a mostani munkabeszüntetéseknek nagyságrendekkel kevesebb résztvevője van, mint a korábbiaknak. Összehasonlításként: 2016-ban a pedagógus-szakszervezetek szerint 25 ezer pedagógus sztrájkolt, amíg 2022. január 31-én – szintén a szakszervezetek szerint – húszezer résztvevője volt a figyelmeztető sztrájknak, 2022. március 16-án pedig húszezer pedagógus vett részt a sztrájk első napján. 

A szeptemberi akciók sikertelenségét maguk a szervezők is elismerték egy minapi kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Republikon Intézet szervezett. Tollner József, a budaörsi Illyés Gyula gimnázium tanára azt mondta, örülne, ha legalább az elitiskolákat elérte volna az engedetlenségi hullám.

Kijelentette, húsz olyan intézmény sem állt teljes mellszélességgel a megmozdulás mögé, amelyeket magas színvonalúnak tekintenek. A tanár kritizálta saját kollégáit is, mert a tiltakozáshoz csak abban az esetben csatlakoznának, ha látnának ötvenezer sztrájkoló pedagógust.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnökének tudomása szerint szeptember 1-jén és 2-án négy, a következő héten összesen kilenc iskolában volt polgári elégedetlenség, ezért szerinte a média felnagyította a munkabeszüntetés mértékét.

Pilz Olivér, a baloldali Tanítanék Mozgalom aktivistája pedig elismerte, hogy a 2016-os tanármegmozdulások óta gyengült az oktatással elégedetlenkedők társadalmi támogatottsága, ezért ő ebben látja a mostani tüntetések sikertelenségének okát. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy a falvakban a tanári fizetés is jónak, sokak szemében vágyott juttatásnak minősül.

Borítókép: Fekete ruhába öltözött pedagógusok és diákok alkottak élőláncot a Miskolci Herman Ottó Gimnázium körül (Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.