időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Orbán Viktor a zsidó újév alkalmából köszöntötte a magyarországi zsidóságot

2022.09.23. 21:00 2022.09.23. 21:22
Orbán Viktor a zsidó újév alkalmából köszöntötte a magyarországi zsidóságot

Hála és figyelem! Ezek a szavak jutottak eszembe, amikor a mai napon Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi levélben személy szerint a Magyarhoni Zsidó Imaegyletet és a magyarországi zsidó közösség tagjait köszöntötte Rós Hasána, vagyis a zsidó újév alkalmából

– számolt be a közösségi oldalán Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (ZSIMA) elnöke a miniszterelnök köszöntésére reagálva. Orbán Viktor köszöntötte Róna Tamást, a ZSIMA-t és a magyarországi zsidóságot a Rós Hasána, vagyis a zsidó újév alkalmából. 

A ZSIMA célja a zsidó vallásgyakorlás elősegítése, továbbá minden olyan tevékenység támogatása, mely harmonikussá teheti a többségi társadalom és a magyar zsidóság együttélését.
A főrabbi a következő szavakkal osztotta meg a miniszterelnök köszöntőjét a közösségi oldalán:

 Példa nélküli és követendő gesztusnak tartom Orbán Viktor és az általa képviselt magyar kormány figyelmét a hazai zsidó közösség iránt!

Köszönjük szépen!

A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5783-ik évfordulójára emlékezik a zsidóság, és mintegy megújítják az Örökkévalóval kötött szövetségüket. Ekkor kezdődik egy tíznapos időszak, a tíz bűnbánó nap, amely Jom Kipurig, az engesztelés napjáig tart. Idén az ünnep szeptember 25-én, vasárnap este kezdődik és 27-ig, kedd estig tart. A legtöbben az első nap zsinagógába mennek, igyekeznek meghallgatni a sófárfúvást, mely ébresztőt fúj a léleknek a visszatekintésre, az elmúlt esztendő vizsgálatára. 

Borítókép: Ortodox zsidó férfiak imádkoznak a zsidó újév, a Ros Hásána alkalmából (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)  

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.