Orbán Viktor a zsidó újév alkalmából köszöntötte a magyarországi zsidóságot

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület elnöke példa nélküli és követendő gesztusnak nevezte Orbán Viktor köszöntését.

2022. 09. 23. 21:00
null
Uman, 2014. szeptember 26. Ortodox zsidó férfiak imádkoznak a zsidó újév, a ros hásáná alkalmából a Kijevtõl 200 kilométerre délre fekvõ Umanban 2014. szeptember 25-én. (MTI/EPA/Roman Pilipej) Fotó: ROMAN PILIPEJ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hála és figyelem! Ezek a szavak jutottak eszembe, amikor a mai napon Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi levélben személy szerint a Magyarhoni Zsidó Imaegyletet és a magyarországi zsidó közösség tagjait köszöntötte Rós Hasána, vagyis a zsidó újév alkalmából

– számolt be a közösségi oldalán Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (ZSIMA) elnöke a miniszterelnök köszöntésére reagálva. Orbán Viktor köszöntötte Róna Tamást, a ZSIMA-t és a magyarországi zsidóságot a Rós Hasána, vagyis a zsidó újév alkalmából. 

A ZSIMA célja a zsidó vallásgyakorlás elősegítése, továbbá minden olyan tevékenység támogatása, mely harmonikussá teheti a többségi társadalom és a magyar zsidóság együttélését.
A főrabbi a következő szavakkal osztotta meg a miniszterelnök köszöntőjét a közösségi oldalán:

 Példa nélküli és követendő gesztusnak tartom Orbán Viktor és az általa képviselt magyar kormány figyelmét a hazai zsidó közösség iránt!

Köszönjük szépen!

A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5783-ik évfordulójára emlékezik a zsidóság, és mintegy megújítják az Örökkévalóval kötött szövetségüket. Ekkor kezdődik egy tíznapos időszak, a tíz bűnbánó nap, amely Jom Kipurig, az engesztelés napjáig tart. Idén az ünnep szeptember 25-én, vasárnap este kezdődik és 27-ig, kedd estig tart. A legtöbben az első nap zsinagógába mennek, igyekeznek meghallgatni a sófárfúvást, mely ébresztőt fúj a léleknek a visszatekintésre, az elmúlt esztendő vizsgálatára. 

Borítókép: Ortodox zsidó férfiak imádkoznak a zsidó újév, a Ros Hásána alkalmából (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.