Nemzetközi űrpolitikai konferenciát rendeznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Az európai űrpolitika eredményeiről és jövőjéről szervez nemzetközi konferenciát az NKE EJKK Világűrjog és -Politika Kutatóintézet október 13-án.

Forrás: SAJTÓKÖZLEMÉNY2022. 10. 03. 17:44
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Fotó: Szilágyi Dénes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai űrpolitika eredményeiről és jövőjéről szervez nemzetközi konferenciát az NKE EJKK Világűrjog és -Politika Kutatóintézet október 13-án. Az angol nyelvű rendezvényen az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség, valamint az európai űripar és több nemzeti űrügynökség képviselői tartanak előadást az NKE Széchenyi Dísztermében. A konferencia támogatói, társszervezői a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Paris Saclay Egyetem – olvasható a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közleményében.

„A világűrbe telepített rendszerek mára a gazdaság alapvető folyamatait támogatják, elég, ha a földmegfigyelésre, navigációra, internetre, a televíziózásra, illetve a meteorológiai megfigyelésekre gondolunk” – mondta Bartóki-Gönczy Balázs, a konferenciát szervező kutatóintézet vezetője.

Természetesen a modern hadviselés, védelmi rendszerek sem képzelhetőek el az »űrszegmens« nélkül.  Ez egy olyan horizontális iparág, amely az élet, a gazdaság szinte minden területén érezteti a hatását, esetleges károsodása pedig beláthatatlan következményekkel bírna a gazdaságra. Egy új űrkorszak hajnalán vagyunk, mely egy kiújuló, de más jellegű űrversenyt vetít elénk

tette hozzá.

A konferencia jelentőségéről szólva kiemelte, hogy az Európai Unió is egyre aktívabb politikát folytat e területen, szorosan együttműködve az Európai Űrügynökséggel, valamint az európai államokkal.

Az EU autonómiáját biztosító nagy európai programok mellett (például Galileo, Copernicus) egyre több kihívással is meg kell küzdenie az uniónak, így időszerű egy kifejezetten e témát tárgyaló konferencia.

A konferencia főszervezője az NKE Eötvös József Kutatóközpontján belül működő Világűrjog és -Politika Kutatóintézet, mely mára az Európai Űrügynökség jogi központjának (ECSL) nemzeti kapcsolattartója is. A kutatóintézet az NKE-nek a gazdaság egyik fő húzóágazatával, a világűrrel kapcsolatos társadalomtudományi kutatásokat végző stratégiai egysége, amely tovább gazdagítja az egyetem kutatási tevékenységét és erősíti a hazai és külföldi tudományos tevékenységet végző intézményekkel való együttműködést. A kutatóintézet célja, a kutatások mellett társadalmiasítsa a világűr emberi felhasználásának jogi és politikai aspektusait, valamint – a Unispace programon keresztül is – az oktatásban is erősítse e területek jelentlétét.

A konferenciát az NKE Széchenyi Dísztermében rendezik meg jelenléti formában, azonban a programot online is követni lehet majd. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A konferencia másnapján, október 14-én a főszerep pedig a hallgatóké lesz az egyetemen, ugyanis első alkalommal rendezik meg a Space Policy Student Symposiumot, ahol tíz hallgató és doktorandusz neves nemzetközi zsűri előtt mutatja be angol nyelven a világűr fenntartható használatával, illetve biztonság- és védelempolitikai aspektusaival kapcsolatos kutatásait – olvasható a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közleményében.

A konferencia programjáról további információk ide kattintva érhetők el.

Borítókép: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Fotó: Szilágyi Dénes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.