Osztálytársa megölésével fenyegetőzött a neten egy diák

„Holnap megölöm az osztálytársam” – ezt a bejegyzést írta be szerdán egy anonim felhasználó egy angol nyelvű szélsőjobboldali zárt online csoportba. A TEK a beazonosítást követően azonnal értesítette a – nyomozás lefolytatására jogosult – KR NNI nyomozóit. A rendőrök még este elfogták a 16 éves fiút, aki ellen emberölés előkészülete miatt indult büntetőeljárás.

2022. 10. 14. 11:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb diák ellen indult büntetőeljárás ezúttal emberölés előkészülete miatt. Az ügyet órák alatt felderítette a Terrorelhárítási Központ (TEK), amelynek törvények írják elő az internet szélsőséges tartalmainak folyamatos ellenőrzését.

A rendőrség közleménye szerint jelzés érkezett a TEK-hez október 12-én délután arról, hogy egy angol nyelvű szélsőjobboldali zárt közösség belső üzenetküldő hálózatára valaki angolul azt írta be, hogy másnap megöli az egyik felekezethez tartozó osztálytársát. A chatpartnerek még azt is kérték tőle, hogy erről készítsen majd felvételt.

Az információjelzést követően a TEK részletesen, több oldalról ellenőrizte, majd beazonosította a személyt. Ezt követően azonnal felvette a kapcsolatot a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával (KR NNI), majd a két szerv közösen azonnal akcióba lépett, és még az este folyamán a fiút elfogta Győr-Moson Sopron megyei tartózkodási helyén.

A 16 éves fiatalt emberölés előkészületének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként a KR NNI nyomozói, majd a fiatalkorút bűnügyi őrizetbe vették. A büntetőeljárást a továbbiakban a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja. 

 

Aznap, amikor elfogták az osztálytársa megölésével fenyegetőző diákot, 30 napra elrendelték a letartóztatását annak a 18 éves diáknak, aki hétfőn Budapesten, a Várkerületi iskolájában megkéselte osztálytársát. A sajtóban Bertoldként említett fiatalember korábban már gyilkossággal fenyegetőzött. Pszichés problémákkal küszködik, az iskolai folyosón a szekrényajtót is lefejelte. A letartóztatás alatt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben vizsgálják az elmeállapotát.

Az elmevizsgálatot várhatóan a Győr-Sopron-Mosony megyében őrizetbe vett fiatal esetében is elrendelik.

A hazánkban a terrorizmus ellen kizárólagosan fellépő TEK folyamatosan figyeli az internet szélsőséges tartalmait, még a zárt csoportokat, illetve a főleg a szervezett bűnözők és terroristák által kedvelt úgynevezett dark webet is. 

Emlékezetes V. Kende ügye, ami nem kis meglepetésre mindössze felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásával zárult. A kecskeméti egyetemista terrorcselekményekre készült, ám a táblabíróság szerint nem volt megállapítható, hogy terrorcsoportban akart volna tenni bármit is. 

Pedig V. Kende a dark weben is az Iszlám Állam szervezőivel chatelt, s miután felesküdött az Iszlám Államra, török nevet – Hüsseyin Ziyad V. – választott, azonosult az ISIS tevékenységével és taktikájával, hiszen öngyilkos robbantásra is hajlandónak mutatkozott, valamint szimpatizált azzal a gondolattal is, hogy járművel tömegbe hajtson.

Mindenesetre V. Kende lebukásához is a terrorizmus elleni nemzetközi titkosszolgálati együttműködés vezetett. Az amerikaiak által lebuktatott iszlamista csoport egy tagjának laptopja, pontosabban az azon talált kód vezethetett az iszlamista V. Kende lebukásához. Így találták meg a nyomozók azt a titkos chatszobát, ahol a kecskeméti egyetemista kapcsolatot tarthatott az Iszlám Állam (ISIS) terroristáival.

 

A rendőrség a történtek kapcsán különösen a fiatalok figyelmét hívja fel arra, hogy mind a közösségi térben, mind a különböző chatfórumokon tett bejegyzések következményeket vonnak maguk után. Felelőtlen, meggondolatlan kijelentéseket senki ne tegyen még az online térben sem! Számolni kell azzal, hogy egy esetleg könnyelmű bejegyzésnek is akár büntetőjogi vonzatai lehetnek.

Borítókép: A TEK és az NNI fogta el az újabb emberöléssel fenyegetőző diákot (Forrás: Police)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.