időjárás -3°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

A Kossuth téren tüntettek a pedagógusokért

Munkatársunktól
2022.11.26. 18:02 2022.11.26. 18:40
A Kossuth téren tüntettek a pedagógusokért

Egy wellness-szállodában megartott kongresszus után Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért címmel mára ismét tüntetést hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Nagy Erzsébet, a PDSZ egyik ügyvivője egy kilenc pontból álló petíciót adott át a Belügyminisztérium őrségének, majd a demonstrálók a Kossuth térre vonultak. Az eseményhez – amin néhány ezren vettek részt – társszervezőként csatlakozott a kormánykritikus NoÁr mozgalom és a baloldali kötődésű jogvédő szervezet, az Amnesty International is. A tüntetésen bejelentették: a pedagógusok december 8-án ismét kiemelt sztrájknapot tartanak, a diákok pedig másnap az MTVA székházához vonulnak.

Az advent első vasárnapja előtti napra ismét tüntetést szervezett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – amelynek tagjai korábban egy wellness-szállodában tartottak kongresszust – és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért címmel. 

A kezdetben néhány száz tüntető a Széchenyi téren gyülekezett, majd Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Nagy Erzsébet, a PDSZ egyik ügyvivője egy kilenc pontból álló petíciót adott át a Belügyminisztérium őrségének.

 A demonstrálók ezután elindultak a Kossuth térre, az ott várakozókkal néhány ezerre nőtt a jelenlévők száma. A menetet dobosok vezették és az Amnesty International tagjai kísérték, a tüntetők a már ismert rigmusokat skandálták: „Ha nincs tanár, nincs jövő.”

Az Országház előtt kialakított színpadon a baloldali tüntetések rendszeres résztvevője, Nagy Zsolt színész az esemény moderátoraként nemcsak verset mondott, de arra is biztatta a jelenlévőket, küldjenek szelfiket Pintér Sándor belügyminiszternek. Néhány vidéki és budapesti iskola diákjainak produkciója után több pedagógus és szülő, valamint az Egységes Diákfront képviselői mondták el véleményüket a magyar köznevelésről. A tanulók beszédük végén emlékeztettek: az idei tüntetéssorozat utolsó állomásaként december 9-én az MTVA székházához vonulnak, ahol „a forradalom tüze nem csak képletesen fog melegíteni minket”. Ezután a kormánykritikus Molnár Áron színész, vagyis a NoÁr mozgalom vezetője mondott beszédet. Szabó Zsuzsa, Nagy Erzsébet, illetve Törley Katalin és Plicz Olivér, a Tanítanék Mozgalom alapítói, valamint az Adom Diákmozgalom és a Szülői Hang képviselői olvasták fel az általuk valódi nemzeti konzultációnak nevezett 10 kérdést, majd a tiltakozás jeleként elhelyeztek egy-egy lámpást a színpadon. Az esemény végén Nagy Zsolt bejelentette: december 8-án ismét kiemelt sztrájknapot tartanak.

Borítókép: Tüntetők a Kossuth téren (Fotó: Mirkó István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.