időjárás °C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Navracsics: Pontosan és alaposan kell teljesíteni a többi vállalásunkat is

Kreft-Horváth Márk
2022.11.30. 14:55 2022.11.30. 16:17
Navracsics: Pontosan és alaposan kell teljesíteni a többi vállalásunkat is

Nagy meglepetést nem okozott a kormány számára a mai bizottsági döntés, hiszen egy hete már kiszivárgott, hogy így fognak határozni. Fontos eleme a mostani döntésnek, hogy a magyar nemzeti helyreállítási tervet elfogadásra ajánlja a bizottság – erről számolt be a mai rendkívüli kormányinfón Navrasics Tibor. 

– A legmagasabb osztályzatot kapta a magyar terv, egyetlen kategória kivételével. Meglett az eredménye annak, hogy másfél évig kellett várni arra, hogy elfogadják - fogalmazott a területfejlesztési miniszter a kormány álláspontját tolmácsolva. Mint mondta: örülnek annak, hogy megnyílik a lehetőség a helyreállítási megállapodás aláírására, és bíznak abban, hogy ez a lépés megnyitja az utat a kohéziós források felé is. 

Ha ez teljesül, akkor a kitűzött célok teljesülnek. 2023-tól ténylegesen használhatjuk majd a forrásokat – tette hozzá. 

A felfüggesztésről a miniszter azt mondta, nem új dolog, ezt is már szeptember közepén közölték. 

– Ugyanolyan pontosan, és alaposan kell teljesíteni a még hátralévő vállalásainkat, mint az eddigieket, és akkor minden operatív program keretében hozzáférünk majd a forrásokhoz – vetítette előre Navracsics.

A Magyar Nemzet kérdésére Navracsics Tibor közölte, a kormány elveinek fenntartása mellett tudott kompromisszumot kötni. A miniszter azt is leszögezte, hogy Magyarország a tárgyalások során egyszer sem kötött össze ügyeket politikai alapon. 

Nincs szükség arra, hogy a kormány rendkívüli üléseket tartson januárban, minden a terv szerint halad, előre rögzített időpontok alapján – jelezte az Origó kérdésére válaszolva Navracsics Tibor. 

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a jövő évre elegendő a most elfogadott pénzmennyiség, időközben kell majd megállapodni a további forrásokról. 

A rezsicsökkentés fenntartásához ennél sokkal több forrásra van szükség Gulyás Gergely szerint, de a vártnál is nagyobb segítséget jelenthetnek a most realizálódó összegek. 

 – Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a bizottsággal, a célt még nem értük el – rögzítette az RTL riporterének válaszolva Navracsics Tibor. A miniszter szerint akár jót is jelenthet az uniós szupermérföldkövek rendszere, hiszen ezzel példát mutathatunk más európai uniós tagállamoknak is. 

A kormány álláspontja a pedagógusokkal kapcsolatosan változatlan, a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a jogszerű tiltakozásra továbbra is mindenkinek joga van. 

Azzal számolunk, hogy minden tervezett EU-s forrás meg fog érkezni – jelezte egy másik kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A miniszter tájékoztatása szerit a rezsicsökkentés fenntartásához hiányzik még pénz, de ezt a kormány különadók kivetésével fogja pótolni, ahogyan tette ezt az idei évben is. 

A tanács fogja elfogadni vagy megváltoztatni a bizottság javaslatát – jelezte a Mandinernek Navracsics Tibor a továbbiakról. A miniszter egyébként, ha rajta múlik, akkor biztos abban, hogy december 31-ig megállapodás szülessen, szerinte a bizottságnak is az az érdeke, hogy forrásvesztés ne álljon elő semelyik tagállamban. 

Olyan nagyságrendű törvényalkotásra, mint ősszel, már nem lesz szükség Gulyás Gergely szerint, az igazságügyi módosításokat tartalmazó törvénycsomag még nagyobb volumenű lesz majd. 

Csak a bizottságtól függ, hogy sikerül-e január elsejével 21 százalékkal emelni a pedagógusok bérét – jelezte egy vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely. 

A helyreállítási dokumentum aláírása az Európai Tanács december 12-i ülés után válik aktuálissá. 

Navracsics Tibor szerint nem arról van szó, hogy a bizottság megmondta, hogy mit kell tenni, hanem folyamatos egyeztetések vannak a kormány és az EB között, így fel lehet majd függeszteni a források felfüggesztését is. Navracsics Tibor azt is elmondta, a helyreállítási tervvel kapcsolatban a bizottság kérte, hogy elfogadása előtt ne hozzák nyilvánosságra, ha a tanács elfogadja, akkor lesz nyilvános a dokumentum. 

A 24.hu kérdésére a miniszter jelezte, hogy a V4-ek egysége megbonthatatlan. 

– A baloldal minden határt átlépett az elmúlt hónapokban – fogalmazott Gulyás Gergely Cseh Katalin és társai nyílt uszításairól, amely azért zajlott az Európai Parlamentben, hogy hazánk ne kapja meg a neki járó forrásokat. – Ennek ellenére – mondta – minden jel arra utal, hogy meg fogjuk kapni.

A Telex kérdésére a miniszter elmondta: ma az árfolyam mindenre érzékenyen reagál, azonban a háború vezetett külkereskedelmi deficithez. Az új jelenség – hangsúlyozta –, hogy jelenleg a magyar baloldal ilyen hevesen dolgozik a magyar érdekek ellen az Európai Parlamentben. 

– A viták és feltételek rendezésében a bizottság is a megoldásokra törekszik, hiszen ha nem működne együtt a tagállamokkal, akkor nem tudnának dolgozni – zárta gondolatait Navracsis Tibor a TV2 kérdésére válaszolva. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.