Jövőre nem indítanak új beruházást Karácsonyék

– Szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a 2023-as költségvetést – közölte egy ma tartott háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. Mint mondta, ennek az egyik legingatagabb pontja az energia, azon belül is a villamos energia kérdése. Kiss Ambrus tájékoztatása szerint tizenhét százalékkal emelkednek a temetkezési díjak a fővárosban.

2022. 12. 08. 16:38
Borítókép: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen jelentette be Kiss Ambrus, hogy a héten hétfő este benyújtották a 2023-as fővárosi összevont költségvetésről szóló előterjesztést, amelyet a december 14-i közgyűlésen tárgyalhatnak. Az általános főpolgármester-helyettes kifejtette: a jövő évi büdzsé legnagyobb erőssége, hogy elkészült, a gyengesége pedig, hogy megjósolhatatlan, meddig lehet eljutni vele. Szerinte ennek legfőbb oka, hogy az energiakiadás tervezhetetlen. – Budapestet nem a távhő, vagy a gázár szorítja igazán, hanem a villamos áram, amelyből rendkívül sokat használnak. Ez az egyik bizonytalansága a költségvetésnek – emelte ki Kiss Ambrus. Mint mondta, szoros kooperációra számít a kormánnyal, mivel Budapest számára a jövő január–március közötti időszak abból a szempontból lesz nehéz, hogy nem folyik be adóbevétele a fővárosnak. Kiss Ambrus megemlítette azt is, hogy Budapestnek is az az érdeke, hogy az uniós forrásokról szóló megállapodás minél előbb megtörténjen. 

Az általános főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosnak 366 milliárd forint adóbevétele van, amelyből 274 milliárd az iparűzésiadó-bevétel. Ezenkívül érdemi adókivetés nincs Budapestnek. Egyéb bevételeket tekintve Kiss Ambrus ide sorolta az ingatlanértékesítésekből és osztalékból jövő bevételeket. 

Kiemelte, hogy 2023-ban új beruházást nem indít a főváros, és 2024-re csúszik át a Városháza-park rekonstrukciója.

Az eredeti mérce 20,3 volt, viszont az Idősügyi Tanácsban elhangzottak alapján korrigáltuk a javaslatot: 17 százalékkal emelkedhetnek a temetői díjak – mondta el a háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus. Korábban lapunk megírta, hogy a Fővárosi Idősügyi Tanács tagjai egyértelműen elutasították a temetkezési díjak emelését, amelyről Hassay Zsófia, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője, aki az említett testület tagja is, tájékoztatta lapunkat. 

Kiss Ambrus felhívta a figyelmet, hogy 2013 óta nem volt hatósági áras emelés ezen a területen. Az általános főpolgármester-helyettes részletezte, hogy különbséget kell tenni szabadáras termék és hatósági áras termék között, utóbbiba tartozik bele a sírmegváltás vagy az urnamegváltás is. Mint kifejtette: egy átlagos hamvasztásos temetés 340 ezer forintba kerül, melynek hetven százaléka szabadáras, a maradék a hatósági ára, így egy ilyen költés 4,6 százalékkal növekszik. Koporsós temetés átlagosan 600 ezer forintba kerül, melynek ötven százaléka szabadáras, a másik ötven százaléka hatósági áras, ebben az esetben 7,8 százalékos emelkedéssel kell számolni.

 

 Borítókép: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.