Putyin nem irracionális, nem őrült meg

Az orosz–ukrán háborút befolyásoló csapadékos téli időjárásról, valamint a hadviselő felek erőviszonyairól is beszélt Demkó Attila.

Magyar Nemzet
Forrás: vasarnap.hu2023. 01. 08. 12:43
null
Donyecki terület, 2022. november 18. Ukrán katonák áthelyezik állásukat a kelet-ukrajnai Donyecki területen az Ukrajna elleni orosz háborúban 2022. november 17-én. MTI/AP/Roman Csop Fotó: Roman Csop
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időjárás még ma is az egyik fő meghatározója a hadviselésnek – hívta fel a figyelmet a vasarnap.hu-nak adott interjúban Demkó Attila, jelezve: a meleg és csapadékos tél mindenképpen lassít a háborún. A Matthias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint 

a technológiai fejlődés nem tudta akkora mértékben ellensúlyozni az időjárás viszontagságait, mint ahogy azt sokan gondolnák. Az eső, a köd, a hó, a fagy vagy a sár, az hasonlóan hat a hadseregekre, mint száz évvel korábban. Sőt, mivel tömegesebben használ egy haderő járműveket, mint száz éve, bizonyos esetekben jobban is.

A meleg és csapadékos időjárás ráadásul nem csak a szárazföldi erőkre van nagy hatással, a köd a két légierő tevékenységét is nehezíti a térségben, amely ilyen körülmények között nem tud olyan hatásos lenni, mint egyébként – mutatott rá. 

A biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor kiemelte azt is: mind a két félnek van pozitívuma és negatívuma a jelenlegi, szokásostól eltérő időjárásból adódóan. Az enyhe tél egyben jó is Ukrajnának, hiszen az orosz támadások – amelyek kimondottan az ország energetikai infrastruktúrája ellen irányulnak – kevésbé hatásosak, hiszen nem használ annyi energiát Ukrajna. 

A jelenleg inkább támadásban lévő ukránokat azonban hátráltatja is a meleg időjárás, mivel sokszor egyszerűen elakadnak a sárban az eszközeikkel. 

Az erőviszonyokat illetően Demkó Attila úgy fogalmazott: Oroszország rosszul mérte fel Ukrajna ellenálló képességét, a saját haderejük lehetőségeit és a nyugati fegyverzeti segítségnek a hatását is. Ehhez azonban mára már alkalmazkodott Oroszország, és úgy tűnik, hogy az orosz elvárások is alacsonyabbak, mit a háború megindításakor. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is be kellett látnia, hogy a nyugati technológia, tüzérség és hírszerzés erősebb az orosznál. 

Putyin viszont nem vesztette el teljesen a kapcsolatot a valósággal, nem irracionális, nem őrült meg. Amikor ugyanis vissza kellett vonulni Herszonból, akkor nem tartottak ki az utolsó emberig. Putyin nem Sztálin, nem áldozott fel feleslegesen tízezreket, felfogta, hogy ki kell vonulni Herszonból.

Gyakorlatilag harc nélkül adtak fel fontos, szimbolikus helyeket azért, hogy az alakulatokba és az emberállományban ne legyen akkora veszteség, mint amilyen lehetett volna – mutatott rá, hozzátéve: mára már tudja azt is, hogy ukrán megadás nem lesz.

Borítókép: Ukrán katonák áthelyezik állásukat a kelet-ukrajnai Donyecki területen az Ukrajna elleni orosz háborúban 2022. november 17-én (Fotó: MTI/AP/Roman Csop)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.