Több mint 15 százalékkal emelkedett a gyod

Az önmaguk ellátására képtelen gyermekükről folyamatosan gondoskodó szülőket tovább támogatja a kormány.

2023. 01. 11. 6:30
Budapart, Napkelte utca 4. Korai fejlesztés, kondukció, Molnár Dóra konduktor; sérült, apatikus gyermekek fejlesztése Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gyermekek otthongondozási díja (gyod) azoknak a szülőknek jár, akik önmaguk ellátására nem képes gyermekükről folyamatosan gondoskodnak, ezért nem tudnak napi nyolcórás munkát vállalni – mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére reagálva Rétvári Bence. 

A Belügyminisztérium miniszterhelyettese emlékeztetett: a gyod nemcsak a 18 év alatti, de a felnőtt gyermekét gondozó szülőnek is jár. – A kormány a gyod bevezetésével és folyamatos emelésével is elismeri azoknak a szülőknek az áldozatos munkáját, akik mindennap gyermeküket ápolják, minden nehézséget leküzdve szünet nélkül róluk gondoskodnak otthonukban 

– rögzítette a kormánypárti politikus.
Az ápolásért járó díjról Rétvári Bence elmondta; a gyod 2019-es bevezetése előtt 32–59 ezer forintos juttatást kaptak a gyermeküket otthon ápoló szülők. – A gyod összege 2019-ben százezer forint volt, idéntől pedig már 232 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy 

egy évtized alatt legalább négyszeresére, de akár hétszeresére is nőtt a gyermeküket otthon ápolók ellátása 

– emelte ki a miniszterhelyettes.

Rétvári Bence hozzátette: a kormány 2010 óta folyamatosan növelte az ápolási és a gyermekek otthongondozási díjára fordítható költségvetési forrást. Szemben az utolsó baloldali költségvetéssel, ahol 15 milliárd forintot fordítottak erre, ez az összeg már 67 milliárd forintra emelkedett, ami négy és félszeres növekedés.

– A gyod bevezetése mellett csak a Fidesz–KDNP képviselői szavaztak a parlamentben, a baloldali képviselők nem tartották elég fontosnak a kérdést ahhoz, hogy megnyomják az igen gombot. A baloldal csak a szavak szintjén foglalkozik a rászorulókkal, míg a kormány érdemi segítséget nyújt. 

A kormány, ahogyan eddig, úgy ezután is elkötelezett abban, hogy támogassa a segítségre szoruló családokat – zárta mondandóját Rétvári Bence.
A baloldali képviselők magatartása azért is volt érthetetlen, mert 2018-tól többen közülük csatlakoztak az otthon­ápolási díj emeléséért szervezett tüntetésekhez. A DK-s Varju László is többször beszélt arról 2018 őszén, hogy az otthonápolás munka, de a párbeszédes Szabó Tímea is zászlajára tűzte az ügyet. 

Az ellenzék még egy rendkívüli parlamenti ülést is kezdeményezett nyár végére, amelyen állításuk szerint az otthonápolási díjak emeléséről akartak dönteni. Végül amikor a díjak jelentős emeléséről szóló javaslat a T. Ház elé került 2018 decemberében, a baloldal éppen azzal volt elfoglalva, hogy megakadályozza egy másik törvényjavaslat elfogadását. 

Emlékezetes obstrukciós akciójuk keretében éppen síppal, hangosbemondóval és hangfallal tiltakoztak a túlóratörvény elfogadása ellen, és az aznap napirendre kerülő gyod bevezetését sem támogatták.

Borítókép: a kormány fenntartja a családtámogatásokat (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.