Az Orbán-kormány intézkedései – Fókuszban a családtámogatások

Az elmúlt tizenkét év alatt az Orbán-kormány számos olyan gazdasági intézkedést hozott, amelynek köszönhetően jelentősen fejlődött az ország. Az ellenzék győzelme esetén ezek a vívmányok veszélybe kerülnének.

Magyar Nemzet
2022. 03. 26. 9:37
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. június 10. Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP kormányzása alatt számos előremutató intézkedés, támogatás született. Ennek eredményeképpen a családok vagyona jelentős növekedésnek indult, valamint számos közvélemény-kutatás tanúsítja a kormány sikerességét. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért 2019-ben a népesedési világnap alkalmából felállította egy rangsort, amelyben az EU tagállamait, valamint további 17 európai ország családpolitikáját hasonlítja össze 12 intézkedéstípus alapján. Az európai családpolitikai rangsorban Magyarország Franciaországgal együtt holtversenyben a rangsor élén áll, a lehetséges 12 pontból ez a két ország 10,5 pontot gyűjtött be. A szülési szabadság hosszát, a gyermekgondozási támogatások meglétét vagy az adórendszerben elérhető kedvezményeket vették figyelembe.

A családok támogatására szánt költségvetési források összege 2010-ben 960 milliárd volt, amely idén 2600 milliárd forintra nőtt. Ez nagyjából a GDP 5 százaléka, amellyel Magyarország európai éllovasnak számít. A támogatások azt célozzák, hogy ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak.

Minden idők legnagyobb családi adókedvezményét vezette be az Orbán-kormány 

Az szja-visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. 

Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják az szja-t.  Az adó-visszatérítést a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük. Így a jogosultak körét gyarapítják az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is.

A gyermeket nevelő katás vállalkozók így a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15 százalékos adójuk kétharmadát kaphatják vissza. A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma.

A családi adó-visszatérítés feltétele volt, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén elérje az öt és fél százalékot. Ez sikerült, így a támogatás életbe lépett. 

Az szja-visszatérítés volt minden idők legnagyobb családoknak nyújtott adókedvezménye.

A családi otthonteremtési kedvezmény, a csok lakáshitel

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) már hat és fél éve igényelhető. Sem akkor, sem azóta nem is merült fel, hogy kivezessék, sőt azóta olyan komplex támogatási rendszer épült ki köré, amely a családokat bármilyen élethelyzetben akár sok tízmillió forinttal segíti a saját otthonhoz jutásban.

A kedvezmény új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás. A kedvezményes hitel törlesztője már három-négy éve is legalább tízezer forint körüli különbséget jelentett az akkori legkedvezőbb piaci lakáshitelekhez viszonyítva, mára azonban az olló tovább nyílt.

15 millió forintos kölcsönösszeggel és 25 év futamidővel, ötéves kamatperiódussal számolva a legolcsóbb pia­ci lakáshitel jelenleg 4,73 százalékos kamattal és mintegy 84 500 forintos havi törlesztővel vehető fel. A piacon azonban jellemzőbbek a havi kilencvenezer forintot meghaladó törlesztővel és jóval öt százalék fölötti thm-mel járó termékek.

A vissza nem térítendő csok – és a csokkal járó többi kedvezmény, így a teljes illetékmentesség – már egy gyermek esetén is elérhető, a csokhitel feltétele azonban legalább két gyermek.

Az Orbán-kormánynak hála a kedvezményezetti kör viszont jelentősen szélesedett az elmúlt években. 

Ma már nemcsak új lakás építésére vagy vásárlására, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésére, sőt a falusi csok esetében ingatlan felújítására is fordítható a kölcsönösszeg.

Tavaly október óta újabb kivételes lehetőség áll a családok rendelkezésére, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank által bevezetett Zöldotthon programot összekötötték a csokkal.

Az Otthonteremtési felújítás állami támogatással

A program eleve sokkal szélesebb kört szólított meg a korábbiaknál, már csak azért is, mert olyan elemeket is tartalmaz, amelyek nem lakásvásárlással, építkezéssel, költözködéssel járnak. 

Családi pótlék

Magyarországon a családi pótlék alanyi jogon jár a gyermek 18 éves koráig, ha felsőoktatási intézmény hallgatója, akkor 20 éves koráig, fogyatékkal élő gyermek esetén pedig akár 23 éves. Összege gyerekenként 12 200 és 25 900 forint közötti sávban mozog, előbbi kétszülős családban az egyetlen gyermek után járó összeg, utóbbi pedig egyszülős családban a tartósan beteg, fogyatékkal élő gyermek utáni járandóság.

Csecsemőgondozási díj (csed)

24 hétig jár, összege az igénylést megelőző jövedelem 70 százaléka.

Gyermekgondozási díj (gyed)

A gyerek kétéves koráig jár. Összege a jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka, gyermekenként maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, ami havi bruttó 234 ezer forint jelenleg.  A minimálbér 200 ezer forintra emelésével a maximális érték havi bruttó 280 ezer forint lehet, a hallgatói gyed alapképzés esetén bruttó 140 ezer forintra emelkedik.

Gyes extra

A gyermekgondozási díj a csecsemőgondozási díj lejártát követő naptól a gyermek kétéves koráig jár, akkor is, ha a szülő dolgozik, és akkor is, ha a gyermeknek testvére születik.

Gyermekek otthongondozási díja (gyod)

A gyermekek otthongondozási díjának havi összege bruttó 147 315 forint, amely a minimálbér-emeléssel 180 ezer forintra ugorhat. Több otthon gondozott gyermek esetén az alapösszeg másfélszerese, bruttó 220 975 forint.

Gyermekgondozást segítő ellátás (gyes)

Alanyi jogon járó, havi pénzbeli támogatás a gyermeket saját háztartásában nevelő szülő részére, a gyermek születésétól 3. életévének betöltéséig. Összege a mindenkori nyugdíjminimum, 28 500 forint gyermekenként. A gyermek 6 hónapos korától a szülő időkorlátozás nélkül dolgozhat a folyósítás mellett. Felsőoktatási hallgatók kaphatnak úgynevezett diplomás gyermekgondozási díjat.

Anyasági támogatás

Minden gyerek után alanyi jogon járó egyszeri támogatási forma, amelynek összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének (28 500 forint) 225 százaléka, ikergyermekek esetén 300 százaléka.

Apaszabadság

Az apák által igénybe vehető fizetett szabadság egy gyermek születése esetén 5, ikergyermekek esetén 7 munkanap.

Ingyenes tankönyv

Idén már 1,2 millió tanulónak nem kellett fizetnie a tankönyvért. A költségvetés 13 milliárd forintot különített el erre a célra 2020-ban.

Babakötvény

Az egyik legnépszerűbb és egyben legjobb kamatozású lakossági állampapír az infláció feletti 3 százalékpontos kamatprémiumával. Minden magyar állampolgárságú gyerek után jár 42 500 forint életkezdési támogatás. Évente a befizetett összeg 10 százalékát, maximum hatezer forintot hozzátesz az állam a gyermek 18 éves koráig.

Nagycsaládosok autóvásárlási programja

Több ezer nagycsaládoson segített a 2019-ben indult program, amely 2022-ben fut ki. A támogatás az új hétszemélyes autó teljes vételárának a fele, de maximum 2,5 millió forint lehet.

Diákhitel – Diákhitel Plusz

A Diákhitel Központ júniusban döntött arról, hogy kamatmentes marad az önköltségi képzési díj fedezésére felvehető Diákhitel 2, valamint a szak- és felnőttképzésben bevezetett Képzési Hitel 2. A szabadfelhasználású hitel rekordalacsony, 1,99 százalékos kamattal igényelhető. A kormány 2018-ban döntött, hogy elengedi a tartozás felét, valamint a teljes összeget, a második, illetve a harmadik gyermek születése után.

A csok vidéki változata, a falusi csok és feltételei

A Magyar falu program részeként elérhető falusi csok segítségével egy kistelepülésen élő család felújíthatja, bővítheti otthonát, vagy éppen falura költözhet, majd korszerűsítheti a megvásárolt ingatlanát. Mindehhez ráadásul kamattámogatással rendelkező, legfeljebb háromszázalékos hitelt is tud igényelni.

A falusi csok esetében a csokkal megegyező összegekről van szó, azaz egy háromgyermekes család akár tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt is fel tud venni.

A csok vidéki változata nem titkoltan egyfajta kísérlet, hiszen olyan apróbb falvakba próbál életet lehelni, ahonnét korábban jellemzően elvándoroltak a fiatalok.

A csok-kal kapcsolatban itt minden aktualitásról lehet értesülni.

Babaváró házasok kedvezményes hitele

Szintén 2019 júliusától érhető el a babaváró támogatás, amely azért kívánkozik az otthonteremtési támogatások sorába, mert felmérések szerint tízből hat-hét házaspár lakáscélra fordítja a szabad felhasználású, kamatmentes hitelként igényelhető, akár tízmillió forintot. Éppen ezért a babaváró támogatás kétségkívül az egyik legnépszerűbb családtámogatási forma, amelyet minden olyan házaspár igényelhet, ahol a feleség 18 és 41 év közötti.

A kamatmentes hitel törlesztését az első gyermek születése esetén három évre felfüggesztik, a másodiknál a tartozásból hárommillió forintot elengednek és újabb hároméves felfüggesztés jön, a harmadik gyerek születésével pedig megszűnik a tartozás. Ebbe a körbe tartozik a tetőtér-beépítések kiemelt támogatása és a már előzetesen is a legnagyobb érdeklődést kiváltó otthonfelújítási program

Utóbbi azt jelenti, hogy bárki – házaspárok, élettársak, egyedülállók –, aki legalább egy gyermeket nevel, annak lakásfelújítási, -korszerűsítési költségei felét az állam utólag megtéríti.

25 évesek adókedvezménye

2022. január elsejével felmentést kap a személyi jövedelemadó megfizetése alól minden 25 év alatti fiatal a bruttó átlagkereset KSH által előző év júliusában megállapított mértékéig. Az intézkedés több mint negyedmillió bejelentett állással rendelkező fiatalt érint, akiknek a nettó bére így több mint tíz százalékkal emelkedhet.

Első házasok kedvezménye

Minden házaspárnak jár a házasságkötést követő hónaptól két éven át havi nettó 5000 forint, éves szinten egy párnak így 120 000 forint adókedvezmény jár. Fontos, hogy ez nem jár automatikusan, hanem nyilatkozni kell év közben az adóelőleg megállapításánál, vagy az éves adóbevallásban kell feltüntetni, amiről sokan megfeledkeznek.

Az Orbán-kormány az adót is több ízben csökkentette az évek alatt

Az elmúlt években (2009-2022) A számos intézkedésből itt látható pár fontosabb és azok eredményei:

  • A személyi jövedelemadó a 25 év alatti fiataloknak 36 százalékról 0 százalékra csökkent. Így az szja visszatérítés 2022-től automatikusan hozzáadódik a fiatalok fizetéséhez.
  • Az általános SZJA 36 százalékról 15 százalékra csökkent.
  • A négy-vagy többgyermekes anyáknak a személyi jövedelemadóját a kormány eltörölte.
  • A családi adókedvezmény a 2009-es adatokhoz képest 12 milliárd forintról 980 milliárd forintra emelkedett.
  • A nyugdíjas munkavállalók béréből levont közteher 49,5 százalékról 15 százalékra csökkent, amióta a Fidesz van kormányon.

Az idősebb korosztályról sem feledkezett meg az Orbán-kormány az évek alatt

A fent említett nyugdíjasokra vonatkozó adókedvezményen túl a kormány a 13. havi nyugdíjat is visszavezette. Ezzel az intézkedéssel számos idős ember helyzete megkönnyebbült a koronavírus-járvány okozta válság után.

Kedvezően változott az államadósság szerkezete az elmúlt tíz évben

Az ország finanszírozása biztonságosabb lett, óriási a különbség a 2010 előtti időszakhoz képest. A költségvetésből kifizetett kamatot jelentős részben ma már nem a külföldiek, hanem magyar családok kapják meg.
Az ország háborúban áll az államadóssággal, amely nem kihívás, hanem ellenség, amit az különböztet meg a kihívástól, hogy le kell győzni, különben ő győz le téged 

– ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2011-ben. Tény, 2002-ben a bruttó hazai termék (GDP) mindössze 55,6 százalékát tette ki a bruttó államadósság, amely nyolc évvel később, 2010-ben már megközelítette a 81 százalékot. Azaz a baloldali kormányok teljesen eladósították az országot. Amikor ők gyakorolták a hatalmat, akkor egyetlenegy olyan év sem volt, amikor a GDP-arányos adósságállomány csökkent volna. Ezzel szemben az Orbán-kormány 2010 és 2019 között a rátát 65,5 százalékra mérsékelte. Ezt a folyamatot a koronavírus-járvány törte meg. Ezt a következményt más országok sem kerülhették el, miután a válság helyreállításának időszakában az unió GDP-arányos államadóssága 95 százalékra emelkedhet. Magyarországon is emelkedett ez a mutató, ami azonban 2022-ben 79 százalék, 2023-ban pedig 77 százalék körül lehet. Azaz: újra csökkenő pályára került az adósság.

Megállította a népességfogyást a falusi csok

Míg országos szinten a lakosságszám csökkenése gyorsuló, a falusi csok által preferált településeken lassuló tendenciát mutat. 

Egy friss elemzés szerint az érintett települések majdnem felében nőtt a lakosságszám az elmúlt két év alatt.

Magyarország népessége évtizedek óta folyamatosan csökken és ez a tendencia hatványozottan igaz volt a kistelepülésekre. Ennek a folyamatnak az ellensúlyozására vezették be 2019 júliusában a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (falusi csok), amelynek segítségével a preferált kistelepüléseken lehet használt ingatlan vásárlásához, bővítéséhez és korszerűsítéséhez állami támogatást igénybe venni.

A kimutatások is a kormány gazdasági intézkedéseinek a helyességét támasztják alá

Az adatok a 2009-es kimutatásokkal vannak összehasonlítva.

  • A gazdasági növekedés -6,6 százalékról +6,4 százalékra növekedett.
  • A munkanélküliség 12 százalékról 3,8 százalékra esett vissza.
  • A minimálbér 73 500Ft-ról 200 000Ft-ra emelkedett.
  • A bruttó átlagkereset pedig 198 800Ft-ről 428 000Ft-ra nőtt.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.