Zöldotthonokra jár az új, kamatmentes csokos hitel

Kamatmentes hitellel bővül a csokkal járó kedvezmények köre, amennyiben a család új építésű lakása vagy háza megfelel a legmagasabb energetikai előírásoknak. A családi otthonteremtési kedvezmény ezzel a lépéssel a jegybank októberben kezdődő Zöldotthon programjához lett kapcsolva, amelynek keretében nem csak gyermekesek élhetnek az akár hetvenmillió forintnyi kedvezményes hitellehetőséggel. Az új program új szempontokat nyit a hazai lakáspolitikában, ami azért is fontos, mert jövő nyártól szigorodnak az új lakások energetikai követelményei. Szakértők szerint ráadásul további bővítési lehetőségek is vannak.

2021. 09. 29. 7:45
Installing solar photovoltaic panel system on roof of house
Male engineers installing solar photovoltaic panel system. Electricians mounting blue solar module on roof of modern house. Alternative energy ecological concept. Fotó: Anatoliy Gleb
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten indul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöldotthon programja, amelyben magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak vásárlására, illetve utóbbiak építésére lehet kedvezményes hitelt felvenni. A Növekedési hitelprogram, az NHP részeként bevezetendő intézkedéssel a jegybank nullaszázalékos kamat mellett biztosít refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő vé­géig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek, legfeljebb 70 millió forint összegben, maximum 25 éves futamidővel. A zöld lakáshitelezést a jegybank kétszázmilliárd forintos keretösszeggel indítja útjára.

Ez a konstrukció a korszerű, energiatakarékos épületek építését támogatja elsősorban, nincs családhoz, gyermekhez kötve, tehát bárki, aki jövedelmi viszonyai szerint hitelképes, élhet vele.

Nulla százalék

Ugyanakkor

a kormány extra kedvezményt ad azoknak a családoknak, amelyek a Zöldotthon programban elérhető hitellel és a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) egyaránt élnek.

Novák Katalin családügyi miniszter a múlt hétvégén jelentette be, hogy a Zöldotthon programhoz kapcsolódva azok a családok, amelyek felveszik a csokot, s mellé a két gyermek esetén legfeljebb tízmillió, három gyermeknél tizenötmillió forintnyi csokos hitelt, ezt nullaszázalékos hitelként kapják meg október 4-től.

– Azok a gyermekes szülők, akik új, zöldotthonuk vásárlását vagy építését az NHP Zöldotthon program keretében valósítják meg, az említett 10-15 millió forintos összegig – csok igénybevétele esetén – a 2,5 százalékos maximális kamatszint helyett teljes kamatmentességre lesznek jogosultak, mert a költségvetés ezt a kamatot megtéríti számukra – közölte Novák Katalin.

Ezzel lényegében bevezetik a nullaszázalékos, zöld csokhitelt.

Világbajnok lehetőség

– Miközben a jegybank megkezdte a kamatemelést, a mindössze 2,5 százalékos kamatozású hitel páratlan lehetőség az új lakást vásárlóknak vagy építtetőknek. Ráadásul a gyermekeseknek szóló nullaszázalékos hitel egészen egyedülálló a maga nemében – fogalmazott lapunk érdeklődésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ezt az egész konstrukciót nem túlzás világbajnoknak nevezni, annyira kedvező lehetőséget nyújt

– mondta, hozzátéve, hogy a kormány eddigi demográfiai céljai mellett a jegybank új dimenziót hoz be az új hitellehetőséggel, hiszen ez esetben az épület minősége, fenntarthatósága lesz az elsődleges szempont, amely családosok esetében extra kedvezménnyel egészül ki.

Balogh László rámutatott: mivel nem sok idő van már hátra az energetikai követelmények szigorításáig, ma már elvétve lehet olyan új lakást vásárolni, amelyet ne ehhez a követelményhez, a BB energiaszinthez igazítanának. Vagyis mindez már nem számít különlegességnek a lakáspiacon, viszont most keresleti oldalon is megjelenik ehhez a finanszírozási segítség. – Mivel hitelről van szó, az bármilyen kedvező feltételű, mégiscsak vissza kell fizetni, tehát közvetlenül nem jelenik meg a lakásárak alakulásában – mutatott rá Balogh László, aki szerint az adásvételek csökkenő száma miatt egyébként sem látszik, hogy tartósan tovább emelkednének a lakás­árak.

A program ráadásul számos további lehetőséget rejt magában. Idővel nem kizárt, hogy bővítik majd a meglévő ingatlanállomány energetikai korszerűsítésére is, hiszen jól látszik, hogy mekkora igény van a régebbi építésű ingatlanok felújítására, rezsiköltségének csökkentésére

– mutatott rá Balogh László.

Szigorodó energetikai követelmények

Fontos, hogy a két hitelprogram nem párhuzamosan érhető el, hanem kifejezetten kiegészítik egymást. Vagyis az a család, amely nagyobb hitelösszeget is fel tud venni, 10-15 millió forintot kamatmentesen kap meg, az efölötti részt pedig (legfeljebb további 55-60 milliót) a kedvezményes, 2,5 százalékos kamat mellett. A Zöldotthon program – s így az új, zöld csokhitel is – kizárólag olyan lakóingatlan vásárlására vagy építésére szól, amely legalább BB energetikai besorolású. Ez az elvárás egybecseng a 2022. június 30-tól egyébként is hatályos rendelkezéssel: ettől a dátumtól kezdve csak azok a lakóingatlanok kapnak használatbavételi engedélyt, amelyek legalább a BB energetikai osztály elvárásainak megfelelnek. Ez – más előírások mellett – praktikusan azt jelenti, hogy az épület energiaigénye legalább 25 százalékban olyan energiaforrásból legyen biztosított, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított – ez jellemzően a megfelelő kapacitású napelemes rendszer telepítését szokta jelenteni.

Annak a családnak, amely a kamatmentes hitellel is élni szeretne, az energetikai szempontok mellett a csok feltételeit is teljesítenie kell.

Ezek a hasznos alapterületre vonatkozó követelmények, a megfelelő hosszúságú tb-jogviszony, valamint a büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség. Fontos előírás az is, hogy lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet benyújtani az igénylést.

Csok és ami jár mellé

A családi otthonteremtési kedvezmény használt és új lakásra egyaránt igénybe vehető. Gyerekszámtól függően használt lakásra 600 ezer és 2,75 millió forint közötti, új lakásra 600 ezer és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. A csokkal vásárolt használt vagy új lakás után nem kell illetéket fizetni. Új lakás vásárlása, építése esetén az amúgy is kedvezményes, ötszázalékos forgalmi adót vissza tudja igényelni a család. A két- vagy háromgyermekes családok a csok mellé ráadásul háromszázalékos, kamattámogatott kölcsönt tudnak felvenni 10-15 millió forint összegben. Ez a hitel lesz kamatmentes októbertől, amennyiben az új lakás/ház legalább BB energetikai besorolású.

Kistelepüléseken érhető el a falusi csok. Ennek lényege, hogy a nagyobb összegű támogatást nemcsak új építésére, hanem meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére is fel lehet használni. A falusi csokhoz szintén igényelhető a 10-15 milliós kedvezményes hitel. Ha egy háromgyermekes család a preferált községek valamelyikében vásárol ingatlant, a 10 plusz 15 millió forintos támogatás felét tudja a vásárlásra, másik felét a felújításra költeni. Saját meglévő ingatlan esetén a támogatási és hitelösszeg fele igényelhető.

A csok idén januártól tetőtér-beépítésre is igénybe vehető, többgenerá­ciós együttélés esetén. A külön bejáratú lakás kialakításához a család szintén megkaphatja a több millió forint vissza nem térítendő támogatást és a kedvezményes hitelt a megfelelő feltételek teljesülése esetén.

(Borítókép: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.