Nem is gondolnánk, hány százezren nevelik egyedül a gyermeküket Magyarországon

Március 21-e az egyszülős családok napja, az Egyszülős Központ 2018 óta több mint 70-féle szolgáltatással segíti az érintetteket.

Magyar Nemzet
2023. 03. 21. 10:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon ma több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel, az egyszülős családok száma körülbelül 300 000 – olvasható az Egyszülős Központ közleményében. Mint írják, őket ünnepeljük március 21-én, az egyszülős családok napján. 

„Ebből az alkalomból vasárnap egy nagyszabású gálaműsort rendeztünk az egyszülős családokért a Magyar Zene Házában a ZeneVarázslat Mozgalommal közös szervezésben. Emellett ismét keressük az év páratlan szülőjét, a nap méltó megünneplésére ma negyedik alkalommal hirdetjük meg a Páratlan Szülő díjat” – hívja fel a figyelmet a központ.

Közölték, nagyot álmodtak, amiből egy tehetségkoncert született az egyszülős családokért március 19-én. A program egyik fő attrakciója az egyedülálló szülőkből és gyerekekből álló kórus volt, az első egyszülős kórus, akik több hónapos közös gyakorlás után a Lélekhíd című klasszikus mesejátékot adták elő, bemutatva a zene lélekgazdagító erejét. A közlemény szerint gazdag és szívmelengető családi délutánt tölthettek együtt a gyerekek és szüleik: több híres előadó és tehetséges gyerek műsora után a Magyar Zene Házán kalauzolták őket körbe és kipróbálhatták a Hangdómot is.

Fotó: Egyszülős Központ

Az egyszülős családok napján idén ismét pályázatot hirdetnek olyan egyedülálló szülők részére, akik személyes történetükkel, életükkel mutatnak különleges példát a hétköznapokban. „Fontosnak tartjuk, hogy folytassuk a hagyományt, hiszen minden évben több száz jelölés érkezik a Páratlan Szülő díjra. A díjjal azt a fáradhatatlan munkát szeretnénk elismerni, amit két szülő helyett végeznek az egyedülálló szülők” – fogalmaztak. A Páratlan Szülő díjra bárki jelölhet olyan szülőt vagy nagyszülőt, aki egyedül neveli a gyerekét vagy unokáját. A pályázatról további részletek az Egyszülő.hu oldalon olvashatóak.

A budapesti Egyszülős Központ 2018. májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt közel öt évben a központ több mint hetvenféle szolgáltatásával több mint 28 000 egyszülős családot ért el. 2022 márciusában megnyílt a második Egyszülős Központ Budán, a Déli pályaudvar mellett, amely lehetővé teszi, hogy a budai agglomerációban és a Budán élő egyszülős gyerekeknek és családoknak is könnyen megközelíthető legyen.  

Borítókép forrása: Egyszülős Központ

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.