Neves pozsonyi ügyvédet vádolnak gyilkossággal

Újabb gyilkossági ügy borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Bár Daniel Tupý egyetemistát még 2005-ben, szélsőségesek között kirobbant verekedésben szúrták le, és eddig szélsőjobboldaliakat gyanúsítottak a gyilkossággal, pénteken bombaként robbant a hír: Adam P. pozsonyi ügyvédet helyezték vizsgálati fogsága a gyilkosság vádjával.

2023. 03. 25. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megfelelője – a régebbi ügyek felgöngyölítésével is foglalkozik. Csakúgy, mint Magyarországon, Pozsonyban is nagy hangsúlyt helyeznek például a gyilkossági ügyek megoldására. Most pénteken például egy 2005-ös pozsonyi gyilkosság ügyében robbant a hír: vizsgálati fogságba helyezték a gyilkosság vádjával a neves pozsonyi ügyvédet, Adam P.-t. Ez a fordulat a nyomozásban nem csak váratlan, hanem máris számos kérdést vetett fel a közvéleményben. 

A meggyilkolt egyetemista emlékhelye (Fotó: Paraméter.sk)

Daniel Tupý főiskolai hallgatót 2005. november 4-én este gyilkolták meg a Pozsonyban, a Duna ligetfalui partján. Nyolc késszúrással végeztek vele, amikor késsekkel és boxerekkel felfegyverkezett férfiak támadtak egyetemisták egy csoportjára. Szemtanúk szerint a támadás alig egy percig tarthatott, hat ember megsérült. A támadók szélsőjobboldaliak voltak, a megtámadottak egyetemisták.

A felvidéki magyar nyelvű hírportál, a Paraméter beszámolójában azt írta, a szemtanúk szerint egy csoport neonáci fiatal támadt rá a pozsonyi Tyrš-rakparton lévő parkolóban több diákra. Ennek során Daniel Tupý, a Komenský Egyetem akkor 21 éves hallgatója meghalt, hatan megsérültek, egyikük súlyosan. Mindegyiküket fejbe rúgták, több fiatalt megkéseltek.

Daniel Tupýt nyolcszor szúrták meg. „Azért ölték meg, mert másképp öltözködött? Mert hosszú volt a haja és gitárja volt? Ezért valakit megölnek?” – tette fel a kérdést akkoriban a testvére, édesanyja pedig azt üzente a gyilkosoknak, olyasvalakit öltek meg, „aki soha senkinek nem ártott.”

A NAKA logója (Forrás: NAKA)

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a „Karma” rendőrségi akció keretében múlt kedden nyolc személyt fogott el Daniel Tupý meggyilkolásának ügyében. A szlovák hírportálok szerint valamennyien a verekedést kezdeményező szélsőségesek csoportjából valók.

Azt nem lehet tudni, hogy az őrizetbevételek után mi történt a NAKA-nyomozása során, ám csütörtökön váratlan fordulattal szabadlábra helyezték a kedden elfogottakat. Hamran István országos rendőrfőkapitány csütörtök délelőtt arról tájékoztatott, hogy jól halad a nyomozás Daniel Tupý 2005-ös gyilkosságának az ügyében annak ellenére, hogy csütörtökön meggyanúsítás nélkül szabadon engedtek nyolc, az üggyel kapcsolatban letartóztatott gyanúsítottat. A rendőrség viszont előtte összesen tíz embert tartóztatott le, tette hozzá a főkapitány.

Pénteken pedig robbant a hír: megvádoltak egy személyt Daniel Tupý meggyilkolásának ügyében, a NAKA előzetes letartóztatást indítványozott. Az Aktuality.sk azt írta, a meggyanúsított ügyvéd, Adam P. akkor tanult a Comenius Egyetemen, amikor Daniel Tupý is.

 

Adam P. védője közölte a szlovák sajtóval, védence minden vádat tagad, nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket.

Kicsoda Adam P.?

A Comenius Egyetem bejáratánál a meggyilkolt diák, Daniel Tupý emléktáblája látható. Tupý a bölcsészettudományi kar hallgatója volt. Adam P., aki jelenleg is külsős doktoranduszként dolgozik az egyetemen, valószínűleg sokszor elment e tábla mellett. A gyilkosság idején ő is a pozsonyi Comenius Egyetem jogi karának hallgatója volt. A mesterképzést 2007-ben fejezte be. A rendőrség láthatóan meg van győződve arról, hogy 2005. novemberének tragikus napján P. Ádám a neonáci helyszínről érkezett többi emberrel együtt a tetthelyen tartózkodott, és ő szúrhatta meg a 21 éves Tupý diákot. Ekkor Adam P. egy évvel idősebb volt. P. a mesterképzés elvégzése után 2008 és 2011 között a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának vezető igazságügyi titkáraként dolgozott. Ekkor szigorúan titkos biztonsági tanúsítványt is kapott. 2012-ben jogi doktori címet kapott. Jelenleg a Jogtörténeti és Jogösszehasonlító Tanszéken dolgozik. (aktuality.sk)

Borítókép: Adam. P.-t gyanúsítják az egyetemista megölésével (Forrás: aktuality.sk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.