Schmidt Mária az Északi Áramlat elleni terrortámadásról: Én már rég megtaláltam a tettest

A Terror Háza Múzeum főigazgatója a The New York Times cikkére reagált a legfrissebb blogbejegyzésében.

Magyar Nemzet
2023. 03. 13. 12:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új elmélettel állt elő az Északi Áramlatok elleni, 2022. szeptember 27-én végrehajtott terrortámadás kapcsán a The New York Times

– hívta fel a figyelmet legfrissebb blogbejegyzésében Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója kifejtette: a lap szerint a terrortámadást ukránbarát, valószínűleg oroszellenes magánszemélyek hajtották végre. Névtelen, de megbízható bennfentesek szerint az öt férfiból és egy orvosnőből álló csapat, akik között két búvár volt és két segítő, Lengyelországban béreltek egy ukrán tulajdonban álló jachtot. A férfiak lemerültek 90 méter mélyre a több száz kilogramm robbanóanyaggal, és késleltetve, hiszen ők is és a jacht is sikeresen elhagyta a helyszínt, felrobbantották a csővezetékeket. Ezt onnan lehet tűpontosan tudni, mert a jacht asztalát használat után nem takarították le rendesen, és robbanóanyag-maradványok maradtak rajta.

Schmidt Mária szerint aki már látott belülről jachtot, az azóta is azon gondolkodik, hogy fért rá több száz kilogramm robbanóanyag az asztalra és hogy nem roskadt le alatta? Felidézte azt is, hogy amikor a hivatalos német vizsgálat folyt, a német hatóságok által a helyszínre vitt búvárok valahogy nem tudtak lemerülni, mert állítólag nem volt olyan felszerelésük, ami a kellő mélységhez kellett. Az amatőr ukránbarátoknak persze ez sem okozott nehézséget. Ők nyilván ezt az akadályt is rutinszerűen vették, ahogy a feltehetően házilag készített több száz kiló robbanószer elhelyezése is gyerekjáték volt a számukra – jegyezte meg ironikusan a főigazgató.

Kitért arra is, hogy Seymour Hersh korábbi állításait, amiket Victoria Nuland, Joe Biden és Anthony Blinken nyilvános kijelentései és a német kancellár sokatmondó kummantása is alátámaszt, elhallgattatta és komolytalannak minősítette a fősodor. Mint ismert, a Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró arról írt, hogy az amerikai haditengerészet búvárai tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2. gázvezeték alatt, a műveletről szóló döntést pedig maga Joe Biden elnök hozta meg.

Bezzeg ennek a mostani titkosszolgálati közleménynek minden állítását tényeken és konkrét bizonyítékokon alapulónak veszik. Hogy a hivatalos dán, svéd és német vizsgálatok mit állapítottak meg, ha megállapítottak bármit, az továbbra is titok – mutatott rá. A főigazgató ugyanakkor nem érti, hogy miért erőlködik  a CIA és a többi mélyállami legendagyártó szakember, hogy még átláthatatlanabbá tegye az Északi Áramlatok elleni terrortámadás körüli homályt. Ő ugyanis már rég megtalálta a tettest.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszél Látlelet az orosz–ukrán háborúról című könyvének bemutatóján a Terror Háza Múzeumban (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.