Beszüntette a TikTok bojkottját a Universal Music Group

Az új licencszerződés megkötésével számos világhírű előadó zenéje érhető el újra a kínai TikTok közösségi platformon. A Universal Music Group bejelentette, hogy az új szerződés új promóciós és kereskedelmi megállapodásokat is tartalmaz, illetve a mesterséges intelligencia használatára is kitér. Így az amerikai kiadó dalszerzői és előadói több jövedelemhez jutnak – írja a Világgazdaság a The Financial Timesra hivatkozva.

2024. 05. 05. 22:00
Universal Music Group
A Universal Group székháza a californiai Santa Monicában. Forrás: Wikipedia.org/Coolcaesar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Universal Music Group (UMG), amely a világ zenei termékeinek egyharmadát adja ki és tartja kézben, még februárban keveredett konfliktusba a kínai óriáscéggel. A Universal megtiltotta a TikToknak, hogy platformján felhasználja a kiadó zenéit, mivel nem tudtak megegyezni az anyagi ellentételezésben.

TikTok
A TikTok kínai videomegosztó applikáció ikonja egy okostelefonon. Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A kínai szolgáltató csak egy minimális hányadát fizetné ki annak a díjnak, melyet a többi szolgáltató juttat az amerikai kiadónak a zenei katalógus hozzáféréséért.

A UMG ezért korábban bejelentette, hogy leállítja a TikToknak a zenei tartalmak jogainak átadását. Az üzleti konfliktus levét a zeneszerzők és az előadók itták meg, mert az igen népszerű TikTokon nem érték el a több milliárdos közönséget.

Sir Lucian Grainge, a UMG vezérigazgatója most közölte, hogy sikerült megegyezniük minden lényeges kérdésben. 

Így az előadók és a dalszerzők jóval magasabb díjazáshoz jutnak majd, mint a korábbi szerződések alapján. A TikTok-felhasználók ezentúl ismét meghallgathatják a UMG zenéit, sőt fel is használhatják azokat videók készítéséhez.

A két fél megállapodott, hogy az emberi kreativitás védelmében együtt lépnek fel a mesterséges intelligencia használatának korlátozásáért.


 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.