Drasztikusan megugrott, tízszeresére nőtt a skarlátosok száma az egyik vármegyében az egy évvel korábbihoz képest

Az okát is sejteni vélik.

Magyar Nemzet
Forrás: BEOL2023. 05. 18. 13:58
A,Boy,Of,European,Appearance,With,The,First,Signs,Of
2089708033 Fotó: Vagner Nataly83
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte, így Békés vármegyében is megnőtt a skarlátos megbetegedések száma. Az orvosok szerint a koronavírus miatti korlátozások visszaszorították a légúti megbetegedések terjedését, így a 2020–2021-re prognosztizált esetszám-növekedés az idei szezonban jelentkezik – adta hírül a BEOL

Legalább két-három beteget ellátnak naponta körzetenként a Békés vármegyei rendelőkben – mondta a lapnak Dr. Poros Anna házi gyermekgyógyász, aki beszámolt arról is, hogy a skarlátosok száma idén körülbelül tízszer annyi, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A háziorvos úgy látja, hogy az utóbbi években a maszkviselés, a fokozottabb odafigyelés védte az embereket, azonban ma már mindenki felszabadultabb, így a hányás-hasmenés, az RSV- és az influenzavírus is sokakat ledöntött a lábáról. 

Beszélt arról is, hogy a skarlát lappangási ideje általában három nap, és a leggyakrabban hidegrázással, rossz közérzettel, fejfájással jelentkezik. Az érintettek tapasztalhatnak nyelési nehezítettséget, torokfájást, hányingert, vagy akár hányást is. Hozzáfűzte, hogy gyakori a láz, a duzzadt mandula és a nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak, majd megjelennek a jellegzetes kiütések. 

A háziorvos kiemelte, hogy a skarlát ellen nincsen védőoltás, csak a higiénés szabályok betartásával, a beteg használati tárgyainak fertőtlenítésével, gyakori, alapos kézmosással lehet védekezni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel a skarlát szezonális betegség, a hideg hónapokban gyakoribb, így várhatóan a meleg beköszöntével lecseng majd.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.