időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Skarlát tombol az óvodákban, de még a kisiskolásokat és a pedagógusokat is veszélyezteti

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol
2023.04.27. 15:26 2023.04.27. 16:15
Skarlát tombol az óvodákban, de még a kisiskolásokat és a pedagógusokat is veszélyezteti

Továbbra is sok a skarláttal fertőzött gyermek a fővárosban, van olyan oktatási intézmény, ahol a gyerekek több mint fele elkapta a betegséget, ami a pedagógusokat sem kíméli – írja a Metropol

A fővárosban rohamosan nő egy elfeledettnek hitt fertőzés az óvodások és a kisiskolások között. A Metropol tud olyan budapesti óvodáról, ahol a nyolc csoportból, mindössze három működik, az is vegyítve, mert annyi a hiányzó a betegség miatt. A pedagógusok sem ússzák meg a dolgot, információik szerint az egyikük 40 fokos lázzal feküdt otthon, miután elkapta a fertőzést. 

A skarlát nagyrészt cseppfertőzéssel terjedő akut fertőző betegség. Bár napjainkban szelídebb betegségként jelenik meg, ha nem kezelik időben, 

súlyos szövődményei is lehetnek: gennyes középfülgyulladás, vesegyulladás, reumás ízületi megbetegedés, szívizomgyulladás, illetve szepszis.

„Jelentősen több a fertőzés, mint a tavalyi évben ilyenkor, halmozottabban fordul elő, de nem beszélhetünk járványról”

– idézi a Metropol dr. Bense Tamás családorvos szavait, aki azt is elmondta, megnövekedett a skarlátos megbetegedések száma, elsősorban a közösségekbe járó gyermekeknél főleg az óvodásokat, kisiskolásokat érinti.

A jellegzetes tünetek: torokelváltozás, a láz, a bőrkiütés (amely nem feltétlenül és nem minden esetben jelentkezik), valamint az úgynevezett „málnanyelv” is.

A doktor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a skarlát tünetei jelentkeznek, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, a betegséggel fertőzött gyermeket el kell különíteni és antibiotikumot kell szedni. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.