Határokon átívelő összefogás jött létre a kárpátaljai magyarság támogatására

Böjte Csaba elindított egy Kárpát-medencei kezdeményezést az együttműködés és a béke elősegítésére.

2023. 05. 09. 13:09
null
Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és az Emberi Méltóság Tanácsának képviseletében idősebb Lomnici Zoltán elnök és Szunai Miklós főtitkár együttműködési megállapodást ír alá a háború szorításában Kárpátalján élő magyaroknak szánt adományok eljuttatásáról és arról a kezdeményezésről, melyet Böjte Csaba a Kárpát-medencében élő népek együttműködéséért jelent be. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttműködési megállapodást írt alá kedden délelőtt Budapesten Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, valamint az Emberi Méltóság Tanácsának képviseletében idősebb Lomnici Zoltán elnök és Szunai Miklós főtitkár. A megállapodás a Kárpátalján a háború szorításában élő magyaroknak szánt adományok eljuttatásáról és Csaba testvér magyarországi működésének támogatásáról szól. A sajtótájékoztatón idősebb Lomnici Zoltán elmondta, hogy az utolsó ukrán népszámlálás szerint az orosz–ukrán háború kitörése előtt Kárpátalján 155 ezer magyar élt, de közülük a konfliktus miatt sokan Magyarországra menekültek. Szavai szerint azokat viszont, akik otthon maradtak, minden formában támogatni kell.

A most született összefogás sokat segíthet Kárpátalján Fotó: Teknős Miklós

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtizedekben az anyaországból rengeteg segítség ment a határon túlra, ami nélkül a kárpátaljai magyarság már eddig sem tudott volna a szülőföldjén megmaradni. Kiemelte: a helyzetet nehezítette, hogy Ukrajna az országban élő nemzeti kisebbségek kárára nem tartotta be a nemzetközi egyezményeket. Mint fogalmazott, elég csak a nyelvtörvényre gondolni, amivel megnehezítik, hogy a magyar fiatalok az anyanyelvükön tanulhassanak, ez kiváltképp gondot okoz a felsőoktatásban. Hozzátette: márpedig értelmiség nélkül sokkal reménytelenebb a kárpátaljai magyar közösség megmaradása, a következmények beláthatatlanok lehetnek.

Csaba testvérrel többéves az együttműködésünk, amit a mostani megállapodással szorosabbra kívánunk fűzni. Számítunk Csaba testvér segítségére és arra a tapasztalatra, amelyet a szegények, a rászorulók támogatásában szerzett. Emellett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány is számíthat az Emberi Méltóság Tanácsa támogatására

– mutatott rá idősebb Lomnici Zoltán.

A sajtótájékoztatón Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a Kárpát-medencében élő népek együttműködése érdekében bejelentést tett egy kezdeményezésről. Csaba testvér Ferenc pápára hivatkozva a hídverés fontosságára hívta fel a figyelmet, és szerinte a térségben élő népekben együtt kell működnie. Úgy véli, annak idején, a 15. században Hunyadi János olyan közéleti személyiség volt, aki a török terjeszkedés ellen hidat tudott verni a Kárpát-medencei népek közé, őt a románok és a szerbek is magukénak érezték. Vagyis, mint megjegyezte, Hunyadi János egyesített, képes volt integrálni.

Éppen ezért idén, július 15-én egy szentmisét mutatunk be a budapesti Vajdahunyad vára udvarán, amelyre meghívjuk a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkart. A szentmisét a Hunyadi-összefogás emlékére szervezzük meg, és jó lenne, ha mostantól kezdve évről évre megünnepelnénk a kor ma is hallható szimbólumát, az embereket megszólító, szeretettel összehívó déli harangszót. Fontos lenne, ha a Kárpát-medence népei ezt az alkalmat a magukénak éreznék, és együtt meg is ünnepelnék. Várjuk a csatlakozókat

– hangsúlyozta Csaba testvér.

Borítókép: Böjte Csaba testvér mindenkit összefogásra buzdít (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.