A „Názáreti Rózsa Sándorról” tartanak konferenciát

Nemzetközi konfirmandus tábort is szerveznek, ahol kárpátaljai gyerekeket is vendégül látnak – mondta Fazekas István, az Erdélyi Gyülekezet vezető lelkésze.

2023. 06. 02. 18:48
Forrás: Családi archívum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Istentől rendelt feladatunk, hogy az elcsatolt területeken élő reformátusság és az anyaország reformátussága között egyfajta lelki híd legyünk – mondta a Magyar Nemzetnek Dr. Fazekas István református lelkipásztor, az Erdélyi Gyülekezet vezető lelkésze a hétvégén megrendezésre kerülő Németh Géza Nemzetközi Tudományos Konferencia kapcsán. 

A konferencia egyik célja, hogy megvitassák az annak idején Németh Géza által is felvázolt kérdéseket a belmisszióról, valamint tárgyalják a lelkész szívügyét: a kisebbségi magyarság és reformátusság helyzetét, erősítve ezzel a reformátusság egységét. 

A református lelkész születésének 90. évfordulója alkalmából az immár hagyományos Németh Géza Emlékkonferenciát nemzetközi tudományos konferenciává bővítették, hogy az általa is taglalt kérdéseket közösen vegyék górcső alá – tájékoztatott Fazekas István. Kifejtette: a nemzetközi konferencián nagyon sok olyan teológiai kérdés is felszínre fog kerülni, amiről mindig szükséges a tudományos párbeszéd. A vezető lelkész kiemelten fontosnak tartotta azt, hogy az Erdélyi Gyülekezet a tudományos munka támogatásával is hozzájárulhasson az egyházban és az egyházért folytatott kutatások sikerességéhez, valamint a magyar reformátusság egységességét erősítő kulturális programokhoz.

Emlékeztetett: egy kutatócsoportot hoztak létre négy évvel ezelőtt, amellyel Németh Géza szellemi hagyatékát kutatta, ebből nagyon sok minden csak kéziratban maradt fenn. A munka eredményeként néhány héten belül meg fog jelenni a lelkészről szóló monográfia, melyben összegzést lehet olvasni a kutatás eredményeiről, azokat a területeket érintve, ahol Németh Géza nagyon aktív volt. Ezek között a vezető lelkész kiemelkedő jelentőségűnek nevezte az egyház megújulásával és jövőképével foglalkozó munkákat. Ismertette, szerveznek idén egy kárpát-medencei konfirmandus tábort is, ahová Kárpátaljáról, a Felvidékről és Erdélyből jönnek gyerekek az anyaországiak mellett. „

Az Úristen gondviselése hívta létre ezt a gyülekezetet és tartja meg a hídszerepében” 

– fogalmazott a vezető lelkész. Beszélt arról is, hogy a kutatás kiterjedt Németh Géza jelentős irodalmi munkásságára, ugyanis jelentek meg verseskötetei, novellái és egyéb irodalmi írásai.

Németh Géza református lelkész 1933-ban született, és az 1960-as, 70-es és 80-as években a szocialista rendszerrel nagyon sok mindenben nem értett egyet, amit gyakran nyilvánosságra is hozott, de emellett az egyház belső megújulását is szorgalmazta. Magát az egyik versében „Názáreti Rózsa Sándornak” nevezte, előbb Monoron, aztán Ócsán, majd Érden szolgált. 

Az 1956-os forradalmi helytállásáért vette először üldözőbe a hatalom, 1957-ben letartóztatták, majd Tökölre internálták, ahonnan egy év múlva szabadult. 

1963 és 1971 között Érden templom- és imaházépítésbe kezdett a gyülekezettel, miközben többször élesen kritizálta az egyházkormányzatot, hangsúlyozva az egyház hatalommal szembeni belső tartásának jelentőségét. Kezdeményezője volt a drogmissziónak a 70-es években, amellyel nagyon sok drog- illetve alkoholfüggőség miatt kallódó fiatalt mentett meg. 

A másik nagy szolgálata a menekült misszió volt, különösen a Ceausescu-diktatúra végvonaglása idején, az Erdélyből az anyaországba menekülő magyaroknak a menekültjogi kérdését kezdte kezelni. 

Velük egy természetes módon szerveződő ökumenikus imaközösséget alakított, melynek ő lett a vezetője – tiszteletben tartva a más felekezetek hagyományait, ám megőrizve református hitvallását –, így alapította meg az Erdélyi Gyülekezetet. A hetvenes évek elején „a palástot levették róla”, ő mégis tovább szolgált és erősítette a belmissziót. 1987 és 1990 között sok ezer menekültön segített: ruhával, élelemmel, lakás- vagy munkalehetőség közvetítésével, illetve állandó lelki gondozással. Németh Géza a menekültek érdekében rendszeresen felkereste a hatóságokat, politikusokat mozgósított és kérte a sajtó segítségét is, egészen az amerikai kongresszusig jutott el. 1988-ban a Zsinati Tanács korábbi büntetése alól mentesítette, ám a teljes rehabilitációja mind a mai napig nem történt meg.

Borítókép: Németh Géza református lelkész

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.