A költségvetés a rezsitámogatást, a nyugdíjakat és a munkahelyeket is védi

A védelem költségvetését fogadta el az Országgyűlés: a jövő évi büdzsé megvédi a családokat, a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és Magyarország fizikai biztonságát is – jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a pénteki parlamenti szavazás után.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 07. 12:36
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2023. június 13. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. június 13-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetés tervezésekor a legfontosabb körülmény az volt, hogy a háború elhúzódik, illetve az, hogy Európa gazdasági értelemben fizeti ennek az árát, sőt Európa fizeti a legmagasabb árat gazdasági értelemben a háborúért – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta: a következő hónapokban a kormány nagyon fontos célja, hogy minden lehetséges eszközzel elérje a béketárgyalásokat, illetve a békét, mert ha a béke bekövetkezik, akkor találhat vissza Európa és Magyarország is a tartós gyarapodás útjára.

Emlékeztetett: már hagyomány, hogy a költségvetést nem az év legvégén, hanem már nyáron megszavazza az Országgyűlés, mert ez segíti a tervezhetőséget és a kiszámíthatóságot. Ennél a költségvetésnél minden szempontot alá kellett rendelni a védelemnek,

ez a védelem költségvetése, amit ma megszavaztunk

– értékelt Dömötör Csaba. Hozzátette: a kormány szeretné megvédeni Európa egyik legsokszínűbb családtámogatási rendszerét, ezért több mint háromezermilliárd forint áll rendelkezésre ezekre a célokra. 

A költségvetés megvédi a rezsitámogatást is, ami azért is időszerű kérdés, mert Brüsszelből újra javaslat érkezett, hogy ezt törölje el Magyarország.

A költségvetés biztosítja a nyugdíjak és a munkahelyek védelmét is – jelentette ki az államtitkár. Szerinte ez azért fontos, mert egy olyan időszakban, amikor Európa a recesszió rémével néz szembe és tartósan magas energiaárakkal szembesül, a munkahelyek veszélybe kerülhetnek az egész kontinensen. Így kettőzött erővel kell ezeket megvédeni Magyarországon is. A jelenlegi kormányzás időszaka alatt 12 százalékról négy százalékra csökkent a munkanélküliség, és szeretnék ezt továbbra is alacsony szinten tartani.

Kiemelte: a védelem jelenti az ország fizikai értelemben vett védelmét is, mert 

miközben békére törekszünk, képesnek kell lennünk minden körülmények között, hogy megvédjük magunkat.

Még ebben a rendkívül nehéz időszakban is a kiemelt területekre több forrás jut majd. Egészségügyi kiadásokra például több mint négyszázmilliárd forinttal több jut majd az idei évhez képest, oktatási kiadásokra pedig több mint hatszázmilliárddal – tette hozzá Dömötör Csaba.

Borítókép: Dömötör Csaba (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.