A parlament elfogadta a jövő évi költségvetést

A védelmi költségvetés megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.

Munkatársunktól
2023. 07. 07. 11:05
Helmuth Kohl és Közép-Európa címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendezett a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár (RETÖRKI) május 24-én az Országház felsőházi termében. Fotó: Somogyi György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés mai rendkívüli ülésén 121 igen, 44 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a jövő évi költségvetést. 

Erről az előterjesztő Varga Mihály pénzügyminiszter korábban azt mondta, a 2024-es büdzsé védelmi költségvetés, mert háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége Magyarországnak, amely garantálja a biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést; ezért a jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll. 

A tárcavezető kiemelte: háborús időszakban folyamatosan bekövetkeznek váratlan események, de ahelyett, hogy „a vihar elvonulására várnánk, alkalmazkodni kell a viharos körülményekhez”, ezért olyan költségvetést terveztek, amely számol az ismert veszélyekkel, mindenek előtt a háború elhúzódásával. 

Megerősíti hazánk fizikai biztonságát

A jövő évi költségvetés elfogadása után a Pénzügyminisztérium közleményt adott ki. Ebben úgy fogalmaznak, hogy az elhúzódó háború közvetlen szomszédságában az ország fizikai biztonságának megőrzése mindennél fontosabb.

 „Ezért a kormány kiemelt célként a Honvédelmi Alap megerősítésén keresztül megteremti a honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint megerősíti hazánk fizikai biztonságát. A közel 1310 milliárd forintos Alapnak köszönhetően a honvédelemre fordított kiadások 2024-ben meghaladják a GDP 2 százalékát. A kormány legfontosabb prioritása, hogy hazánk a háborús időkben is elkerülje a gazdasági visszaesést, a növekedés folytatódjon és megvédjük a 2010 óta létrehozott 1 millió új munkahelyet. A gazdasági növekedés mértéke 2024-ben, várhatóan 4 százalékos lehet. A kormány fenntartja azt a célját, hogy megőrzi az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát, így 2024-ben 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 66,7 százalékra való csökkentésével számolunk. A brüsszeli szankciók miatt megugrott infláció mértékét az év végére egyszámjegyűre, majd 2024-ben éves szinten 6 százalékra csökkentjük".

Megmarad a Rezsivédelmi Alap

A tárca úgy folytatja: 2024-ben is megmarad a Rezsivédelmi Alap, aminek célja, hogy védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan világpiaci energiaárak emelkedésével szemben, ezáltal biztosítva a magyar családok és vállalatok anyagi biztonságát és energiaellátását. A Rezsivédelmi Alap forrásai 2024-ben meghaladják az 1340 milliárd forintot. 

„A nemzeti kormány gyakorlatához híven 2024-ben a legtöbb ágazat több forrásból gazdálkodhat, mint a megelőző évben. A kormány háborús időkben is megvédi a családtámogatásokat, a családi adórendszert, a családi adókedvezményeket, és a nyugdíjak vásárlóértékét. Jelentősen több forrás jut az oktatás és az egészségügy fejlesztésére, valamint a béremelések forrásai is rendelkezésre állnak a büdzsében. Az inflációkövető nyugdíjemelés, és a 2022-ben visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj forrásai is biztosítottak. Így a nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra fordítható költségvetési források összege több mint 6540 milliárd forintra emelkedik jövőre, ami a költségvetés legnagyobb tétele" - írta a minisztérium. 

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Somogyi György) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.