Mit lopnak legszívesebben az autótolvajok? + videó

Felelőtlen tulajdonosok szinte felkínálják autójukat a tolvajoknak. Az évente ellopott gépkocsik száma azonban így is csökken.

Forrás: Vezess.hu, Autóvadászok2023. 08. 05. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelőtlen szokás terjedt el az országban, elsősorban vidéken. Az idősebb, kisebb értékű járműveket a tulajdonosok nyitva hagyják, esetleg az indítókulccsal együtt parkoltatják az autótolvajok legnagyobb örömére.

Az idei évben jellemző, hogy az idősebb, kisebb értékű járműveket a tulajdonosok nyitott állapotban hagyják, esetleg az indítókulccsal együtt parkoltatják. Az elkövetők ezt használják ki, és tulajdonítják el a járművet szétbontás és alkatrész-értékesítés, vagy hulladéktelepen történő leadás céljából

– válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Vezess.hu című szakportál kérdésére.

A lap szakírója hozzáteszi: ez az alapvetően felelőtlen magatartás már csak azért is különösen veszélyes, mert több évtizednyi hazai gyakorlattal ellentétben mostanában már vidéken – ahol jóval magasabb számban használnak idős autót – lopnak több gépjárművet a tolvajok. A kilencvenes évek elejétől egészen a közelmúltig a Magyarországon körözött személyautók 80–90 százaléka Budapesten tűnt el, nemrég azonban teljesen megváltozott ez a helyzet.

Jelenleg kétszer annyi személyautót és csaknem kétszer annyi motorkerékpárt lopnak vidéken a bűnözők, mint a fővárosban.

Ugyanez a tapasztalata az Autóvadászok vezetőjének. – Egyre gyakoribb elsősorban vidéken, hogy az udvaron, kertben félreállított, régebben használt autókat saját kulccsal ellopják csak azért, hogy addig menjenek vele, amíg az üzemanyag kitart. Aztán ott hagyják, ahol megálltak. Ugyanez igaz a parkolókban régebben leállított járművekre – mondta el a Magyar Nemzetnek Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület vezetője.

Hozzátette: most, hogy a Mol átvette a fémbegyűjtést, komoly változás várható a szétbontásra szánt lopott autóknál. Korábban is ellenőriznie kellett a fémátvevőnek a bevitt áru eredetét, ám várható, hogy ez tovább szigorodik a Molnál. Úgyhogy a fém miatt ellopott autók száma is nullához fog közeledni.

Még az alkatrészként hasznosított lopott autók esetében van némi tartalékuk a tolvajoknak, de az is minimális.

A szakportál az ORFK adatai alapján írja, hogy az elmúlt évtizedben a korábbi töredékére esett a lopásszám.

Míg 2007-ben még csak személyautóból 7584 darab ellopását jelentették be, majd többévnyi tartós csökkenés után 2010-re 5864-ra mérséklődött ez a szám. Ekkor két évig ismét növekedett, 6920-ig emelkedett vissza 2012-re, hogy aztán 2014 óta egyértelműen lefelé tartson a grafikon. A Vezess.hu elemzője szerint ez egy konkrét rendőri vezetőnek és a kilenc éve felállt csapatának a munkáját dicséri. Ez az egység számolta fel a tolvajok mögött álló háttérszervezeteket, nagyrészt nekik köszönhetők a kedvező folyamatok.

Két éve a személyautók lopásszáma évi 360-400 darab környékén stagnál, a 2023-as félévi adatból is ez várható 2023 egészére. 

A márkák sorrendjében azonban évről évre találni változásokat. Az ORFK legfrissebb 20-as listáját megküldték a szakportálnak, az év első felében ezeknek a gyártóknak lopták a leginkább az autóit nálunk.

1.Opel25
2.Suzuki22
3.Ford16
4.Volkswagen14
5.Mercedes-Benz12
6.Fiat 11
7.Audi10
8.Renault9
9-10.BMW8
9-10.Peugeot8
11.Seat7
12-14.Škoda6
12-14.Daewoo6
12-14.Toyota6
15-17.Mitsubishi3
15-17.Nissan3
15-17.Citroën3
18-19.Honda2
18-19.Kia2
20.Chrysler1

A lista eleje megegyezik a tavalyi egész éves sorrenddel, azonban az időarányos számokból az olvasható ki, hogy csökkent a listavezető Opelek lopása. A múlt év egészében 69 darabra adtak ki körözést, idén az első félévben 25-re, ami jó hír lehet az ország útjain legnagyobb mennyiségben futó márkát használó autósoknak. A Suzukinál nem látható ilyen változás.

Újdonság a BMW hátracsúszása a 2022-es ötödik helyről, a múlt évben huszonhárom darabot loptak a bajor prémiumgyártó autóiból, most feleannyi idő alatt nyolcat. Hátrébb került a tolvajok noteszében, így érdemben az ORFK listáján is a Škoda (a 12-ről a 8. helyre) és a Toyota (a 14-ről a 9. helyre), előrébb viszont a Fiat (a 6-ról a 10. helyre), az Audi (a 7-ről a 11. helyre) és a Peugeot (a 10-ről a 12. helyre) is.

Borítókép: Ezt a lopott Mercedest a határon állították meg a rendőrök (Fotó: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.