időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Orbán Viktor: Magyarország senki ellen nem folytat semmilyen háborút

Máté Patrik
2023.09.25. 15:21 2023.09.25. 18:18
Orbán Viktor: Magyarország senki ellen nem folytat semmilyen háborút

– Tévedés, hogy Magyarország bárki ellen háborút folytatna – közölte Orbán Viktor, válaszolva Gyurcsány Ferencnek a napirend előtti felszólalásra. A miniszterelnök leszögezte, hogy Gyurcsányék terve, a házastársi terv, hogy visszahozzák a Gyurcsány-korszakot Magyarországra, csak más név alatt. – Nem áll módunkban támogatni a kormányzati ambícióikat – üzente meg Gyurcsány Ferencnek és Dobrev Klárának a miniszterelnök. 

A Jobbik kapcsán megjegyezte, az a felvetésük, mely szerint Magyarország az energiaellátás kapcsán nem tett meg semmit, az tévedés. – A háború előtt olyan politikát folytattunk, amivel hazánk hat alternatív módon is energiához tud jutni – emelte ki. Szót ejtett arról is, hogy 

nem az a vitakérdés az ukrajnai háború kapcsán, hogy milyen béke legyen, mivel az első lépés az, hogy tűzszünet legyen. 

– Ha van tűzszünet, keletkezik egy idő, hogy abból miként lehet béke. Az igazságos békéről szóló spekulációk nem közelebb, hanem távolabb visznek a békétől – hangsúlyozta. Mint mondta, hatályban kell tartani azt a törvényt, hogy csak annyi vendégmunkásnak lehet munkavállalási engedélyt adni, ahány betöltetlen álláshely van. 

– Abban az értelemben klímabajnok Magyarország, hogy egyszerre szeretne növekedni és csökkenteni a károsanyag-kibocsátást – válaszolta az LMP-s Ungár Péternek a kormányfő. Szerinte az országok ma mind ezzel az ellentmondással szembesülnek. 

Ungár azt is sérelmezte, hogy a külpolitikai kérdésekben hogyan dönt a kormány. Erre válaszul Orbán Viktor jelezte, hogy Nyugaton a külpolitikát ideológiai alapra helyezték. – Az európai értékek három alapra épülnek: háború, gender, migráció. Mi ezzel nem értünk egyet – szögezte le Orbán Viktor, aki szerint a sikeres külpolitika nem lehet ideológiai alapú.

Miután a baloldali frakcióvezetők arról is beszéltek, hogy Magyarországnak azért kellene fegyverrel támogatnunk Ukrajnát, mert minket is ez véd meg az oroszoktól, Orbán Viktor leszögezte, hogy Oroszország egy nehéz háborút folytat Ukrajnával és sehogyan sem tudna eljutni a NATO határáig. 

– A NATO sokkal erősebb annál, hogy ez a fejlemény bekövetkezzen – húzta alá. 

A Magyarországot lejárató svéd oktatófilmről elmondta: egyetlen körülményt sem lát, ami sürgetné azt, hogy Svédország NATO-tag legyen. 

A miniszterelnök szerint nem helyes érzelmi alapra helyezni a külpolitikát. – Vannak olyan országok, amelyek olyan kormánnyal rendelkeznek, amelyek folyamatosan támadják hazánkat – emlékeztetett. Kiemelte, hogy Magyarország mindenkivel kész az együttműködésre. 

A demográfia kapcsán kiemelte, hogy „5,5 százalékát a GDP-nek családtámogatásra fordítjuk, ami a legtöbb az EU-ban”.

– Az ügy komoly, a kihívás nagy és még többet kell erre a célra fordítani – húzta alá. A Mi Hazánk észrevételeire reagálva jelezte, hogy nem méltányos azt mondani, hogy kivezették volna a családtámogatásokat. – Januártól a városi csok helyére egy új támogatási forma fog lépni – erősítette meg a kormányfő. 

Orbán Viktor szerint jó hír, hogy sikerült minden munkahelyet megvédeni és a válság ellenére is a dolgozó emberek száma nőtt. Mint mondta, az is jó hír, hogy a nyugdíjakat meg tudták védeni. – Jó hír a nyugdíjasoknak, hogy nem Gyurcsány-korszak van – rögzítette. 

Jelezte, hogy reményei szerint 2024-ben a bérek jobban fognak nőni, mint az infláció. 

– Hazánkban ma 140 ezer ember dolgozik az autóiparban. Ezt egyetlen módon lehet megmenteni. Ha olyan technológiai váltást hajtunk végre, amivel 2035 után is megmaradnak ezek a gyárak – húzta alá Orbán Viktor. 

Mint mondta, Magyarország nem szenved vízhiányban és ha az igény nő, akkor képesek vagyunk ezt az igényt kielégíteni. 

– Semmi nem támasztja alá, hogy Európa legmodernebb technológiáját ne honosítsuk meg – fogalmazott Orbán Viktor. 

Végül elmondta, hogy szeretett volna Gelencsér Ferenc felszólalására is válaszolni, azonban a miniszterelnök szerint a momentumos politikus hozzászólása reménytelen küzdelem az értelemmel, amivel nem tud mit kezdeni. 

Cikkünk frissül... 

Orbán-beszéd a T. Házban

Dobrev-kormányt akar a baloldal

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.