Az egyik legvéresebb maffialeszámolásról fecsegett Portik a nyomozóknak

A magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabb alvilági leszámolásról is beszélt a rendőröknek az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság miatt jogerősen elítélt, a Fenyő-ügyben is vádlott Portik Tamás – tudta meg a Magyar Nemzet. A férfi még 2006-ban titokban felvette a rendőrségi meghallgatását, ahol többek között szóba került a rettegett Döcher György és testőre kivégzése is, amelynek ügyében nemrég emelt vádat az ügyészség. Portik már csaknem húsz éve elmondta, hogy szerinte ki állhat a kettős gyilkosság hátterében.

2023. 10. 24. 12:40
2015.10.16. Portik Tamás Fotó: Bach Máté Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még egy bizalmas rendőrségi meghallgatását is felvette a ma már több gyilkosság miatt is jogerős szabadságvesztését töltő Portik Tamás – ez kiderül abból a több mint százórányi hangfelvételből, amit még 2018 végén foglalt le a rendőrség a Fenyő-gyilkosság nyomozása során. A bűnöző által rögzített hanganyagoknak egyébként csak egy kis részét képezi a Fenyő-ügy két vádlottjának, Gyárfás Tamásnak és Portik Tamásnak a beszélgetése. A maffiózó ugyanis a 90-es évek közepétől szinte az egész életét, köztük alvilági üzlettársaival, közéleti szereplőkkel és rendőrökkel való társalgását is felvette. 

Gyárfásról akartak információkat a rendőrök

Utóbbival kapcsolatban tudott meg korábban részleteket lapunk: Portikot 2006-ban egy meghallgatásra hívták a rendőrök az Aradi utcába. A nyomozók azért akartak beszélni az akkor még szabadlábon lévő férfival, mert a rendőrség tudomására jutott, hogy kapcsolatban állhat Gyárfás Tamással, akit már akkor a Margit utcai gyilkosság megrendelőjének gondoltak (azóta már Portikot és Gyárfást is felbujtással vádolják). 

Portik a rendőröknek nem tagadta, hogy ismeri a médiavállalkozót, de igazán érdemi információval nem szolgált kihallgatóinak, ellenben sokszor elkalandozott és beszélt gyerekkoráról, múltjáról, alvilági társairól, de még a politikáról is.

Az egyik legbrutálisabb magyar leszámolás is szóba került

Nemrég birtokukba került a teljes beszélgetés leírt változata, amit átnézve több érdekességre is bukkantunk. Ezek közül most azt emelnénk ki, hogy Portik és az őt meghallgató rendőrök között szóba került a ma újra aktuális Döcher-gyilkosság, illetve a kivégzés megrendelőjének tartott Turek (mai nevén U. Alex) is.

Ismert, a Döcher-ügy hosszú ideig a magyar kriminalisztika nagy megoldatlan ügyei közé tartozott, ám 2021. októberében Tureket őrizetbe vette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Terrorelhárítási Központ segítségével, az állítólagos bérgyilkost, B. Károlyt pedig aznap Németországban fogták el. A rendőrök mindkettőjüket előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd az ügyészség bő egy évvel később emelt ellenük vádat. 

Döcher Györgyöt és testőrét 1999. február 2-án, délelőtt 11 óra tájban egy sötét, hosszú kabátot, fején kapucnit, arcán sálat viselő férfi gyilkolta meg a XV. kerületi Palotás presszóban.

A bérgyilkos vélhetően egy 7.65-ös, cseh gyártmányú Scorpion géppisztolyból adott le húsz lövést. Egyik áldozatát tarkón, a másikat szembe lőtte. Döcher felesége és az asztalnál ülő harmadik férfi sértetlen maradt. A leszámolás alig néhány másodpercig tartott, majd a gyilkos sietve távozott.

Gyilkosság, barterben

A gyilkosság előzménye a vád szerint az volt, hogy Turek kapcsolata megromlott Döcher Györggyel, akivel sokáig elválaszthatatlan társak voltak. Nevük jól ismert volt az alvilágban, még az éjszakai élet legkeményebb figurái is tartottak tőlük. 

Az ügyészség a vádiratában azt állítja, hogy miután a viszony elmérgesedett, Turek megkérte a felvidéki maffia rettegett vezetőjét, Sátor Lajost, hogy ölesse meg egykori barátját. Sátor rábólintott a gyilkosságra, de cserébe azt kérte, Turek végezze ki riválisait, a Pápay klánt (ez volt a hírhedt dunaszerdahelyi mészárlás). Lényegében bartergyilkosságban állapodtak meg, azaz, az érintettek nem pénzzel, hanem gyilkossággal rendezték a számlát.


Portik: Az benne van, hogy Tanyi és Turek leszúrnak vagy lelőnek valakit!

Visszatérve Portik meghallgatásához, Turek neve úgy merült fel a beszélgetés során, hogy a felek a Fenyő-ügy mellett több bűncselekményről is beszéltek, köztük az egész országot megrázó, 2002. májusában történt móri mészárlásról. Portik azt hangoztatta, hogy szerinte külföldiek követték el a tömeggyilkosságot (ebben az időben Kaiser Edét ítélték el jogerősen, a valódi tetteseket még nem kapták el). 

A maffiózó arról győzködte kihallgatóit, hogy „magyarok ilyet nem csinálnak", megemlítve, hogy Tanyi György (őt szintén az éjszakai élet hírhedt alakjai között emlegetik) és Turek ugyan a magyar alvilág legkeményebb figurái közé tartoznak, de ilyen kivégzésben szerinte ők sem vettek volna részt.

 Igaz, Portik azt hozzátette, a két férfi a gyilkosságoktól nem riad vissza és az „benne van”, hogy „leszúrnak vagy lelőnek valakit”:

Portik: Nem tudom elhinni. Nem, nem, nem. Kizártnak tartom! Sőt, szerintem már a Kaiser is beismerte volna! Azért mondom, privát véleményem szerint nem is magyar csinálhatta! Én azt gondolom, az igazi fajsúlyos magyarok mind a barátom, akik most nagyok lettek. Én könnyű helyzetben vagyok. A Tanyi Gyuri, Turek, ezek mind. Ezekkel együtt nőttem föl, börtön.

F: Személyesen ismeri őket.

P: Nagyon. Ja, jó. Tehát ezek a fajsúlyos emberek. Na most, ha azt mondom, hogy ezek a legfajsúlyosabbak, akkor az, az alá csak ugye az idézőjelben a kevésbé fajsúlyosak tartoznak, ugye? Na, most a legfajsúlyosabb emberek sem képesek ilyenre, én azt gondolom. Ma Magyarországon.

L: Stikli, stiklik. Pacekra bankot rabolni.

P: Nem az, benne van a Tanyi Gyuriban vagy a Turekban, hogy odamennek hárman, leszúrnak, lelőnek valakit, ez benne van.

(Azt persze fontos hozzátennünk, hogy sem Tanyit, sem Tureket nem ítélték el még emberölési ügyben.)

Hullák, talonba’

Portik Turekkel kapcsolatban szinte számon kérte a rendőröket, hogyan lehet a férfi még szabadlábon, pedig őt úgy informálták, hogy a nehézfiú környezetében „hullák vannak talonba’”. Sőt, hozzátette: bárkivel beszél, százból száz ember azt mondja neki, hogy a Döcher-gyilkosságot is Turek megrendelésére követték el:

Portik: Ja, ismeri a Tureket?

L: Persze.

P: Hát ő egy ilyen elvetemült.

F: Ő nem egy egyszerű ember!

P: Hát de látja, senki nem akarja elfogni! Pedig ott aztán tényleg azt mondják, hogy komoly hullák vannak talonba’.

F: Meg is próbálta (?) felelőssé tenni, csak nem sikerült bizonyítania! Ezt ön is tudja!

P: Hát én meg nem tudom. Na jó. Mindegy. Erről is…

F: Hát millió eljárás volt ellene, bírói szakban mentették föl. Ez nem azt jelenti, hogy a rendőrség őt nem harapdálta meg, csak sajnos szarul vagy eredménytelenül. Ő meg lett harapdálva elég csúnyán!

P: De a Döchert és a barátját ő megölte volna?

F: Igen, erről is hallottunk!

P: Mindenki ezt mondja! Százból száz.

F: Erről is hallottunk. Na de hát ez kevés így önmagában!

P: Az igen.

A pár éve leporolt Döcher-gyilkosság ügyében már vádat emeltek, az eljárás jelenleg bírósági szakban van, arról pedig nincs információnk, hogy a nyomozás során próbálták-e megszólaltatni Portik Tamást. 

Igaz, az is könnyen elképzelhető, hogy az időközben az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság miatt jogerősen elítélt Portiknak valóban csak annyi tudása van Döcher kivégzéséről, illetve a Turekhez köthető még esetleges további bűncselekményekről, amennyit 2006-ban megemlített.

A Döcher-ügyben nemrég megtartott előkészítő ülésen Turek és a végrehajtással vádolt B. Károly is tagadta bűnösségét.

Borítókép: Portik Tamás 2015-ben a bíróságon (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.