Ezekről a kérdésekről mondhatja el a véleményét a következő nemzeti konzultációban

Brüsszelben az orosz–ukrán háború finanszírozását várják el tőlünk – közölte a hamarosan induló nemzeti konzultáció kapcsán egy korábbi interjúban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára jelezte, hogy az EU úgy kér több pénzt a tagállamoktól a háború finanszírozására, hogy közben hazánk továbbra sem kapta meg a neki járó uniós forrásokat.

2023. 11. 07. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fontos, hogy az embereknek adjunk lehetőséget, hogy elmondják, mit szeretnének – fogalmazott Orbán Viktor, amikor nemrég a Kossuth rádiónak adott interjúban bejelentette, hogy a kormány újabb nemzeti konzultációt indít.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egy interjúban kijelentette: többes válságok időszakába léptünk, gazdasági bajok keverednek biztonsági kockázatokkal. A kormány azt szeretné elkerülni, hogy a fejünk felett hozzanak döntéseket rólunk.

A témakörökkel kapcsolatban felsorolta, hogy Brüsszelben az orosz–ukrán háború finanszírozását várják el tőlünk, hogy erre adjunk több pénzt; az új migrációs csomagról már döntöttek, hiába tiltakozott Magyarország, így ez a két téma biztosan szerepelni fog a konzultációban.

Dömötör Csaba elmondta azt is, hogy amit most tesz az unió, az sem Magyarországnak, sem Európának nem jó: beletolnák Európát a háborúba, rontják a kontinens versenyképességét, és éppen betonba öntik a hanyatlást.

– Brüsszel újabb ötvenmilliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát, és ezt a pénzt a tagállamokkal akarja kifizettetni, Magyarországtól is pluszbefizetéseket kér. Erről is elmondhatják véleményüket a magyar emberek a nemzeti konzultáción – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a Facebook-oldalára szombaton reggel feltöltött videóban.

Menczer Tamás kiemelte, hogy Brüsszel több tízmilliárd euróból akar fegyvereket vásárolni, ezeket a fegyvereket Ukrajnába akarják küldeni, és „a brüsszeli kalkuláció szerint a háború a szomszédságunkban még legalább négy évig tartani fog”. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány ezt nem akarja, hanem azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akar.

– Ráadásul Brüsszel úgy kért Magyarországtól pluszpénzt, hogy időközben és ezzel párhuzamosan évek óta visszatartja az országnak járó uniós forrásokat. Nagy kérdés, hogy a nekünk járó pénz megvan-e még, vagy már ez is Ukrajnában van. A kormány természetesen minden humanitárius módon és eszközzel segíti a háború elől menekülőket, de azt nem hagyja, hogy Magyarországot belepréseljék, belesodorják ebbe a háborúba

– szögezte le.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy videóban közölte: az új nemzeti konzultációban három olyan gazdasági témájú kérdés is lesz, amelyekben Brüsszel megtámadta Magyarországot, és rá akarja kényszeríteni saját akaratát.

– Brüsszel azt akarja elérni, hogy eltöröljék a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót. Az Európai Bizottság írásos állásfoglalásában kijelentette, hogy az energiatámogatási intézkedéseket, azaz a rezsicsökkentést fokozatosan meg kell szüntetni

– emlékeztetett.

A kormányszóvivő úgy folytatta, emellett arról is megkérdezik a magyarokat, hogy mit gondolnak Brüsszel azon tervéről, amellyel megszüntetné a hazai extraprofitadót is. Ezt a kormány azokra a nagyvállalatokra vetette ki, amelyek a járvány és a háborús válság idején jelentős extraprofitot halmoztak fel.

Ismert: a konzultációt postai úton és interneten is ki lehet majd tölteni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.