Kázmér 2024. március 4.
logo

Igazi high-tech okosbörtön épül Szabolcsban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2024.01.12. 16:47 2024.01.12. 17:36
Igazi high-tech okosbörtön épül Szabolcsban

Nemcsak Magyarország, de Közép-Európa legkorszerűbb börtöne épül Csengeren, az ezerötszáz férőhelyes, high-tech okosbörtönben videóanalizáló és helymeghatározó rendszer is működik majd – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken.

Magyarország a világ húsz legbiztonságosabb országa közé tartozik,

2010 óta ötezerrel nőtt a fogvatartottak és éves szinten 280 ezerrel csökkent a bűncselekmények száma – hangsúlyozta Rétvári Bence a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP).

Az új büntető törvénykönyv Európa egyik legszigorúbb ilyen jogszabálya,

ezért több bűnözőt és hosszabb időre juttatnak börtönbe a bíróságok, így nagyobb kapacitásra van szükség – folytatta az államtitkár, hozzátéve, hogy több börtön kibővült már, és az új, csengeri intézmény is fontos lépés azért, hogy a magyar emberek biztonságban érezzék magukat. Nem véletlen a helyszínválasztás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei térségben a csengeri börtön mintegy hétszáz munkahelyet teremt, folyik a börtönőrök toborzása.

Úgynevezett okosbörtönöket 2018 óta építenek világszerte – ismertette Rétvári Bence, majd felhívta a figyelmet, hogy már ma is vannak digitális elemek a hazai börtönökben, sok esetben ilyen eszközökkel zajlik a hozzátartozókkal való kapcsolattartás, a kihallgatás, ügyintézés.

A csengeri börtönben azonban olyan technológia lesz, amellyel a fogvatartottak útját teljes mértékben kontrollálni lehet, és 

a mesterséges intelligencia segítségével elemzik majd a viselkedésüket, arckifejezésüket.

Ha nem a megszokott módon viselkednek, a rendszer jelzést küld a felügyelőknek, hogy fel kell készülni valamilyen rendkívüli eseményre – magyarázta az államtitkár. Hozzátette: ez még biztonságosabbá teszi a fogva tartást, a szökési lehetőséget pedig a minimálisra szorítja.

Biczó László dandártábornok, szakmai projektvezető beszámolt arról, hogy eddig több mint ezerötszáz önéletrajz érkezett a toborzókhoz, és 196 jelentkezőt már fel is vettek, jelenleg 172-en végzik a 14 hetes felkészítő tanfolyamot. Továbbra is várják az érdeklődők jelentkezését – tette hozzá.

A csengeri börtön átadása szeptember 30-án lesz

– közölte Biczó László, aki elmondta azt is, hogy minden zárkában lesz „informatikai eszköz”, így az elítélt zárt online csatornán tudja intézni az ügyeit, illetve naprakész információkhoz juthat adatairól, pénzéről, kérelmeinek elbírálásáról, munkabeosztásáról. Cél a papírmentesség, lehetőség szerint digitális adminisztráció lesz – tette hozzá a projektvezető.

A börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek majd. A fogvatartottak százszázalékos foglalkoztatása érdekében lesz egy kétezer négyzetméteres munkacsarnok is – mondta Biczó László.

A BVOP közlése alapján Csengeren a januártól várható körletfelügyelői illetmény eléri a havi nettó négyszázezer forintot, a jelentkezés minimális feltétele a szakmunkásvégzettség. Az illetményen felül a hivatásos állomány tagjai kafeteriát, ruhapénzt, teljesítményjuttatást, albérleti és egyéb hozzájárulásokat is kaphatnak. A képzésben részt vevőket már az oktatás első napjától kezdve teljes fizetés illeti meg.

Borítókép: Az épülő börtön (Fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.