Lázár János: Minden bérletet megszüntetünk a vármegye- és országbérleten kívül + videó

Mindenkinek díjmentes lesz a közösségi közlekedés 14 év alatt és 65 év felett, emellett minden bérlet megszűnik a vármegye- és országbérleten kívül – jelentette be az építési és közlekedési miniszter Debrecenben. Lázár János tájékoztatott arról is, hogy bevezetik a napi kedvezményes jegyeket. A tárcavezető a Papp László polgármesterrel tartott sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a vidéki Magyarország fővárosa Debrecen lesz ismét. Mint mondta, a városba érkező beruházások új kihívásokat hoznak a térségbe, amelyekre megoldást kell találni.

2024. 01. 09. 10:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 4800 milliárd forint értékű beruházás érkezett Debrecenbe az elmúlt időszakban, amelyeknek köszönhetően több mint tizennyolcezer munkahely jön majd létre – fogalmazott Papp László.

2024. április 1-jétől a debreceni oktatási intézményekben tanuló, illetve a város oktatási intézményeiben jogviszonnyal rendelkező 14 éven aluli gyerekek ingyenesen használhatják majd a debreceni közlekedési eszközöket

– fűzte hozzá a polgármester, aki megjegyezte, Debrecenben 16 ezer kártya kiosztására készültek fel április elsejéig, és minden utazási jogosultság az adott tanév végéig, augusztus 31-éig tart majd. Ha valaki korábban tölti be a 14. életévét, akkor is augusztus 31-éig tart majd a jogosultsága. 

Lázár János közben arról is beszélt, hogy reméli, a vidéki Magyarország fővárosa Debrecen lesz ismét, ehhez már több beruházást is elindítottak.

Például a magyar kormány a BMW-vel és a kínai befektetőkkel megegyezett abban, hogy a kormány infrastrukturális beruházásokat hajt végre, ezzel támogatja az ott épülő gyárak működését. Megjegyezte, ettől azt várják, hogy a város lakossága 50 ezerrel nő, amely később újat kihívásokat hozhat, hiszen erre a környéket is befogadóvá kell tenni, ezért a kormány a várossal közösen 700 milliárd forintos beruházást fog megvalósítani.

Díjmentes közlekedés

Lázár János beszélt arról is, Magyarországon alkotmányba foglalták, hogy minden magyar állampolgárnak biztosítani kell, hogy tömegközlekedéssel eljusson A pontból B pontba. A tömegközlekedéshez való jog alapjog, ezért is folytatják a tavaly elkezdett átalakításokat. Rávilágított, soha annyian nem utaztak a MÁV és a Volán járatain, mint 2023-ban, decemberre minden tíz eladott bérletből kilenc már vármegyebérlet volt. Ennek apropóján bejelentette, hogy

minden bérletet megszüntetnek a vármegye- és országbérleten kívül.

Lázár János közölte azt is, hogy a 14 éven alattiak és a 65 év felettiek teljesen ingyen használhatják majd a tömegközlekedést, emellett beszámolt arról is, hogy új jegyeket vezetnek be. Ezek az alábbiak:

  • a vármegye 24, amely 990 forintba kerül majd, és a
  • Magyarország 24, amelyért 4990 forintot kell fizetni. 

Hozzáfűzte azt is, várhatóan 

szeptembertől már kártyával is lehet fizetni az összes sárga Volánbuszon.

Bevezetnek azonban egy kétszáz forintos adminisztrációs díjat, hogy csökkentsék a készpénzforgalmat és a visszaéléseket is. A fővárosi agglomerációs helyzetről azt mondta, a kormány nem szeretné sem az ott élőket, sem a fővárost, de még a főpolgármestert sem „szívatni”, azonban attól, ha a főpolgármester elalszik, nem írja alá a megállapodást, nem fizeti ki a számlákat, nehéz eltekinteni.

Illetve, új ajánlatot adott a fővárosnak, amely szerint 

készen állnak elfogadni a fővárosi bérleteket a Volán- és HÉV-járatokon,

amennyiben a főváros minden általa működtetett közösségi eszközön elfogadja a vármegyebérleteket, illetve országbérleteket. Megjegyezte, az ajánlat március 1-jéig áll.

Borítókép: Lázár János és Papp László (képernyőfotó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.