Kaptunk hideget, meleget

Sorban dőltek a hőmérsékleti rekordok a hétvégén.

Forrás: MTI2024. 02. 12. 14:23
nyár, napsütés Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnapra virradóra egy peremciklon érte el az országot, amelynek az előterében az erős, délnyugatias áramlással érkező meleg levegő miatt ismét több új melegrekord született – közölte a HungaroMet. 

Hozzátették: vasárnap a legmelegebb órákban Gyomaendrőd-Gyoma állomáson 20,9 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, ez kevéssel múlta felül az 1958-ban Ásotthalmon mért 20,1 fokos, korábbi országos napi maximum hőmérsékleti szélsőértéket. Emellett Sándorfalva-Tiszapart állomáson olyan enyhe volt az idő vasárnap virradóra, hogy 

 a hajnalban regisztrált 12,8 fokos érték új országos napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord lett. 

A korábbi rekordot, 9,4 fokot még 1958-ban mérték Pannonhalmán. A főváros sem maradt ki a „rekordözönből”, a ciklon érkezése előtt, még szombaton 

Ferihegyen 15,5 fokot rögzített a mérőműszer, amellyel új fővárosi napi maximum-hőmérsékleti rekord született. 

Előtte a Gellérthegyen mért 15,3 fokos érték tartotta a rekordot. Vasárnap hajnalban pedig Lágymányoson csak 9 fokig hűlt le a levegő, ezzel új fővárosi napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi, 6,5 fokos rekordot szintén Lágymányos tartotta, ahol 2007-ben regisztrálták ezt az értéket.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.