Újra rezsicsökkentéssel rukkol elő a kormány: holnaptól élesednek a kedvezményes új tarifák

Nagyjából négymillió ember jár jobban és havonta több tízezer forintot takaríthatnak meg a családok, bővül az ingyen utazók köre.

Forrás: Ripost2024. 02. 29. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennél nagyobb rezsicsökkentést az elmúlt években nem hajtottunk végre – jelentette ki Lázár János a márciustól induló új, a közlekedési közlekedésben hatályba lépő tarifareformról. A Ripost felidézte: a közlekedési miniszter szerint óriási kereslet van a tavaly bevezetett ország- és vármegyebérletekre is, amit jól mutat, hogy 2023-ban 6,8 millió darabot adtak el belőlük.

 

Olcsóbban utazhatnak négy és fél millióan

A tárcavezető korábban arról beszélt: Magyarországon alkotmányba foglalt jog annak biztosítása, hogy minden magyar állampolgár tömegközlekedéssel eljusson A pontból B pontba, ezért is folytatják idén márciustól a tavaly elkezdett folyamatokat. Lázár János a héten az Országgyűlés előtt ismertette az eddig elért legfontosabb eredményeket: 

2022-ben a MÁV–Startnál, vagyis csak a vasúton 134 millió utazás volt, tavaly ez a szám 180 millióra emelkedett, ami az elmúlt 35 év legtöbb utasát jelenti a Magyar Államvasutaknál.

H a magyar állam megrendeli a szolgáltatást és azt olcsón biztosítja, akkor ezzel segít négy és fél millió embert Magyarországon, napi rendszerességgel – jelentette ki a miniszter, aki azt is felsorolta, hogy március elsejétől kik és miként járnak jobban az új tarifarendszerrel.

Forrás: Újtarifa.hu

Ezek szerint

  • 700 ezer 6 és 14 év közötti gyermek van Magyarországon, ők díjmentesen utazhatnak márciustól a helyközi közlekedésben;
  • egymillió olyan fiatal van – diák és nem diák –, aki 14 és 25 év közötti. ők márciustól féláron vehetik igénybe a közösségi közlekedést;
  • 300 ezer 65 év alatti nyugdíjas van, akik szintén ingyen utazhatnak majd a következő hónaptól; 
  • van egymillió közalkalmazott, akik eddig mindössze 12 alkalommal kaptak 50 százalék kedvezményt az utazás során. Márciustól egy regisztrációt követően a kedvezmény korlátlanul igénybe vehető;
  • 200 ezer nagycsaládos számára díjtalanná válik a közlekedés, ha együtt utaznak;
  • 900 ezer magyar igazolvánnyal rendelkező, nem Magyarországon élő magyar állampolgár van, akik 12 alkalmas ingyenes utazásra kapnak lehetőséget;
  • 280 ezer fogyatékos honfitársunk márciustól szintén ingyenesen használhatja a közösségi közlekedést;
  • a fővárossal való megállapodásnak köszönhetően pedig 200 ezer budapesti diák fog jóval kevesebbet fizetni a közlekedésért. Eddig havonta 3450 forintba került a bérletük, ez márciustól 945 forintra csökken. 

 

Jön a Vármegye24 és a Magyarország24

Ezenkívül még fontos tudnivaló, hogy az országos- és a vármegyebérletek kivételével az összes többi jelenlegi bérletfajtát megszüntetik a közösségi közlekedésben. 

Új napijegy típusok jelennek meg: ilyen lesz a Vármegye24, ami 999 forintba kerül majd, és a Magyarország24, amiért 4999 forintot kell fizetni. 

A Vármegye24 a vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei, a Magyarország24 az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül. 

Még többen utazhatnak ingyen

A 14 év alattiaknak és a 65 év felettieknek díjmentes a közösségi közlekedés, illetve a 90 százalékos kedvezmény kategóriában utazóknak is ingyenessé teszik a tömegközlekedést Magyarországon. Közéjük tartoznak azok a nagycsaládosok, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. Ez a szülő és a vele együtt utazó legalább három gyermek együttes utazására vonatkozik, a személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmányok felmutatásával. Az oktatásban és egészségügyben dolgozóknak, valamint a 14 és 25 év közöttieknek korlátlan utazást biztosítanak ötven százalékos kedvezménnyel.

A közalkalmazottaknak megszűnik a pecsételős rendszer, egy regisztrációt követően korlátlanul igénybe vehetik a kedvezményes utazás lehetőségét. 

Szeptembertől már bankkártyával is lehet fizetni az összes sárga Volánbuszon és ezzel párhuzamosan 2024 nyarától a pénztári és fedélzeti készpénzes fizetés 200 forint adminisztrációs díjjal egészül ki, amennyiben bankkártyás fizetésre is lehetőség van, ami díjmentes lesz. A kutya és kerékpár szállítása bármilyen viszonylatban egységesen 500 forint lesz, a kísérő- és segítőkutyák szállítása továbbra is díjmentes – összegezte a tudnivalókat laptársunk.

Borítókép: Lázár János építési és közlekedési miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.